Bilanțul unei săptămâni de foc. Urmează lovitura decisivă
Au început cu OUG 13, dar au fost nevoiți să facă un pas înapoi. Și-au dat seama, apoi, că-și pot atinge scopurile și în alt fel, aparent mai încet, dar cu rezultate sigure. Și au mutat totul în Parlament. Au deschis porțile închisorilor și, după ce au ieșit criminali și violatori, au văzut că ecourile faptelor lor sunt tot slabe. După aceea, au testat terenul cu modificări la diferite legi conexe, gen proiectele privind dezincriminarea conflictului de interese și păstrarea în funcție după trimiterea în judecată. Dacă au văzut că merge și asta, acum 12 zile au declanșat războiul total. Cinic, profitând de moartea Regelui și de faptul că oamenii sunt atenți la cu totul alte lucruri. În 12 zile, au reușit mai mult decât au reușit în 11 luni de deținere a puterii. Și ce este mai rău de abia acum începe.
La moartea Regelui, au mimat decența și bunele intenții, anunțând că renunță la mitingurile „împotriva statului paralel” și că vor întrerupe activitatea Comisiei Iordache măcar pentru cele trei zile de doliu național.
A doua zi însă, pe 6 decembrie, deputații PSD, ALDE și UDMR au stat țintuiți circa 12 ore în plen, doar pentru a da peste 850 de voturi la Statutul magistraților și procurorilor. Pe bandă rulantă, fără a asculta vreun argument rațional, au stabilit că procurorul poate fi controlat, inclusiv de ministrul Justiției, că magistrații trebuie să se abțină de la „exprimări defăimătoare” la adresa Parlamentului și Guvernului (adică, adio declarații de genul celor făcute de procurorul general) și i-au avertizat pe judecători și procurori că vor plăti greu pentru rea-credință.
Pe 7 decembrie, au luat-o de la capăt, în Comisia Iordache, măcelărind Legea privind organizarea judiciară. Au pus tunurile pe DNA, îngreunând activitatea Direcției și înăsprind condițiile pentru a fi procuror anticorupție. Apoi, au înființat atât de contestata Secție de investigare a unor infracțiuni din Justiție. Scopul este dublu: pe de o parte, lipsesc DNA de competența de a ancheta dosarele în care sunt implicați și magistrați, pe de altă parte, întăresc mesajul de avertizare transmis judecătorilor și procurorilor prin modificările aduse răspunderii magistraților. Traducerea celor votate a fost făcută tot de procurorul general, Augustin Lazăr: „Ca nu cumva să mai ia decizii, deci să se gândească de zece ori când iau o decizie şi să nu mai aibă eficacitatea respectivă în combaterea corupţiei”.
După weekend, pe 11 decembrie, s-au întors cu forțe proaspete, motivați suplimentar de numărul redus al oamenilor care au ieșit în stradă. La 11.00, Comisia Iordache avea terminat raportul pe Legea privind organizarea judiciară și trecea la Legea privind organizarea CSM, la 17.00 aveau votate atât Statutul magistraților, cât și modificările la Legea de organizare și funcționare a ANI. Printr-o simplă apăsare de buton, oamenii lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Kelemen Hunor au șters cu buretele decizii definitive ale instanțelor și au decis că cinci senatori și deputați de la PSD și ALDE, care nici măcar nu ar fi trebuit să fie în Parlament, sunt mai presus de lege.
A doua zi, pe 12 decembrie, au stat iar ore întregi pentru a modifica, tot pe repede-înainte, a treia lege a Justiției: Legea privind organizarea și funcționarea CSM. Au lăsat Inspecția Judiciară în cadrul CSM, de teamă că legea ar pica un eventual test la Curtea Constituțională, dar au avut grijă să acorde puteri sporite inspectorului-șef, de puțin oprindu-se să nu-i dea și dreptul de a propune revocarea procurorului general și procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT. Au ocazia la Senat să facă asta.
Miercuri, pe 13 decembrie, când toată lumea era cu ochii pe ultima sosire în România a Regelui Mihai I, s-au baricadat în plenul Camerei și au votat iar pe bandă. Dar, întâi, pentru că au obosit să respingă propunerile opoziției prin sute de voturi, s-au asigurat că dictatura majorității funcționează ca unsă, modificând după bunul plac, a câta oară?, Regulamentul Camerei. Apoi, și-au văzut de treabă, aprobând și ultimele două legi ale Justiției.
Oricât de îngrozitori și de sfidători ar părea acești pași, ei sunt însă o nimica toată față de ce se prefigurează. Un preview al planului de coșmar pe care PSD-ALDE l-a pregătit pentru România, cu susținerea UDMR, mereu interesată să stopeze Justiția și să obțină și ceva beneficii în interes propriu, ne-a fost oferit prin primele modificări depuse de parlamentarii celor trei formațiuni. Ca să scape Dragnea și Tăriceanu de propriile dosare și procese, la pachet cu întreaga camarilă și clientelă, dar și cu acei câțiva udemeriști cu probleme penale, vor arunca în aer Justiția și țara. Secretizarea dosarelor și garanția că politicienii acuzați de corupție nu vor mai fi încătușați și arestați preventiv par o glumă față de celelalte efecte care se întrezăresc la citirea amendamentelor depuse. Dosare de corupție se vor închide, altele se vor deschide mult mai greu sau deloc, mii de dosare anti-drog vor fi blocate, hoții, pedofilii, violatorii și criminalii vor fi mult mai greu sau chiar deloc identificați și trași la răspundere. Cât despre condamnarea lor, perspectiva pare și mai îndepărtată, grație și unor amendamente formulate de reprezentanții PNL, amendamente care ar permite distorsionarea declarațiilor martorilor și i-ar putea forța pe judecători să ignore declarațiile denunțătorilor ori pe cele ale inculpaților care și-au recunoscut faptele în speranța unor pedepse mai mici.
Explicații în acest sens au oferit atât reprezentanții DNA, DIICOT și ai Parchetului General, dar și câțiva procurori DNA și DIICOT (AICI, AICI și AICI). Cu siguranță mai sunt și alți magistrați la fel de indignați și speriați de grozăviile pe care le văd așternute pe hârtie și unii dintre ei își vor spune părerea, în perioada care urmează, direct sau prin intermediul organizațiilor din care fac parte.
Între timp, să reținem că majoritatea PSD-ALDE-UDMR are în plan ca modificările la cele trei legi ale Justiției să fie trecute și prin Senat în doi timpi și trei mișcări. A se înțelege fără dezbateri reale și fără a ține cont de propunerile opoziției.
Luni dimineață, se ocupă de ele, iar, Comisia Iordache, după care vor fi băgate în plen, cu intenția de a fi votate în aceeași zi, dacă se poate, pentru că aleșii trebuie să se ocupe și de proiectele de buget, înainte de a intra în binemeritata vacanță de sărbători. Și tot luni, Iordache, Nicolicea, Cătăniciu, Arpad și alți juriști de prestigiu ai PSD, ALDE și UDMR se vor apuca de modificarea Codurilor penale.
Iar amendamentele vehiculate în spațiul public sunt doar baza de plecare. Alte propuneri vor fi formulate ad-hoc și votate fără clipire. Apoi, să nu uităm că amendamentele scurse în presă miercuri seara vizează mai mult Codul de procedură penală și mai puțin Codul penal (pentru primul sunt 62 de propuneri, pentru al doilea, doar cinci), fiind subsumate pretextului de a transpune în legislația națională o directivă europeană. Staţi să ajungem şi la atât de des invocata necesitate de a corela Codurile penale cu deciziile Curții Constituționale! Atunci, vor fi cu adevărat propunerile PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului penal, începând cu abuzul în serviciu și continuând cu alte prevederi care îi încurcă pe Dragnea, Tăriceanu, Hunor și ai lor.
În paranteză fie spus, să nu vă așteptați să fie mare agitație la dezbaterile pe buget, pentru că PSD-ALDE s-au înțeles demult cu UDMR și, dacă dăm crezare unor surse, și cu PNL. Despre prestația liberalilor pe durata ultimelor zile sunt multe de spus, dar să remarcăm doar de câte ori au fost lăudați parlamentarii PNL pentru „opoziția constructivă” pe care au dovedit-o, în comparație cu „opoziția de gherilă” pe care o practică, lipsiți fiind de alte mijloace, reprezentanții USR. Și, poate, în laudele care vin dinspre PSD la adresa PNL vom găsi un sens și la amendamentele pe care liberali precum Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu le-au făcut la Codurile penale, la voturile pe care unii liberali le dau alături de putere sau la absența convenabilă a altora.
- Etichete:
- parlament
- udmr
- psd
- pnl
- codul penal
- codul de procedura penala
- alde
- usr
- modificari legile justitiei
- legile justitiei
- modificari codurile penale