ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Vor reuși partidele pro-europene să colaboreze pentru identificarea unui candidat comun?
„Vor reuși partidele pro-europene să colaboreze pentru identificarea unui candidat comun?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
Florin Negruțiu apreciază că „Faptul că partidele s-au așezat la aceeași masă și au lăsat orgoliile în urmă este un semn de maturitate, dar miza este uriașă, iar riscul certurilor persistă." Claudiu Pândaru adaugă că „Speranța este ca teama de un rău mai mare să îi determine pe politicieni să ajungă rapid la un consens."
Claudiu Pândaru: Partidele din arcul pro-european, așa cum s-au autointitulat, discută despre posibilitatea identificării unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Florin Negruțiu, o idee care stă în picioare?
Florin Negruțiu: Spre surprinderea mea, partidele politice, în al 13-lea ceas, au dat dovadă de maturitate prin simplul fapt că s-au așezat la aceeași masă, au lăsat trecutul în spate, au renunțat la orgolii și la inevitabilele aversiuni. Sper să fi înțeles momentul prin care trece țara asta. Faptul că au stabilit o coaliție care atinge 65% în Parlament, care să dea o guvernare comună și să găsească un candidat comun al PSD, PNL, USR, UDMR și al minorităților naționale mi se pare un mare progres. Partidele astea, care până ieri păreau niște găini fără cap, se loveau de toate zidurile. Sper să-i țină Dumnezeu așa. Să le dea Dumnezeu gândul cel bun, să le fi venit mintea la cap și să nu se certe, pentru că riscul este foarte mare. Mai ales gândindu-ne la trecut, la alte experiențe de genul ăsta. Să nu se certe până fac guvernul. E nevoie de doi oameni în momentul ăsta, atât. Vrem doi oameni, unul la guvern și unul la președinție. Doi oameni care să fie pro-europeni, adică să respire valorile Vestului, să fie spirite democratice și care să nu fie proști. Miza este să guvernezi țara într-o perioadă foarte complicată, în care țara este într-un război hibrid, este atacată, iar economia gâfâie. Ai nevoie de un om competent la guvern, care să dea încredere. Și ai nevoie de un om competent la președinție, care să dea încredere și să vorbească nu doar cu pro-europeni, ci și cu votanții lui Călin Georgescu. Un om care să fie în stare să articuleze niște gânduri și să unească românii. România, așa cum o știm noi, nu mai există. Ea este formată din tot felul de triburi care se luptă unul cu celălalt. Dar un președinte are această mare capacitate să fie mediator și să unească. Să fie deasupra partidelor și să unească Româniile astea, care sunt pe picior de război, una cu cealaltă. Deci, doi oameni: un om competent la guvern, un om competent la președinție. Este greu, foarte greu, pentru că timp de decenii partidele politice din România au promovat mediocritatea. De asta au nevoie de multe ședințe și multe nopți cu picioarele în apă rece ca să găsească acești doi oameni care să restabilească încrederea dintre cetățeni și statul pe care îl vor reprezenta.
Claudiu Pândaru: Câteva speranțe pot să enunț. O primă speranță este ca marile orgolii ale politicienilor mediocri, pe care tu i-ai descris, să fie măcar înlocuite de frică. Să lase orgoliile la o parte de frica răului care se poate abate asupra României, pentru că altfel nu vor ajunge la nicio concluzie coerentă. Apoi, sper ca nu doar cei care au participat și până acum la clasa politică să stea la masă, ci să fie o masă mai mare. Și, a treia speranță este să ajungă la o concluzie repede. Cu cât trece timpul, cu atât faliile – pentru că nu mai e o singură falie – se cască și mai adânc.