ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Ce înseamnă intrarea României în Schengen pentru cetățeni și economie?
Ce înseamnă intrarea României în Schengen pentru cetățeni și economie?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
Florin Negruțiu subliniază că „Pentru cetățeni, avantajele sunt evidente, iar economia României devine mai competitivă, dar rămâne să ne asigurăm că vom profita de oportunitățile oferite." Claudiu Pândaru atrage atenția că „Intrarea în Schengen vine cu responsabilități sporite privind securitatea frontierelor, iar neglijarea acestor responsabilități poate duce la reintroducerea controalelor vamale."
Claudiu Pândaru: România și Bulgaria intră în Schengen. În sfârșit, ne mai bucurăm, Florin. Este un motiv de bucurie pentru toată lumea, într-o perioadă în care nu avem prea multe bucurii. Dar ăsta chiar este un motiv de bucurie, și pentru cetățenii simpli ca noi, și pentru economia românească. Ca cetățeni simpli, avantajele sunt evidente: treci pe la vamă fără să te oprești. Deci, la vară, când vom merge în Grecia sau când vom merge în Austria, vom circula liber. Însă avantajele reale sunt pentru economia României, care devine puțin mai competitivă. Până acum, se pierdeau miliarde de euro din pricina faptului că transportatorii se opreau uneori cu zilele, pentru că produsele nu circulau liber. Țin minte la un moment dat o analiză de la Dacia, care calculase cu exactitate că fiecare mașină care iese pe poarta fabricii costă cu 10 euro în plus, pentru că nu suntem în Schengen.
Florin Negruțiu: Și investițiile străine s-au orientat după acest criteriu sau au luat în considerare, printre altele, starea infrastructurii, predictibilitatea regimului fiscal, stabilitatea țării și acest considerent, dacă țara este sau nu în Schengen. Multe investiții s-au oprit înainte de Oradea, în Ungaria, fără să mai treacă granița în vestul României. Acum există o speranță că România va deveni mai prietenoasă cu investitorii. Mai rămâne să fim și predictibili ca țară și stabili. Aici, știi, una caldă, una rece. Să sperăm că lucrurile se vor rezolva pe termen scurt, pentru că oportunitățile sunt mari. Există bani europeni, există PNRR-ul până în 2026, există fondurile structurale până în 2030, și acum avem și porțile deschise către Europa.
Florin Negruțiu: Mai rămâne să nu fim proști și să profităm de toate oportunitățile astea pe care le avem.
Claudiu Pândaru: Am intrat în zona Schengen, dar ieșim, din păcate, cel puțin pentru o perioadă de timp, din zona stabilității politice. În aceste două luni pe care le traversăm, România s-a luptat foarte mult și de pe o poziție în care de multe ori părea de neînțeles de ce nu primim spațiul Schengen. România a fost victima unor jocuri politice europene, atât între state, cât și în politica internă a unor state. Austria, cea care s-a opus atâta timp, a trecut de alegeri și, ca prin minune, s-au rezolvat toate problemele.
Foarte important este însă ca România să nu uite ce a promis odată cu spațiul Schengen, și anume securitatea frontierelor. Trebuie să continue să investească, nu doar bani, ci și măsuri care să mențină într-o zonă onorabilă pe cei care păzesc frontierele. Traficul de droguri a devenit o problemă în România, iar granițele sunt forțate. Intrarea în spațiul Schengen nu-ți asigură, din păcate, faptul că vei avea granițele deschise cu Vestul Europei la nesfârșit. Dacă nu vei avea grijă de granițele tale pentru a opri migrația, traficul sau infracționalitatea transfrontalieră, controalele vamale pot fi reintroduse oricând.