Modificările propuse de parlamentari la Codul penal și Codul de procedură penală stârnesc nemulțumirea procurorilor. Sunt modificări care fac mult mai dificilă arestarea și condamnarea infractorilor. În plus, PSD şi ALDE au propuneri care fac imposibilă orice fel de comunicare din dosarele instrumentate de procurori.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Procurorul Claudiu Mihai Bădan este printre cei care au explicat cum aceste modificări ne afectează direct. El dă exemplul unui hoț care fură mai multe telefoane mobile, într-un restaurant. Acesta este găsit cu ajutorul camerelor de supraveghere, dar, dacă modificările propuse la Codurile penale vor fi aprobate, acesta nu mai poate fi trimis în judecată.
„În Parlament s-a propus să nu fie posibilă arestarea individului; să nu constituie probe imaginile video. Dacă dispun cumva trimiterea în judecată a acestei persoane, eu voi răspunde cu bani aduși de acasă pentru că i-am încălcat drepturile, cu funcția și chiar penal”, scrie procurorul, pe pagina sa de Facebook.
„Desigur, acesta e un exemplu de zi cu zi, care te afectează direct, dar multe propuneri (unele adoptate deja) afectează direct cercetarea infracțiunilor prin care scurg banii noștri în fiecare zi, de 28 de de ani. Copiii noștri vor avea ce să ne reproșeze”, mai scrie procurorul.
Nu este singurul magistrat care critică propunerile discutate în Comisia Iordache.
„Modificările Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei”, arată procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum. Ea descrie o situaţie ipotetică în care „Ioana” este victima anumitor tipuri de agresiuni. Deşi parlamentarii puterii şi cei din UDMR spun că armonizează legislaţia cu prevederile unei directive europene, procuroarea Lăncrănjan subliniază faptul că, de fapt, aceştia ignoră o directivă europeană.