"Modificările Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei", arată procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care descrie o situaţie ipotetică în care "Ioana" este victima anumitor tipuri de agresiuni. Deşii parlamentarii puterii şi cei din UDMR susţin că armonizează legislaţia cu prevederile unei directive europene, procuroarea Lăncrănjan subliniază faptul că, de fapt, aceştia ignoră o directivă europeană.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE 11.20. Comisia Iordache a amânat pentru luni discutarea modificărilor la Codurile penale.
PSD, ALDE şi UDMR pregătesc modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală folosind ca paravan o directivă europeană privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces. Amendamentele pot duce însă la apariţia unor situaţii aberante, deformând actul de justiţie.
Citește și ”De ce trebuie să le fim recunoscători lui Nicolicea, Iordache și Dragnea”
Discuţiile fuseseră programate iniţial pentru astăzi începând cu 11.00, în Comisia specială condusă de Florin Iordache, dar dată fiind gravitatea demersului, în ultimele ore au început să apară în spaţiul public diverse reacţii.
Procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea este acuzat de constituire de grup infracţional, atrage atenţia asupra situaţiilor de neimaginat în care vor fi puse victimele, în urma unor asemenea modificări:
"De ce te afectează pe tine modificările Codului de procedură penală? #2
Ioana este într-o relație abuzivă de câțiva ani. În fiecare zi este jignită și amenințată de partenerul ei și convinsă că nu poate să iasă din acest calvar. Într-o zi lucrurile degenerează și Ioana ajunge la spital în urma bătăilor.
Procurorul deschide o anchetă penală. Legea acum îl obligă să ia măsuri pentru a proteja victima. Ioana este audiată cu privire la cele întâmplate și încurajată să spună ce i s-a întâmplat deoarece este în siguranță.
Modificările Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De mâine Ioana va fi nevoită să declare știind că agresorul este în fiecare moment în aceeași cameră!
Deși victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directivă! Iar drepturile suspectului erau apărate prin prezența avocatului.
La fel se poate întâmpla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenței, în cazul grupărilor infracționale!
Tu ce ai spune dacă persoana de care îți este frică te-ar privi în fiecare secundă din audiere?"
Sau:
"De ce te afectează pe ține schimbările din Codul de procedura penală?
În anchetă procurorul folosește constatarea tehnico-științifică pentru o mulțime de situații urgente: când vrea să descopere repede a cui este amprenta într-o spargere de locuință, când vrea să stabilească dacă suspectul furniza droguri sau o altă substanță, când vrea să afle care au fost cauzele unei morți suspecte.
Eliminarea constatării tehnico-științifice dintre probele permise înseamnă că niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi făcut repede.
Dacă ai descoperi că cineva ți-a furat din casă ai vrea să aștepți o lună să afli cine a fost?
Dacă ar deceda cineva apropiat ai vrea să știi acum cauza sau mult mai târziu?"
Astăzi a fost dată publicităţii şi analiza DNA privind efectele modificărilor la Codurile penale. Topul celor mai toxice prevederi poate fi consultat AICI.