Partidul AUR, care s-a clasat pe locul doi la alegerile parlamentare din 1 decembrie, a anunțat, înaintea consultărilor care au loc astăzi la Palatul Cotroceni, că „nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca fiind un presedinte legitim”, în contextul în care, oficial, mandatul acestuia se încheia pe 21 decembrie.
ACTUALIZARE ORA 12.20: Reprezentanții partidului AUR au anunțat că nu intră la consultările cu Klaus Iohannis, deoarece nu recunoaște legitimitatea acestuia ca președinte.
„Sperăm din sufletul ca fostul locatar de la Palatul Cotroceni să plece. Am adus o dubă în acest sens, de mutări, relocări și debarasări. Noi nu recunoaștem legitimitatea lui Klaus Iohannis, începând de astăzi este un președinte ilegitim”, a declarat George Simion, în fața Palatului Cotroceni.
Simion a mai spus că se află acolo pentru a transmite un mesaj, subliniind că „Iohannis trebuie să plece”.
„Nu intrăm în clădire”, a precizat George Simion, când jurnaliștii au cerut clarificări, dacă el sau colegii săi participă la consultări.
Știrea inițială: Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, partidul AUR intră la consultările cu Klaus Iohannis la ora 12.30. Înainte vor intra PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților, care formează coaliția pro-europeană, dar care încă negociază intens.
Înainte de negocieri, partidul AUR a anunțat că din delegație vor face parte George Simion, europarlamentara AUR Georgiana Teodorescu și generalul Mircia Chelaru, senator AUR. „Precizăm că AUR nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca fiind un presedinte legitim, așadar va acționa în consecință”, scrie în comunicatul AUR,
Un mesaj similar a fost transmis, sâmbătă, și de candidatul independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu. „Domnule Iohannis, sunteți doar un simplu cetățean. Așa este și normal într-un stat democrat, pe baza Constituției, articolul 83, alineatul 1. Mandatul dumneavoastră vi se încheie. Întreb: vreți să rămâneți președinte în mod abuziv? Atunci veți fi unul ilegal, imoral și infracțional”.
Klaus Iohannis a afirmat, pe 18 decembrie, că rămânerea lui în funcție și după expirarea mandatului, în 21 decembrie, nu este o ingerință a sa, ci o prevedere clară din Constituție.
„Constituția noastră în acest punct este foarte clară. Deci nu este cumva o ingerință din partea mea în lucrurile constituționale, ci este articol în Constituție. CCR nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, CCR a subliniat că există acest articol și că acesta se aplică. Și asta fac eu. Eu nici nu pot să plec. Cum să plec, dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau?”, a spus președintele.
Urmărește LIVETEXT consultări astăzi la Palatul Cotroceni privind desemnarea premierului.
Editor : Ș.A.