Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat. Scandalul uriaș din spatele acestei mișcări

Data publicării:
Andrii Kostin
Scandal uriaș în Ucraina. Foto: Profimedia

Procurorul general Andrii Kostin și-a anunțat demisia în urma reuniunii Consiliului Național de Securitate și Apărare de astăzi, scrie Ukrainska Pravda.

Conform sursei, reuniunea Consiliului Național de Securitate și Apărare a fost convocată pentru a se discuta problema certificatelor de invaliditate eliberate prea ușor de unii funcționari guvernamentali. Cu ajutorul acestora mulți bărbați au reușit să evite înrolarea în armată și trimiterea pe front.

Procurorul general a recunoscut că multe fapte rușinoase de abuz au fost descoperite în sistemul procurorilor din Ucraina. El a adăugat că, în prezent, sunt în curs de desfășurare inspecții la toate nivelurile în țară, iar procedurile penale sunt în curs de investigare.

„Cred că poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este absolut corectă: nu numai că ar trebui anulate toate deciziile ilegale privind invaliditatea, pensiile relevante și alte acumulări, dar ar trebui să existe nu numai schimbări legislative și organizaționale clare, ci și responsabilitate personală. Aceasta include responsabilitatea politică.

Sunt recunoscător președintelui Ucrainei și Parlamentul ucrainean pentru încrederea lor. Dar, în această situație, cred că este corect să îmi anunț demisia din funcția de procuror general”.

Un scandal uriaș

La 4 octombrie, poliția a dat publicității cazul Tetianei Krupa, șefa Centrului de expertiză medicală și socială din Kmelnițki Oblast, și pe fiul acesteia, Oleksandr Krupa, un funcționar al Fondului de pensii din Kmelnițki Oblast, într-un caz de îmbogățire ilegală. La locuința acesteia s-au găsit foarte mulți bani, contravaloarea a aproape 6 milioane de dolari. Conform surselor, o scutire de armată „costa” între 2.000 și 5.000 de dolari.

Iurii Butusov, jurnalist și redactor-șef al Censor.Net, a descoperit că 49 de procurori din Khmelnitskii Oblast, conduși de procurorul Oleksii Oliinik, au obținut un certificat de handicap de la Tetiana Krupa.

Însuși procurorul Oliinik a confirmat că are un handicap, dar a negat informațiile jurnaliștilor conform cărora ar fi primit certificatul în mod ilegal. Cu toate acestea, el a cerut ulterior să fie demis din funcție.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri