Ucraina va primi un nou ajutor financiar din partea SUA, în valoare de 3,4 miliarde de dolari, potrivit anunțului făcut de secretara Trezoreriei, Janet Yellen, după ce preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, anunţase, de asemenea, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 2,5 miliarde de dolari, pentru a susţine țara de invazia rusă, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Noul ajutor bugetar are în vedere cheltuielile de funcţionare a statului ucrainean, în special plata salariilor.
Deşi administraţia pe final de mandat a preşedintelui Biden nu mai are autoritatea să aprobe noi fonduri pentru Kiev, secretara Trezoreriei susține că acest ajutor este condiționat de reforme anticorupție, consolidarea statului de drept și eficientizarea cheltuielilor.
Cât a primit Ucraina
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul american a aprobat aproximativ 175 de miliarde de dolari pentru ajutor financiar și militar, iar Uniunea Europeană și statele membre au oferit Ucrainei până în septembrie 2023 asistență de 118 miliarde de euro pentru sprijin militar și economic.
Joe Biden încearcă să livreze Ucrainei tot ajutorul aprobat de Congres înainte ca Donald Trump să preia funcția de președinte pe 20 ianuarie. Trump a criticat sprijinul masiv oferit de administrația Biden Ucrainei, dar rămâne neclară abordarea sa privind războiul. Deși a menționat că va încuraja negocierile de pace, nu a prezentat soluții concrete, adaugă sursa citată.
Trump vede „măcelul”
Donald Trump a declarat recent că a văzut imagini teribile de pe frontul din Ucraina și intenționează să discute cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski pentru a opri acest „măcel”. El a susținut că Rusia a pierdut aproximativ 600.000 de soldați, iar Ucraina 400.000, și a cerut încetarea focului și începerea negocierilor de pace.
Întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Trump a evitat un răspuns clar, subliniind doar că multe zone disputate sunt complet distruse și vor necesita un secol pentru reconstrucție.
Planul propus de generalul în rezervă, Keith Kellogg, emisar desemnat de Trump, prevede înghețarea liniilor frontului și negocieri între Kiev și Moscova. Trump ar fi sugerat și desfășurarea unor trupe europene pentru monitorizarea încetării focului, idee respinsă de Rusia, prin ministrul de externe Serghei Lavrov.
Editor : Andreea Stanciu