Rusia se opune eventualei desfăşurări a unui contingent european în Ucraina în cazul unei păci cu Moscova, a declarat luni şeful diplomaţiei, Serghei Lavrov, într-un moment în care europenii şi americanii se gândesc la situaţia post-conflict, informează AFP, preluată de news.ro.
„Cu siguranţă nu suntem mulţumiţi de propunerile făcute în numele reprezentanţilor echipei preşedintelui ales Donald Trump de a amâna cu 20 de ani aderarea Ucrainei la NATO şi de a introduce în Ucraina un contingent de menţinere a păcii format din forţe britanice şi europene”, a declarat Serghei Lavrov agenţiei de stat TASS.
De câteva săptămâni, se speculează cu privire la posibilele negocieri viitoare de pace, după aproape trei ani de conflict care a făcut sute de mii de morţi şi răniţi. Printre ideile explorate de cancelariile europene şi de Washington se numără cea a desfăşurării unui contingent militar european în Ucraina, de-a lungul liniei frontului, care se întinde pe aproximativ 1.000 km. Această idee, menţionată de liderii Franţei (Emmanuel Macron) şi Poloniei (Donald Tusk) la Varşovia, la jumătatea lunii decembrie, ar putea implica armatele unor ţări membre ale NATO sau ale unor ţări cu arme nucleare, precum Franţa şi Regatul Unit.
„Este evident prematur să vorbim (...) despre forţe de menţinere a păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în 16 decembrie. Europenii se tem de o dezangajare a SUA din conflictul din Ucraina sau chiar de presiuni din partea Washingtonului pentru un acord de pace în detrimentul Kievului, odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie. Preşedintele american ales a făcut apel la o „încetare imediată a focului”, promiţând că va putea obţine un acord de pace „în douăzeci şi patru de ore”, fără a-şi detalia vreodată planul.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că doreşte mai multe livrări de arme şi garanţii de securitate din partea aliaţilor săi occidentali înainte de orice negocieri cu Moscova, în timp ce Vladimir Putin cere în continuare capitularea Ucrainei, renunţarea la aderarea la NATO a Kievului şi păstrarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le-a anexat.
Editor : M.L.