Video&Foto Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile de recuzare în procesul lui Georgescu. Pronunțarea în dosar, așteptată marți
Peste o mie de persoane au protestat, luni, în fața Curții de Apel București, în încercarea de a pune presiune pe instanța care judecă acea contestație a lui Călin Georgescu la decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale. Instanţa a respins, luni seară, cererile de recuzare, ca neîntemeiate. Decizia poate fi atacată cu recurs odată cu fondul. Totodată, magistrații au amânat pronunțarea în acest caz pentru marți, 31 decembrie. La ieșirea din sala de judecată, Călin Georgescu a declarat că speră „într-o justiţie profesională şi nu într-o justiţie politică”.
Ce i-a transmis Georgescu judecătoarei Cristina Ardeleanu
ACTUALIZARE 23.07 Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni seară, pronunţarea în dosarul în care Călin Georgescu a atacat trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate în urma hotărârii Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale, până la soluţionarea cererilor de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean, informează News.ro. Luni seară, cererile de recuzare au fost respinse de magistraţi. Astfel, instanţa ar urma să se pronunţe marţi pe fond în acest dosar. „Eu i-am sugerat acest lucru, fiecare femeie la rândul ei, şi ca mamă, este leoaică, aşa că am credinţa să spun că, dacă saltul în conştiinţă va fi al ei, poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări. Contează conştiinţa ei”, a afirmat Călin Georgescu, referindu-se la judecătoare.
Instanţa a respins, luni seară, cererile de recuzare, ca neîntemeiate. Decizia poate fi atacată cu recurs odată cu fondul.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea, în temeiul art. 49 alin. 2 CPC, la 31 decembrie 2024.
Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă, formularea unei cereri de recuzare, înainte sau după începerea oricăror dezbateri, nu împiedică efectuarea actelor de procedură în continuarea judecăţii, nici dezbaterea în fond a procesului, ci doar pronunţarea hotărârii, până la soluţionarea cererii de recuzare, mai spune sursa citată.
Reacția lui Georgescu
ACTUALIZARE 21.20 Georgescu le-a mulțumit protestatarilor și a spus că „deja am făcut istorie”.
„Vreau să le mulţumesc românilor care au stat şi aşteptat această decizie de astăzi, care au stat în frig, au răbdat. După 35 de ani, sunt convins că merită ca în România să existe dreptate. Am asistat siderat la faptul că niciunul dintre pârâţi nu a avut niciun fel de dovadă, niciuna, zero. Au declinat orice clauză procedurală, deci declină şi prezenţa lor aici. Dincolo de asta, acum câteva zile, fostul preşedinte Klaus Iohannis a declarat singur că nu există nicio dovadă, există doar suspiciuni. Prin urmare, pe tot ce s-a discutat astăzi, Curtea a decis că, în cel mai scurt timp, se va da verdictul, la o dată pe care o vom avea cât de repede cu putinţă.
Aşteptăm o cauză dreaptă şi precisă pentru demnitatea şi onoarea poporului român. Mulţumesc din suflet pentru tot ce s-a întâmplat până astăzi, mulţumesc poporului român care este prezent în număr atât de mare (...) Deja am făcut istorie, pentru că modul de unitate a poporului român a dovedit asta. Sper într-o justiţie profesională şi nu într-o justiţie politică”, a declarat Georgescu, potrrivit Agerpres.
Avocata lui Georgescu a explicat că instanţa a amânat pronunţarea pe fond, pentru că magistraţii trebuie să dea o soluţie pe mai multe cereri de recuzare a judecătoarei care se ocupă de acest caz, Cristina Ardeleanu.
„Acum 35 de ani, 1.116 tineri au murit pentru un crez, cel mai important - alegeri libere. După 35 de ani, suntem în poziţia de a instaura din nou dictatura. Adică, am fost cunoscuţi acum 35 de ani ca poporul cel mai curajos, care a dat jos o dictatură. După 35 de ani, putem să fim cunoscuţi ca cei care au reinstaurat dictatura. Voinţa poporului român este fermă, este de neclintit şi am credinţa şi tăria să spun că suntem cu toţii într-un suflet şi cel mai important lucru - aceste alegeri nu au fost câştigate de mine, aşa cum am fost acuzat, pe TikTok, ci au fost câştigate printr-un narativ, am fost toţi un suflet şi simţire, am fost uniţi şi pot să afirm că nedreptatea produsă pe 6 decembrie ne-a unit şi mai mult”, a completat Georgescu, care a părăsit cu greu sediul Curţii de Apel prin mulţimea de susţinători.
AUR: „Rămânem încrezători”
ACTUALIZARE 21.01 „Deși decizia Curții de Apel București de a amâna judecarea contestației împotriva deciziei Curții Constituționale privind anularea turului doi al alegerilor prezidențiale prelungește așteptarea cu privire la o sentință corectă pentru milioanele de români care și-au exprimat intenția de vot, noi rămânem încrezători că justiția, prin magistrații săi cu adevărat integri, va dovedi că legea și voința românilor sunt priorități în țara noastră”, a transmis AUR, într-un comunicat de presă.
Decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale a creat o stare de tensiune și confuzie în societate, iar românii cer răspunsuri clare și echitabile, mai spune sursa citată.
„Credem cu tărie că instanțele vor analiza obiectiv toate argumentele și dovezile, oferind o soluție care să reafirme principiile democrației și ale statului de drept. AUR rămâne alături de cetățeni în această luptă pentru adevăr și dreptate. Suntem gata să apărăm interesele românilor, fie în Parlament, fie în stradă, dacă va fi nevoie. Justiția trebuie să rămână liberă, iar voința populară – respectată. România are nevoie de unitate și de lideri care să lucreze pentru oameni, nu împotriva lor!”, conchide sursa amintită.
Decizia magistraților în procesul lui Georgescu
ACTUALIZARE 20.20 Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în speța cererii lui Călin Georgescu până la soluționarea cererii de recuzare a judecătoarei Cristina Ardeleanu.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Termenul a fost devansat cu două săptămâni față de data inițială, stabilită pentru 13 ianuarie 2025. Poliția a deschis dosar penal după ce un susținător de-ai lui Georgescu a amenințat-o pe judecătoarea dosarului.
O parte din susţinători au intrat şi în sediul instanţei, cu vuvuzele, în timp ce oamenii scandează lozinci împotriva actualei puteri şi intonează cântece patriotice.
Momentan, procesul este suspendat, după ce avocaţii lui Călin Georgescu au cerut excluderea judecătoarei care se ocupă de acest caz, Cristina Ardeleanu, pe motiv că ea nu ar fi imparţială, deoarece este soţia unui procuror care lucrează la DNA.
Poliţia Capitalei a deschis dosar de cercetare penală pentru „ultraj judiciar”, după ce un bărbat a postat pe Facebook ameninţări la adresa judecătorului de Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul lui Călin Georgescu.
„Gata cu trădările și trădătorii poporului român! Atenție, judecător Cristina Ardeleanu!”, este mesajul postat de Cătălin Berenghi pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Postarea a strâns zeci de comentarii, prin care este susţinut Călin Georgescu şi acuzate autorităţile statului român, dar şi judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, care nu ar fi distribuit aleatoriu dosarul.
„Sistemul echidistanţei NU există dacă faci totul subteran!”, este unul dintre comentarii.
Poliţiştii anunţă că au deschis dosar penal.
„Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-au sesizat din oficiu, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj judiciar. Faţă de persoana în cauză urmează a fi dispuse măsurile legale ce se impun”, a transmis Poliţia Capitalei.
Călin Georgescu a instigat pe rețelele sociale la revoltă în rândul susținătorilor săi, cu scopul de a pune presiune pe Justiție și cere anularea hotărârii Biroului Electoral Central din 6 decembrie, care a invalidat procesul electoral și a cerut reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza unei decizii a Curții Constituționale.
Decizia a fost luată în baza documentelor serviciilor secrete care sugerează că Georgescu ar fi încălcat legislația electorală privind finanțarea campaniei sale. Deși a raportat cheltuieli zero la Autoritatea Electorală Permanentă, SRI și MAI au indicat că finanțarea campaniei sale pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peșchir cu un milion de euro.
De asemenea, documentele desecretizate de CSAT arată că au avut loc atacuri cibernetice asupra infrastructurii IT&C folosite pentru procesul electoral, iar România este o țintă a acțiunilor hibride agresive din partea Rusiei.
Câștigătorul primului tur şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.
Curtea de Apel București a transmis, luni, că speța va fi soluționată de aceeași judecătoare căreia cauza i-a fost repartizată inițial, Cristina Ardeleanu, dezmințind astfel zvonurile conform cărora dosarul ar fi fost mutat la alt complet de judecată.
În paralel, Serviciul de Informații Externe (SIE) avertizează că România „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”.
Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/ provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina.
Din punct de vedere legal, nicio instanță nu poate anula o hotărâre a Curții Constituționale.
Editor : Andreea Stanciu
- Etichete:
- aur
- protest
- curtea de apel
- tur
- alegeri prezidențiale
- calin georgescu
- anulare alegeri
- sustinatori georgescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News