Statutul magistraţilor, modificat | "Statul, obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a greşit"

Data actualizării: Data publicării:
protest usr parlament inquam octav ganea 20171206162657_IMG_8645-01

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

protest usr parlament inquam octav ganea 20171206162657_IMG_8645-01
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE 23.00. ”Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

ACTUALIZARE 22.00 Apare prima modificare de substanţă în Statutul magistraţilor, fiind adoptată o formă diferită de cea adoptată în comisia specială.

Potrivit propunerii adoptate în această seară, statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.”

Amendamentul adoptat de comisia specială săptămâna trecută, prevede că „după ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

La o zi după adoptarea acestei forme, a apărut prima reacţie critică din partea ALDE care a anunţat că nu intenţionează să voteze în plen, dacă în acest articol nu se instituie, obligativitatea statului de a se îndrepta cu acţiune în regres contra magistratului care a greşit.

ACTUALIZARE 19.30. Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost înregistrată miercuri la Senat, deşi actul normativ se află încă în dezbatere la Camera Deputaţilor, nefiind adoptate nici măcar jumătate dintre articole.

Potrivit site-ului Senatului, iniţiativa legislativă de modificare a legii 303/2004 a fost înregistrată miercuri după-amiază pentru dezbatere în Camera superioară, deşi în acel moment nici măcar jumătate dintre articolele actului normativ nu fuseseră discutate în Camera Deputaţilor. 

Iniţiativa a primit numărul de înregistrare B622/2017, lucru care se întâmplă doar după ce un proiect a fost adoptat de prima cameră sesizată.

”Tocmai a fost publicat pe site-ul Senatului anunţul conform căruia ce discutam azi a fost adoptat. Rugămintea către staff-ul tehnic este să ia legătura cu colegii de la Senat. Cred că suntem aici cu toţii să încercăm să dezbatem Acest lucru nu face cinste în primul rând Senatului şi arunca in derizoriu orice dezbatere din Camera Deputaţilor”, a atras atenţia, de la tribuna Camerei, deputatul PNL Florin Roman.

”Noi suntem în Cameră aice. Camera-i serioasă”, i-a replicat preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase.

”Proiectul de pe site-ul Senatului are şi număr de înregistrare. Cum a ajuns acolo şi înregistrat?”, a întrebat, la rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui.

”Am înţeles, e problema Senatului, nu a noastră. Aveţi senatori”, i-a spus şi acestuia Gabriel Vlase.

ACTUALIZARE 18.15. Deputații au ajuns la art. 46 al Statutului judecătorilor și procurorilor. Deși votează pe bandă rulantă amendamentele și articolele, aleșii nu au parcurs nici jumătate din lege. La amendamente admise sunt la numărul 121 din 302, iar la amendamente respinse, la 157 din totalul de 436. La unele voturi, numărul de prezenți este mai mic decât minimum de 165 necesar pentru îndeplinirea cvorumului, dar președintele de ședință continuă.

ACTUALIZARE 17.25. Numărul deputaților prezenți în sală a crescut, depășind minimum necesar. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a aprobat abrogarea prevederii potrivit căreia președintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor și procurorilor care au promovat examenul de capacitate. Abrogarea prevederii acum în vigoare a fost propusă de UNJR și a fost preluată, în Comisia Iordache, de reprezentanții PSD și ALDE.

Printr-un alt vot, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a decis că președintele nu poate refuza nici numirea judecătorilor și procurorilor care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.

ACTUALIZARE 17.15. S-a reluat ședința. Se continuă votul fără a se face o verificare a prezenței, deși tabela de vot indică 137-145 de deputați în sală. Minimum necesar pentru continuarea ședinței este de 165.

ACTUALIZARE 16.53. Grupul PNL cere o pauză de 15 minute. „Dacă o vreți, faceți cum spun eu”, răspunde președintele de ședință, cerând deputaților să continue votul. În cele din urmă, anunță pauză de 10 minute.

ACTUALIZARE 16.44. Deoarece la ultimele voturi, tabela a indicat că s-ar afla în sală mai puțin de 165 de deputați (minimum necesar cerut de Regulament), deputatul USR Lucian Stanciu reclamă lipsa cvorumului și cere președintelui de ședință să întrerupă votul până la verificarea cvorumului. „Suntem la dezbateri, nu avem nevoie de cvorum”, a fost replica președintelui de ședință, Gabriel Vlase, chiar dacă de câteva ore bune, cu unele pauze, deputații votează pe bandă rulantă amendamentele și articolele propuse de Comisia Iordache la Statutul judecătorilor și procurorilor.

ACTUALIZARE 16.18. Deputații USR și-au încheiat protestul la tribuna Camerei Deputaților și au părăsit sala de plen.

ACTUALIZARE 16.03. „Ce mesaj transmitem azi din această instituție? Cum arată România reprezentanților care sunt astăzi în majoritatea de guvernare? (...) Facem un apel la calm. Nu înseamnă că cei care sunt în fața noastră sunt hoți, nu înseamnă că toți cinstiții sunt aici la tribună”, spune de la tribună deputatul PNL Raluca Turcan, în aplauzele sălii și arătând spre majoritatea PSD-ALDE-UDMR din bănci, respectiv spre reprezentanții USR care protestează.

Turcan își continuă „un apel la rațiune și la înțelepciune” în timp ce președintele de ședință îi închide microfonul.

ACTUALIZARE 15.48. Majoritatea PSD-ALDE continuă să voteze, pe repede-înainte, în linia raportului Comisiei Iordache. Propunerile validate de Comisie sunt aprobate, cele respinse rămân respinse. Deputații USR sunt tot în jurul tribunei, iar Stelian Ion argumentează, prin portavoce, împotriva modului de vot. Deputații PNL și PMP sunt în bănci și votează amendamentele și articolele supuse votului.

ACTUALIZARE 15.39.Stimați colegi, în situația în care suntem, sunt nevoit să reluăm ședința. Atâta minte avem, asta am făcut din Parlament”, spune președintele de ședință, Gabriel Vlase, continuând procedura de vot.

În tot acest timp, deputații USR continuă să fie în jurul tribunei protestând.

Deputatul PNL Gheorghe Tinel solicită sistarea dezbaterilor. Propunerea a fost respinsă prin vot de majoritatea PSD-ALDE-UDMR (50 voturi „pentru”, 133 voturi „împotrivă”). „Continuăm, închideți microfonul ăla!”, spune președintele de ședință.

ACTUALIZARE 15.22. Reprezentanții USR s-au ridicat din bănci și au înconjurat tribuna de la care deputații vorbesc. Au în mâini foi A4 pe care scrie mare „Hoții!”. Președintele de ședință cheamă liderii de grup la discuții.

Deputatul USR Stelian Ion folosește o portavoce pentru a citi, de la tribună, amendamente din raportul Comisiei Iordache.

ACTUALIZARE 15.08. S-a reluat ședința. USR reclamă, din nou, modul în care se votează amendamentele și articolele, fără ca textele să fie citite și fără să se permită dezbateri.

„Nu suntem la normă, la șaibă aici și facem legi pe bandă rulantă. Avem de dezbătut amendamente”, a argumentat deputatul USR Stelian Ion. Președintele de ședință, Gabriel Vlase, a răspuns că subiectul a fost tranșat, după care a trecut mai departe.

Am înnebunit cu toții! Cum să nu putem avea dezbateri? Asta spunem și noi că trebuie să dezbatem. Noi, Parlamentul, spunem «nu putem avea dezbateri»? Hai să plecăm acasă, dacă suntem atât de idioți!”, a susținut, de la tribună, liderul USR, Dan Barna. „Mulțumesc, continuăm”, a fost replica președintelui

de ședință.

ACTUALIZARE 14.13. Ședința a fost suspendată pentru 30 de minute pentru a se desfășura ședința Biroului Permanent. Se reia la 14.45.

ACTUALIZARE 14.02. Cu 153 voturi „pentru” și 75 voturi „împotrivă”, plenul Camerei a adoptat articolul propus de Comisia Iordache potrivit căruia: „Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului - legislativă și executivă”.

ACTUALIZARE 13.54. Majoritatea a votat și alin. 3 art. 7, potrivit căruia „Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul (1) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicții este infracţiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele
pedepsei se majorează cu jumatate. Tentativa se pedepsește”.

ACTUALIZARE 13.52. Majoritatea a aprobat și alin. 1 art. 7, potrivit căruia „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”.

Forma a fost propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor din România și a fost preluată de PSD, ALDE și UDMR.

Declarațiile olografe completate de magistrați în sensul respectării interdicției

ACTUALIZARE 13.44. Președintele de ședință, Gabriel Vlase, refuză să citească textul amendamentelor și al articolelor supuse votului. „Nu am obligația”, a spus acesta.

A fost aprobat (cu 144 voturi „pentru” și 74 de voturi „împotrivă”) alin. 1 art. 3 în forma propusă de PSD și ALDE, potrivit căreia „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Până acum, votul în plen a urmat linia raportului: propunerile admise în Comisia Iordache au fost aprobate de plen, iar cele respinse au rămas respinse.

ACTUALIZARE 13.33. Președintele de ședință cere ca deputații să scoată cartelele și să dea un „vot de control”. Tabela de vot arată că în sală sunt 189 de deputați prezenți.

A început votul pe articole.

ACTUALIZARE 13.25. Majoritatea PSD-ALDE a respins propunerea opoziției de prelungire a programului de lucru astfel încât să poată fi susținute și dezbătute toate amendamentele cuprinse în raportul întocmit de Comisia Iordache.

Opoziția cere ca măcar să fie citite, înainte de vot, articolele supuse votului, mai ales că nu toți deputații au primit raportul tipărit.

PNL solicită pauză de consultări de 30 de minute. Președintele de ședință, deputatul Gabriel Vlase (PSD), aprobă o pauză de consultări de 3 minute.

ACTUALIZARE. Plenul Camerei Deputaților a constatat încheierea dezbaterilor generale și a trecut la votul asupra amendamentelor cuprinse în raportul întocmit de Comisia Iordache.

Raportul conține 302 amendamente admise și 436 amendamente respinse. Opoziția a susținut că nu au fost trecute în raport toate amendamentele respinse, în special cele formulate de reprezentanții PNL și USR.

Deputatul PSD Gabriel Vlase, care conduce acum ședința, anunță că doar va supune la vot fiecare amendament, fără a mai permite dezbateri asupra lor.

-------

Prin decizia liderilor de grup, pentru dezbaterile generale asupra modificărilor aduse Statutului judecătorilor și procurorilor (Legea nr. 303/2004) s-au alocat doar 5 minute pentru fiecare grup parlamentar.

Solicitările PNL și USR ca proiectul de lege să fie retrimis Biroului Permanent, respectiv să fie transmis Comisiei juridice au fost respinse, prin vot, de majoritatea PSD-ALDE.

Deputații opoziției au argumentat inclusiv faptul că raportul la proiectul de modificare a Statutului judecătorilor și procurorilor este greșit redactat, deoarece nu se regăsesc unele propuneri de-ale lor în lista amendamentelor respinse, fapt care îi împiedică să-și mai susțină în plen propunerile.

Ședința de miercuri este condusă de social-democrații Gabriel Vlase și Florin Iordache. Cei doi au tăiat de mai multe ori microfonul reprezentanților opoziției.

Înaintea dezbaterilor generale, majoritatea PSD-ALDE a respins și propunerea PNL de suspendare a ședinței plenului, precum și pe cea a USR de amânare a dezbaterilor asupra proiectelor referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și modificării Legii ANI.

Miercuri dimineața, Camera Deputaţilor a adoptat, pe articole, iniţiativa legislativă a social-democratului Florin Iordache, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...