Investigarea magistraților, votată în Comisia Iordache
Comisia specială parlamentară condusă de social-democratul Florin Iordache a finalizat, luni, modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și a început să lucreze la legea 317/2004, privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.
UPDATE 14:25 Grupul European pentru lupta împotriva corupției, GRECO, organism afiliat Consiliului Europei, va evalua, în premieră, modificările aduse Legilor Justiţiei. Potrivit Consiliului Europei, „schimbările ar putea afecta lupta împotriva corupţiei și independența sistemului judiciar”.
UPDATE 14:00 Modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor vor intra luni la vot final în Camera Deputaţilor, după şedinţa solemnă de plen reunit, a decis Biroul Permanent. De asemenea, şi modificarea legii ANI va intra azi la vot final în Camera Deputaţilor.
UPDATE 13:30 La solicitarea PSD, Biroul Permanent al Camerei Deputaților discută posibilitatea de a devansa votul final, în plenul Camerei, pe modificările aduse Statutului judecătorilor și procurorilor. Votul ar urma să fie dat luni după-amiază, după ședința solemnă comună dedicată omagierii Regelui Mihai.
UPDATE 12: 35 Senatoru USR Florina Presadă a scris pe Facebook că votul final pe prima lege a justiției va avea loc astăzi, după ședința solemnă dedicată Regelui Mihai, deși fusese anunțat pentru ziua de marți:
„Deși era programat pentru mâine votul final pe prima lege a justiției, PSD a anunțat că va propune în Biroul Permanent al Camerei Deputaților ca acest vot să fie dat astăzi după ședința solemnă dedicată Regelui Mihai”, scrie Florentina Presadă.
UPDATE 12:30 Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat luni un amendament la legea 317/2004 privind funcţionarea CSM care introduce noi condiţii pentru ca un magistrat să ajungă membru CSM: vechime de minimum 7 ani şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani.
UPDATE 12:20 Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a început luni dezbaterile asupra legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea mai importantă modificare preconizată fiind scoaterea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM şi transformarea sa într-o instituţie independentă.
UPDATE 11:25 Comisia Iordache a votat modificările legii organizării juridice. Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache, a adoptat luni, cu 14 voturi ”pentru” şi 5 voturi ”împotrivă”, un raport de admitere pentru legea 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca actul normativ să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor. Cele mai importante modificări aduse de comisie legii privind organizarea judiciară privesc înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, inăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale.
UPDATE 10:35 Lucrările comisiei se desfășoară pe repede-înainte, iar votul a ajuns deja la articolul 133.
Actul normativ urmează să fie finalizat şi să fie adoptat un raport care să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor. Cele mai importante modificări aduse de comisie legii privind organizarea judiciară privesc înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, înăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale.
Cea mai controversată şi mai contestată modificare adusă legii 304/2004 privind organizarea judiciară în comisia condusă de Florin Iordache a fost înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.
Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae.
”După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie”, se arată într-un prim amendament.
Al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate:
"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.
Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.
O altă modificare adusă de comisia specială legii privind organizarea judiciară a fost cea potrivit căreia judecătorii vor trebui să îşi motiveze deciziile în cel mult 90 de zile de la pronunţare.
”Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”, se arată la alineatul (3) al articolului 16 din legea 304/2004. Amendamentul, propus de PSD, a fost adoptat cu majoritate de voturi, fiind înregistrată o singură abţinere.
Comisia specială privind modificarea legilor justiţiei a adoptat miercuri o serie de amendamente prin care se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi se introduce obligativitatea pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere cum că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete.
Avertismentul ambasadorului SUA: Slăbirea legislaţiei anticorupție expune România amenințărilor Rusiei
Duminică, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lansat un avertisment autorităților de la București, pe fondul discuțiilor despre modificarea legilor Justiției.
„Noi credem că slăbirea legislaţiei care vă permite să aveţi un sistem judiciar independent şi să lansaţi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent”, a spus Hans Klemm, la o discuție avută cu jurnaliștii săptămâna aceasta, la Târgu Mureș.
- Etichete:
- dna
- procurori
- palatul parlamentului
- magistrati
- ministrul justitiei
- tudorel toader
- florin iordache
- plenul parlamentului
- legile justitiei
- amendament serban nicolae
- modificare legile justitiei
- comisia iordache
- amendamente legile justitiei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News