Legile Justiţiei: Soluțiile unui procuror, infirmate dacă sunt considerate „netemeinice”

Data actualizării: Data publicării:
171031_IORDACHE_JURIDICA_19_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Comisia Iordache a continuat marți dezbaterile asupra legilor Justiției cu propunerile de modificare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. O primă modificare acceptată de comisia specială s-a referit la termenul în care judecătorii trebuie să-și motiveze deciziile. Ulterior, senatorii și deputații au aprobat și alte modificări, inclusiv una privind condițiile în care soluțiile unui procuror pot fi infirmate de superiorul ierarhic.

171031_IORDACHE_JURIDICA_19_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE 17.10. Comisia specială condusă de Florin Iordache și-a suspendat ședința, dezbaterile urmând să continue miercuri, de la ora 14.00. Suspendarea activității a fost anunțată de președintele comisiei, Florin Iordache, și a fost justificată prin invocarea decesului Regelui Mihai.

Reprezentanții USR au propus ca lucrările să fie suspendate trei zile, cât va fi perioada de doliu național.

Iordache a replicat că o prelungire a suspendării va putea fi decisă mâine.

ACTUALIZARE 16.50. Comisia specială a luat o pauză de 10 minute înainte de a vota propunerea de înființare a unei direcții sau secții care să investigheze infracțiunile din justiție.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a pledat pentru înființarea unei direcții al cărei procuror-șef să fie egal cu procurorii-șefi ai DNA și DIICOT. Președinta UNJR Dana Gârbovan a pledat în fața Comisiei Iordache pentru înființarea unei secții în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ai cărei procurori să îndeplinească condiții stricte de vechime și experiență.

Atât reprezentanții PNL și USR, cât și cei ai Parchetului General și CSM s-au pronunțat împotriva înființării unei structuri speciale care să-i ancheteze pe judecători și procurori.

ACTUALIZARE 15.30. Comisia Iordache a adoptat un alt amendament la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară care prevede că soluţiile adoptate de un procuror pot fi infirmate de procurorul ierarhic superior, dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice. Noutatea constă în introducerea noţiunii de netemeinicie, până acum soluţiile unui procuror putând fi infirmate de superiorul ierarhic dacă erau considerate doar nelegale.

„Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice”, se arată în alin. 3, modificat, al articolul 64 din Legea 304/2004.

În prezent, soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, doar când erau apreciate ca fiind nelegale.

Modificarea a fost propusă de UNJR şi CSM, fiind preluată sub formă de amendament de PSD şi ALDE.

Tot marţi, comisia specială a adoptat un amendament la Legea 304/2004, care prevede că „nu pot ocupa funcţia de ofiţer sau agent de poliţie judiciară, ofiţeri, chiar acoperiţi, ai serviciilor de informaţii, lucrători sau colaboratori ai acestora. Anterior numirii în funcţie aceştia vor da o declaraţie autentică că nu fac şi nu au făcut parte din serviciile de informaţii şi nu sunt sau au fost colaboratori sau informatori ai acestora”.

-----

Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”, stabilește modificarea adoptată de Comisia Iordache la alin. 3 art. 16 din legea 304/2004.

Amendamentul, propus de PSD, a fost adoptat cu majoritate de voturi, fiind înregistrată o singură abţinere.

Principalul susținător al prevederii a fost preşedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, care a argumentat că în prezent, în lipsa unei astfel de reglementări, sunt cazuri în care judecătorii ajung să iasă la pensie fără a redacta motivările deciziilor luate.

O situație de acest gen a fost în cazul președintelui PSD Liviu Dragnea, care a depus contestație la executare în dosarul „Referendumul” tocmai pe motiv că hotărârea nu a fost redactată în 30 de zile de la pronunțare, iar la data motivării, președintele completului nu mai era judecător (este vorba de Livia Stanciu, numită judecător la Curtea Constituțională, după pensionare).

Un alt amendament adoptat marţi de comisia specială prevede reconfigurarea sălii de judecată astfel încât să fie respectată egalitatea de arme dintre părţi.

„Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor”, se arată în amendamentul adoptat în unanimitate. Propunerea a fost făcută de Parchetul General şi a fost însuşită sub formă de amendament de UDMR.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a început luni dezbaterile asupra Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce săptămâna trecută a finalizat raportul pe Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Modificările aduse de coaliția PSD-ALDE Statutului judecătorilor și procurorilor vor intra în plenul Camerei Deputaților miercuri. Față de forma adoptată în Comisia Iordache, deputații PSD și ALDE vor susține, chiar în plen, ca statul să fie obligat să se îndrept împotriva magistraților care au creat prejudicii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...