Statutul magistraților va fi modificat cum a cerut ALDE. Obligații pentru statul român

Data actualizării: Data publicării:
171120_PLEN_REUNIT_02_iordache INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Modificările aduse de coaliția PSD-ALDE Statutului judecătorilor și procurorilor vor intra în plenul Camerei Deputaților cât mai curând posibil. Față de forma adoptată în Comisia Iordache, deputații PSD și ALDE vor susține, chiar în plen, ca statul să fie obligat să se îndrept împotriva magistraților care au creat prejudicii. Schimbarea de poziție vine după ce ALDE s-a arătat nemulțumită de forma votată în Comisia Iordache, pe motiv că ar fi „inoperante” prevederile referitoare la răspunderea magistraților.

171120_PLEN_REUNIT_02_iordache INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a referit și el la modificarea care va fi adusă în plen Statutului magistraților.

„Există amendamentul pe care, sper să nu greșesc, l-a depus colega mea doamna deputat Cătăniciu, care va fi susținut în plen și eu sper ca plenul, și voi avea o discuție în acest sens cu colegii din PSD, să voteze”, a declarat liderul ALDE.

------

Preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache (PSD), a declarat că deputații social-democrați vor susţine în plenul Camerei Deputaţilor propunerea respinsă săptămâna trecută. Este vorba de propunerea potrivit căreia, în cazul săvârşii unei erori de către un judecător, statul să aibă obligaţia de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.

„La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraţilor (Legea 303/2004 - n.r.) sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că (statul - n.r.) se poate îndrepta, în propunerea noastră, statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR, statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă”, a declarat Florin Iordache.

Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a modificat miercuri prevederile din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la răspunderea magistraţilor, adoptând amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, potrivit cărora statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Astfel, deşi are majoritatea în comisia specială, PSD şi-a respins propria propunere de modificare a legii. Potrivit acesteia, „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat de comisia specială săptămâna trecută, prevede că „după ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

În prezent, alineatul 7 al articoului 96 din legea 303/2004 privint statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat miercuri, după şase zile de dezbateri, un raport de adoptare, cu 10 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi o abţinere, modificările la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Printr-un comunicat de presă semnat de Steluța Cătăniciu, deputat și vicepreședinte al ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a transmis, duminică, că nu susține prevederile referitoare la răspunderea magistraților, așa cum au fost votate în Comisia Iordache.

„Mă dezic total de votul exprimat în ședința comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraților: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadrul respectivei ședințe și nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaților, în situația în care răspunderea magistraților rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie”, a afirmat Steluța Cătăniciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Imagine cu urmările conflitului din Gaza. Foto: Profimedia Images
Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...