Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reluat, vineri, criticile cu privire la modificările aduse în Parlament legilor Justiției și a precizat că procurorii sunt hotărâți să-și apere independența obținută. De asemenea, întrebat dacă are pârghiile legale pentru a împiedica modificarea legilor Justiției în sensul slăbirii independenței procurorilor, Lazăr a răspuns: „Avem, dar nu le anunțăm”.
„Din punct de vedere legal, ce pârghii aveți să opriți (modificările la legile Justiției - n.r.)?”, a fost întrebarea adresată de jurnaliști procurorului general. „Avem, dar nu le anunțăm. Toate la momentul potrivit. Le pregătim”, a răspus șeful Parchetului General.
„Nu caracterizez activitatea altor instituții, dar, în mod repetat, am arătat că atunci când trebuie să modificăm legile Justiției nu o putem face altfel decât prin proceduri care să fie normale, prin care să se analizeze în mod transparent și să se discute în mod transparent toate propunerile în așa fel încât, în final, să obținem legi în care să aibă încredere toată lumea”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Șeful Parchetului General a mai arătat că procurorii sunt „îngrijorați” de modificările aduse în Parlament. „Noi suntem îngrijoraţi, Ministerul Public este îngrijorat şi societatea civilă văd că e îngrijorată de ceea ce se întâmplă. Adică, procedurile trebuie să fie transparente şi să se funcţioneze în mod legal, așa cum sunt prevăzute de lege”, a declarat Lazăr.
Citiți și:
„În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Aceste acțiuni pot fi caracterizate în diverse moduri, dar eu am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul Comitetului Drepturilor Omului de la Geneva, unde scrie negru pe alb, că «Procurorii de rang înalt din Ministerul Public, din DNA sunt hărţuiţi, prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale să dea seama despre activitatea lor». Dar, atenţie mărită, la comisia specială cine îi convoacă? Îi convoacă nişte inculpaţi de rang înalt, care îşi exprimă dorinţa unei alte anchete, a unor discuţii care să se dezbată în alt loc decât în mediul judiciar (...). Procurorii sunt invitaţi să dea seama despre activitatea lor într-un alt mediu care nu e judiciar. Și am folosit această expresie, pentru că o foloseşte nu numai redactorul acestui raport de la Geneva, ci o vedem noi, din ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în media, atacurile media succesive împotriva Ministerului Public, aceste convocări și diverse alte acte care sunt evident neprietenoase îndreptate împotriva procurorilor. Cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul procurorilor şi care, într-o manieră subtilă, dar destul de dubioasă (...), a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului”, a mai explicat Augustin Lazăr.
Procurorul general al României a explicat și mecanismul prin care, slăbindu-se independența procurorilor, se ajunge la slăbirea întregului sistem. „Încercându-se a se pune controlul asupra parchetelor și a procurorilor, după cum clar se vede din toate aceste tentative de modificare a legilor Justiției, este evident că acolo este veriga de control. Procurorul este cel care supraveghează activitatea Poliției judicare și Poliția judiciară nu va mai avea nicio eficacitate cu un procuror slab. Procurorul este cel care exercită acțiunea penală, ocazionând magistratului-judecător să spună dacă cineva este vinovat sau nevinovat sau să dea o soluție dreaptă într-un dosar penal”, a arătat Lazăr.
„Suntem hotărâți să ne apărăm statutul pe care îl avem și să ne apărăm atributul de independență pe care magistrații-procurori l-au obținut până acum”, a mai precizat procurorul general.
Augustin Lazăr a insistat și pentru consultarea Comisiei de la Veneția. „Consultarea Comisiei de la Veneţia este obligatorie fără niciun dubiu. Cu certitudine trebuie consultată, dar nu există, evident, niciun interes din partea celor care vor să promoveze în grabă aceste legi fiindcă ar dura o perioadă de timp şi le-ar strica planurile”, a declarat Lazăr.