„Familia mea a murit sub ochii mei”: Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor unui masacru din Myanmar (BBC)

Data publicării:
soldat din Myanmar în războiul civil
Minoritatea Rohingya este persecutată atât de armata din Myanmar, cât și de rebelii care luptă împotriva juntei militare. Foto: Profimedia Images

Sute de membri ai comunității Rohingya, un grup minoritar etnic persecutat în Myanmar, ar fi fost uciși în vestul țării într-un atac cu drone la începutul lunii. Masacrul în care și-au pierdut viața și femei și copii face parte dintr-o serie lungă de violențe care ar putea fi catalogate drept o campanie de epurare etnică.

Fayaz și soția lui credeau că mai aveau doar câțiva pași până să ajungă într-un loc sigur când bombele au început să cadă: „Ne urcam în barcă unul după altul - atunci au început să ne bombardeze.”

Țipetele și gemetele au umplut aerul, în timp ce mii de Rohingya, membri ai unui grup etnic minoritar din Myanmar și alte țări învecinate, au fugit speriați spre malurile râului Naf din orașul Maungdaw, relatează BBC.

Atacurile asupra satelor din statul Rakhine au împins sute de familii înspre singura cale de salvare ce le-a mai rămăs: să fugă din Myanmar și să se refugieze în Bangladesh.

„Am săpat o groapă la malul râului și l-am îngropat în grabă”

Prima bombă a omorât-o pe loc pe cumnata lui Fayaz. În brațele ei se afla bebelușul de opt luni al lui Fayez și al soției sale - copilul a supraviețuit exploziei, dar era rănit foarte grav.

„Am alergat și l-am cărat... dar a murit în timp ce așteptam ca bombardamentele să se oprească”, a povestit Fayez.

Fayez a reușit până la urmă să scape, dar barcagiul care i-a dus în Bangladesh a refuzat să ia trupul neînsuflețit al copilului ucis în atacul cu drone.

„A zis că nu are niciun sens să cărăm morții, așa că am săpat o groapă la malul râului și l-am îngropat în grabă”, a spus tatăl copilului.

Familia lui Fayaz se află acum în siguranță în Bangladesh, dar dacă sunt prinși de autorități, ar putea fi trimiși înapoi în Myanmar.

myanmar-barcă-râu
Membrii comunității Rohingya încercau să se refugieze în Bangladesh când au fost atacați de rebelii din Armata Arakan. Foto: Profimedia Images

Minoritatea Rohingya, prinsă la mijloc în războiul civil din Myanmar

Este foarte greu să afli ce se întâmplă cu adevărat în războiul civil din Myanmar, dar supraviețuitorii atacului - civili Rohingya neînarmați - spun că au auzit exploziile bombelor timp de două ore.

Cei mai mulți spun că bombele au fost lansate din drone, o armă folosită tot mai des în Myanmar. Alții spun că au fost atacați cu mortiere și arme de foc.

Videoclipurile analizate de BBC arată malul râului plin de cadavre însângerate; jumătate dintre persoanele rănite care au fost tratate în clinici din Bangladesh erau femei și copii.

Supraviețuitorii atacului spun că au fost atacați de Armata Arakan (AA), una dintre cele mai puternice grupuri de insurgenți care luptă împotriva armatei din Myanmar. Luptătorii juntei care a preluat controlul țării au fost alungați din aproape tot statul Rakhine.

Civilii spun că au fost atacați inițial în satele lor. După ce au fugit, au fost atacați din nou când încercau să scape din țară.

Purtătorul de cuvânt al grupării a negat acuzația și a spus că „incidentul nu a avut loc în zonele controlate de noi”, acuzând activiștii Rohingya că au înscenat masacrul ca să dea vina pe AA.

„Armata Arakan minte”, a spus Nisar, un alt supraviețuitor al atacului de la începutul lunii - singurul din familia sa care a scăpat cu viață. „Atacurile au fost lansate de ei. Numai ei se aflau în zona noastră în acea zi. Și ei ne-au atacat timp de multe săptămâni. Nu vor să lase niciun musulman în viață.”

Karenni Nationalities Defence Force in the frontline in Karenni State, Myanmar - Jul 2022
Soldații juntei militare au fost alungați aproape complet din statul Rakhine, care este controlat acum de insurgenți susținuți de populația majoritar budistă din regiune. Foto: Profimedia Images

„Un exemplu ca de manual de epurare etnică”

Cei mai mulți membri ai comunității de musulmani Rohingya din Myanmar trăiesc ca un grup minoritar în statul Rakhine - un stat majoritar budist, acolo unde cele două comunități au avut o lungă istorie conflictuală.

În 2017, când armata din Myanmar a ucis mii de Rohingya în ceea ce ONU a descris drept „un exemplu ca de manual de epurare etnică”, localnici din Rakhine s-au alăturat atacurilor.

Acum, în mijlocul unui conflict total scăpat de sub control de junta militară împotriva AA, care se bucură de sprijinul populației budiste locale, musulmanii Rohingya se găsesc din nou într-o capcană.

„Inima mea este frântă. Acum, am pierdut totul. Nu știu de ce eu am supraviețuit”, a spus Nisar, arătând înspre imaginile filmate după masacrul din Maungdaw. „Fiica mea a murit în brațele mele spunând numele lui Allah. Arată atât de liniștită, ca și când ar dormi. Mă iubea așa de mult.”

În același videoclip pot fi văzute și soția și sora lui, ambele rănite grav în timpul atacului inițial, dar încă în viață în timpul filmării. Nisar nu a putut să le salveze pentru că bombele continuau să cadă.

Când s-a întors după ele, era deja prea târziu. Ambele femei au murit.

„Dacă Armata Arakan nu a tras înspre noi, atunci cine?” a întrebat și Fayaz. „Direcția din care au venit bombele, știu că Armata Arakan a fost acolo. Sau au fost trăsnete care au căzut din cer?”

Acuzațiile supraviețuitorilor atacului ridică semne serioase de întrebare despre Armata Arakan, care se descrie drept o mișcare revoluționară care luptă pentru toți oamenii din Rakhine.

Pierderile suferite de armata din Myanmar au adus noi pericole pentru Rohingya, care au spus că sunt recrutați cu forța de junta militară pentru a lupta împotriva AA.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu