Le-au turnat benzină pe piele și le-au dat foc: Cum se răzbună junta militară din Myanmar pe sătenii care îi susțin pe rebeli

Data publicării:
Rebeli din Myanmar
Dacă soldații ar pierde controlul asupra statului Rakhine, la granița cu Bangladesh, ar fi una dintre cele mai umilitoare pierderi suferite de armata Myanmarului. Captură foto: X

Cel puțin 50 de oameni au fost „torturați violent și uciși” de armata din Myanmar într-un raid asupra unui sat din statul Rakhine de săptămâna trecută, potrivit localnicilor și forțelor de opoziție citate de BBC.

Martorii au spus că satul a fost terorizat timp de două zile și jumătate de soldații birmani care i-au legat la ochi și i-au bătut, au turnat benzină pe ei și le-au dat foc, iar pe unii dintre săteni i-au forțat să își bea propria urină.

Soldații căutau susținători ai Armatei Arakan (AA), care a devenit una dintre cele mai eficiente forțe de luptă etnice în războiul civil din Myanmar.

51 de oameni cu vârste cuprinse între 15 și 70 de ani au fost „torturați violent și uciși”, a transmis Guvernul de Unitate Națională (NUG) care reprezintă guvernul civil înlăturat de la putere de junta militară. AA estimează că numărul total de victime se ridică la peste 70 de persoane.

Membrii juntei au respins acuzațiile, care, dacă se adeveresc, ar fi una dintre cele mai grave atrocități comise în cei trei ani de război.

„I-au întrebat pe bărbați dacă AA a fost în sat”, a spus o femeie pentru BBC. „Indiferent de ce răspuns le dădeau, fie că le spuneau că AA a fost acolo sau nu sau că nu știu, soldații îi loveau.”

sat-distrus-război-myanmar
Soldații din Myanmar sunt acuzați că au comis masacre în satele unde populația locală îi susține pe rebeli. Foto: Profimedia Images

În doar șase luni, AA a luat cu asalt aproape întreg teritoriul statului Rakhine, forțând armata să se cedeze tot mai mult teren. AA a renunțat la armistițiul pe care îl semnase cu armata anul trecut și s-a alăturat insurgenților etnici din alte părți ale țării într-o operațiune combinată menită să răstoarne de la putere junta care conduce țara din februarie 2021.

„Am văzut cu ochii mei cum soțul a fost luat cu un vehicul militar. Fiul meu a fost separat de amândoi [părinții] și nu știu unde se află. Acum, nu știu dacă fiul și soțul meu sunt vii sau morți”, a spus localnica pentru BBC.

Toți sătenii din localitatea cu aproximativ 1.000 de case au fost ținuți în aer liber timp de două zile, sub soarele arzător, cu foarte puțină mâncare și apă, în timp ce zeci de bărbați erau legați la mâini și la ochi, unii dintre ei fiind luați în camioane pentru a fi interogați. Mulți dintre ei nu s-au întors nici până acum.

Citește și: Clasa de mijloc a dispărut complet: O țară care avea cândva economia cu cea mai rapidă creștere din lume este acum în colaps

„Erau atât de însetați, stând toată ziua în soare, și îi implorau [pe soldați] să le dea apă. Dar soldații au urinat în sticlele de apă și le-au dat să bea”, a povestit femeia, care a mai spus că a auzit „multe împușcături”, dar nu a văzut cine a fost împușcat „pentru că trebuia să ținem capul jos”.

„Nu am îndrăznit să privesc. Au chemat pe cineva care stătea lângă mine. Apoi am auzit o împușcătură. Nu s-a mai întors niciodată”, a spus femeia.

Supraviețuitorii au povestit că i-au auzit pe soldați cerându-le lopeți ca să îngroape cadavrele. Ei spun că unii dintre soldați erau clar beți.

Peste 100 de soldați au participat la raidul de miercuri asupra satului Byai Phyu, care se află în imediata vecinătate a capitalei statului Rakhine - Sittwe.

paznici-de-frontieră-myanmar-bangladesh
Paznicii de frontieră din statul Rakhine au fugit în Bangladesh după ce rebelii din Armata Arakan i-au atacat. Foto: Profimedia Images

Sittwe este un oraș cu 200.000 de locuitori, are un port mare și un aeroport și este una din puținele fortărețe rămase în mâinile armatei. Insurgenții sunt aproape, însă, și sunt sprijiniți de majoritatea populației statului Rakhine.

Bărbații care aveau tatuaje prin care își exprimau sprijinul pentru AA au primit cel mai dur tratament, potrivit localnicilor. Un martor a spus că soldații i-au tăiat cu cuțitul pielea tatuată, au turnat benzină pe ea și i-au dat foc.

Un alt martor și-a amintit cum un ofițer de armată le-a spus că a venit din partea de nord a statului Shan, acolo unde armata a suferit pierderi mari în luptele de la finalul anului trecut, ca să se răzbune pe localnici.

Dacă soldații ar pierde controlul asupra statului Rakhine, la granița cu Bangladesh, ar fi una dintre cele mai umilitoare pierderi suferite de forțele armate care au dominat Myanmar încă de la câștigarea independenței, în 1948.

Puținii oameni rămași în sat, majoritatea femei, copii și bătrâni, au fost obligați să își ia câteva lucruri cu ei și să plece. Soldații au jefuit deja tot ce era de valoare - aur, bijuterii sau panouri solare.

Localnicii au fost mutați inițial pe un stadion din Sittwe, dar cei mai mulți au încercat să își caute adăpost în mănăstirile budiste din oraș.

Armata se află în controlul satului și nimeni nu este lăsat să se întoarcă acasă. Există unele zvonuri că mare parte din sat a fost incendiat, potrivit BBC.

BUG a promis că îi va trage la răspundere pe cei ce se fac responsabili de crimele de război comise în Byai Phyu. AA a acuzat junta, pe care o numește „consiliul militar fascist”, de „cruzime sălbatică” și că le-au violat în grup pe unele femei din Byai Phyu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Cum se calculează vechimea în muncă pentru pensionare
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"