Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis oameni întreaga zi, trei zile am adunat cadavre”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0906184174
Militanții din Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), o filială a al-Qaeda cu sediul în Mali și activă în Burkina Faso, au deschis focul în timp ce pătrundeau pe motociclete în împrejurimile orașului Barsalogho. Foto: Profimedia Images

Până la 600 de persoane au fost împușcate mortal în câteva ore de militanți care aveau legături cu Al-Qaeda, într-un atac din august asupra unui oraș din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape că dublează numărul morților menționat în rapoartele anterioare. Noua cifră ar face ca atacul, în care civilii au fost împușcați mortal în timp ce săpau tranșee pentru a apăra orașul izolat Barsalogho, să fie unul dintre cele mai mortale din Africa în ultimele decenii, scrie CNN.

Militanții din Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), o filială a al-Qaeda cu sediul în Mali și activă în Burkina Faso, au deschis focul în timp ce pătrundeau pe motociclete în împrejurimile orașului Barsalogho și au împușcat sătenii, care zăceau neputincioși în pământul proaspăt răsturnat al tranșeelor, potrivit mai multor înregistrări video ale atacului din 24 august, postate de conturi pro-JNIM de pe rețelele sociale.

Mulți dintre morți erau femei și copii, iar imaginile sunt marcate de sunetul focurilor de armă automată și de țipetele victimelor care sunt împușcate în timp ce se pare că încearcă să se prefacă moarte.

În cazul în care estimarea guvernului francez se confirmă, numărul îngrozitor de morți ar marca un moment neobișnuit de brutal în Sahel, o zonă din ce în ce mai lipsită de lege din Africa de Vest, situată la sud de Sahara, unde proiectele de securitate conduse de armatele americană și franceză au avut dificultăți în a încetini marșul jihadiștilor.

O serie de lovituri de stat în Mali, Burkina Faso și Niger au dus la plecarea forțelor franceze și americane.

Mercenarii ruși chemați de junte pentru a le consolida controlul au lăsat în schimb un vid în care jihadiștii au prosperat, se arată în evaluarea oferită CNN de un oficial francez din domeniul securității.

ONU a estimat inițial că numărul morților a fost de cel puțin 200. JNIM a declarat că a ucis aproape 300 de persoane, dar a susținut că a vizat membri ai milițiilor afiliate armatei, mai degrabă decât civili, potrivit unei traduceri realizate de Site Intelligence Group, citată de Reuters.

„Atacuri mortale la scară largă (cel puțin o sută de morți) împotriva populației civile sau a forțelor de apărare și securitate au loc de mai multe săptămâni la un ritm care pare nesustenabil pentru guvern”, se spune în raport despre Burkina Faso, „care nu mai are cu adevărat o strategie militară de oferit și al cărui discurs propagandistic pare fără suflu și lipsit de idei”.

Oficialul francez a declarat pentru CNN că a existat o „deteriorare foarte semnificativă a situației de securitate” în Burkina Faso, unde „grupurile teroriste armate se bucură de o libertate de acțiune din ce în ce mai mare, deoarece forțele de securitate sunt incapabile să facă față”.

Raportul notează un atac asupra unui convoi militar în satul Tawori, cu 15 zile înainte de atacul din Barsalogho, unde „nu mai puțin de 150 de soldați” au fost uciși de jihadiști, adăugând că armata se luptă să-și păstreze puterea și credibilitatea.

Pe 17 septembrie, capitala statului vecin Mali, Bamako, a fost zguduită de un alt atac al JNIM, care a lovit aeroportul, printre alte clădiri-cheie, și a ucis peste 70 de persoane.

„Tranșeele defensive” au devenit gropi comune

Masacrul de la Barsalogho a avut loc în timp ce localnicii au primit ordin de la armată să sape o vastă rețea de tranșee în jurul orașului pentru a-l proteja de jihadiștii care circulau în apropiere. Potrivit martorilor oculari, oamenii înarmați ai JNIM au atacat apoi apărarea, în plină construcție, pretinzând în mod fals că civilii erau combatanți din cauza implicării lor.

Un supraviețuitor, care a solicitat anonimatul atunci când a vorbit cu CNN, a declarat că a fost unul dintre zecile de oameni cărora armata le-a spus să sape tranșeele în acea sâmbătă. El se afla la 4 kilometri de oraș, în jurul orei 11 a.m., într-un șanț, când a auzit primele focuri de armă.

„Am început să mă târăsc în șanț pentru a scăpa”, a spus el. „Dar se părea că atacatorii urmăreau tranșeele. Așa că m-am târât afară și am dat peste prima victimă însângerată. De fapt, era sânge peste tot pe drumul meu. Erau țipete peste tot. M-am așezat pe burtă sub un tufiș, până mai târziu în după-amiază, ascunzându-mă”.

O captură de ecran dintr-o înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare la 24 august 2024 arată cadavrele unor persoane care au fost ucise de jihadiști în timp ce săpau un șanț pentru a-și proteja orașul Barsalogho.

„Noi, supraviețuitorii, nu mai suntem oameni normali”

„Au rămas puțini oameni după aceea în oraș. Să văd cadavrele sosind pe cărucioare motorizate de la locul masacrului a fost cel mai oribil lucru pe care l-am văzut vreodată în viața mea. Nici femeile, nici copiii nu aveau lacrimi de vărsat. Eram mai mult decât șocați. Cum poți plânge dacă nu există lacrimi de vărsat?”

„Noi, supraviețuitorii, nu mai suntem normali. Problema este dincolo de noi toți. Masacrul a început în fața mea. Primele focuri de armă au fost trase chiar în fața mea. Am fost unul dintre oamenii care au ridicat cadavrele și le-au îngropat. Îmi văd prietenii decedați când dorm”, a spus el, adăugând că numărul inițial de 300 de morți era prea mic. „Oricine neagă, ar trebui să vină să mă vadă”.

Un alt supraviețuitor a declarat pentru CNN că doi membri ai familiei sale au fost uciși în atac. „Au ucis oameni toată ziua. Timp de trei zile am adunat cadavre - împrăștiate peste tot. Frica ne-a intrat în inimi. La momentul înmormântării, sunt atât de multe cadavre care zac pe pământ, încât îngroparea a fost dificilă”.

Proteste furibunde

Asaltul a dus la proteste furibunde, în cadrul cărora liderul juntei din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traore, care a preluat puterea în a doua dintre cele două lovituri de stat militare succesive din 2022, a fost ironizat drept „Căpitanul Zero IB” („IB Captain Zero”) pentru că a aprobat construirea tranșeelor de către civili. Raportul francez a afirmat că săparea acestora a făcut parte dintr-un plan al ministrului serviciilor publice în care fiecare așezare „trebuie să se organizeze și să aibă propriul plan de răspuns la un atac”.

Junta militară nu și-a asumat responsabilitatea pentru că le-a spus civililor să sape tranșeele fără nicio protecție, pe fondul unei amenințări sporite din partea jihadiștilor. Supraviețuitorii au spus că regimul nu a vrut ca ei să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat. Junta nu a răspuns la solicitarea de comentarii a CNN.

Incapacitatea statului în fața atacurilor jihadiste

Loviturile de stat din 2022 din Burkina Faso au venit pe fondul frustrărilor legate de incapacitatea autorităților de a înăbuși violențele jihadiste recurente, în ciuda asistenței militare franceze intensive, care au făcut mii de victime timp de aproape un deceniu. Potrivit experților și organizațiilor de supraveghere a drepturilor omului, aceste violențe s-au înrăutățit sub Traore.

Deși au avut succes la început, până în 2014, operațiunile militare ale Franței în regiune au fost întâmpinate cu un sentiment anti-francez în creștere. Franța și-a extins prezența în lupta împotriva terorismului, dar a fost incapabilă să stăpânească grupările armate în continuă expansiune care amenințau civilii. Ca urmare, populația locală a devenit neîncrezătoare în fosta putere colonială.

Traore a avut o singură apariție publică de la masacru, iar evaluarea - redactată la sfârșitul lunii august - pune sub semnul întrebării starea sa de spirit și capacitatea sa de a ocupa funcția. „Vedem aici toată neputința autorităților de a oferi un răspuns serios și credibil la amenințarea teroristă”, se arată în raport.

Mercenarii ruși, parțial retrași din zonă

Între timp, mercenarii ruși care au sosit în Burkina Faso în urmă cu aproape un an nu au reușit să aducă calmul în țară și sunt cel puțin parțial retrași pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, adaugă evaluarea.

Creșterea securității în capitala Ouagadougou, în jurul clădirilor cheie, ar putea fi legată de retragerea unei mari părți a unității „Bear” a grupului de mercenari Wagner, formată din 100 de persoane și însărcinată cu protecția personală a lui Traore, se arată în raport.

Grupul de mercenari se află sub o nouă conducere de la moartea fondatorului Wagner, Yevgeny Prigozhin, într-un accident de avion anul trecut, dar Wagner este încă cunoscut sub vechiul său nume în Sahel.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri