Burkina Faso, Mali şi Nigerul vor forma o confederaţie. Cele trei au regimuri militare după lovituri de stat și sunt apropiate de Rusia

Data publicării:
comandantii militari din burkina faso, mali si niger la un summit
Foto: Profimedia
Din articol

Regimurile militare aflate la putere în Burkina Faso, Mali şi Niger au făcut încă un pas către un divorţ de restul blocului vest-african şi au creat o Confederaţie între cele trei state, la un summit fără precedent, în capitala Nigerului Niamey, relatează AFP.

La acest summit au luat parte preşedinţii Alianţei Statelor din Sahel (AES) - o organizaţie înfiinţată în septembrie 2023, din care fac parte Mali, Burkina Faso şi Nigerul, în care militarii au preluat puterea prin lovituri de stat în perioada 2020-2023 şi în care au loc violenţe jihadiste recurente.

Această alianţă a devenit sâmbătă o Confederaţie de 72 de milioane de locuitori, în vederea „depăşirii unei etape către o integrare mai aprofundată între state”, se arată în comunicatul final al summitului.

Cele trei ţări şi-au anunţat în ianuarie plecarea din Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (CEDEAO).

Sâmbătă, în deschiderea acestui summit, şeful regimului militar nigerian, Abdourahamane Tiani, a anunţat că popoarele celor trei ţări au „întors irevocabil spatele CEDEAO”.

Generalul Tiani a făcut această declarație în faţa omologilor săi din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traore, şi a colonelului Assimi Goïta din Mali.

Cei trei, îmbrăcaţi în uniforme militare, s-au dus apoi la Centrul de Conferinţe de la Niamey, unde a avut loc summitul în condiţii de securitate sporită, notează AFP, citată de News.ro.

Generalul Tiani a cerut să se facă din AES o „alternativă la orice grupare regională falsă prin construirea unei comunităţi suverane a popoarelor, o comunitate care să se distanțeze de puterile străine din regiune”.

Relaţiile AES-CEDEAO s-au deteriorat considerabil în urma loviturii de stat de la 26 iulie 2023, prin care generalul Tiani a preluat puterea.

CEDEAO a impus atunci sancţiuni economice dure Nigerului şi a ameninţat cu o intervenţie militară în vederea readucerii la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum.

Sancţiunile au fost ridicate ulterior, în februarie, însă relaţiile dintre cele două tabere rămân glaciale, în pofida apelurilor unor preşedinţi - din Senegal şi Mauritania - de reluare a dialogului.

Forță comună

CEDEAO se întruneşte duminică într-un summit al şefilor de stat în capitala Nigeriei Abuja, unde pe agendă se află problema relaţiilor cu AES.

„AES constituie singurul grup subregional eficient în domeniul luptei împotriva terorismului, CEDEAO a strălucit prin lipsa de implicare în această luptă”, a acuzat sâmbătă generalul Tiani.

Înaintea sa, căpitanul Traore a apreciat că Africa continuă „să sufere din cauza imperialiştilor”.

„Noi vom purta un război fără milă împotriva oricui va încerca să ne atace statele”, a ameninţat el.

Assimi Goïta a dat asigurări, la rândul său, că armatele celor trei ţări ”operează în totală complementaritate împotriva atacurilor teroriste”.

La începutul lui martie, Mali, Burkina Faso şi Nigerul au anunţat înfiinţarea unei Forţe comune antijihadiste, ale cărei contururi şi efective nu au fost precizate.

Ţările din cadrul AES au făcut din suveranitate o linie directoare a guvernanţei lor.

Ele au gonit, pe rând, militarii francezi angajaţi în lipta antijihadistă pe teritoriul lor şi s-au îndreptat către alte ţări, ca Rusia, Turcia şi Iran, pe care le cataloghează cu regularitate drept „parteneri sinceri”.

Nigerul a dat afară militari americani, iar Mali a expulzat Misiunea ONU MINUSMA.

Cele trei ţări se confruntă de ani de zile cu violenţe jihadiste sângeroase, mai ales în zona denumită „trei frontiere”, unde grupări apropiate Al-Qaida şi Statul Islamic (SI) omoară civili şi militari în atacuri care antrenează refugierea a milioane de oameni.

În afară de cooperarea militară, această Confederaţie - a cărei preşedinţie a fost preluată de Mali pe o perioadă de un an - urmează să permită o punere în comun de mijloace în sectoare considerate strategice ca agricultura, apa, energia sau transporturile şi înfiinţarea unei Bănci de Investiţii a AES.

Problema monedei comune şi unei eventuale renunţări la francul CFA nu a fost evocată în comunicatul comun.

Sâmbătă, organizaţia Reporters Sans Frontières (RSF) a alertat cu privire la faptul că acest summit intervine „într-un context dificil pentru presă” în ţările AES, unde mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în ultimele luni, şi anume în Mali şi Burkina Faso.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara vecină cu România care a devenit o comoară pentru întreaga Europă. Proiectul care reduce dependența de...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Dieta care îl ajută pe Sting să arate atât de bine la 73 de ani
Film Now
Zendaya, despre presiunea adusă de faimă: „Nu știu dacă o pot gestiona, am fost mereu un copil timid!” Cum...
Adevarul
Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici
Newsweek
Ziua când pensia intră pe card în octombrie s-a schimbat. 2.300.000 pensionari sunt vizați
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...