În timp ce se omoară în Donețk și Kursk, Rusia și Ucraina au ajuns să susțină aceeași parte în războiul din Sudan (Financial Times)

Data publicării:
lunetist-pilot-ucraina-război
Piloți ucraineni retrași din activitate și lunetiști ruși sprijină Forțele Armate ale Sudanului conduse de generalul Abdel Fattah al-Burhan. Foto: Profimedia Images

În timp ce țările lor se află în război de mai bine de doi ani jumate, luptători ruși și ucraineni se găsesc acum în situația în care susțin aceeași parte în conflictul civil din Sudan, potrivit unor ofițeri ai serviciilor de informații din statul african, scrie Financial Times.

Piloți ucraineni retrași din activitate și lunetiști ruși sprijină Forțele Armate ale Sudanului conduse de președintele de facto al țării, generalul Abdel Fattah al-Burhan, ceea ce complică și mai mult rețeaua de actori externi implicați în războiul sângeros care se poartă deja de 17 luni.

Rivalii lor, Forțele de Sprijin Rapid (RSF) ale lui Mohamed Hamdan Dagalo, poreclit Hemeti, au aruncat și ei în luptă „mercenari” din mai multe țări din regiune, precum Ciad, Republica Centrafricană și Libia.

Rusia încerca de mult să își extindă influența în Sudan, însă participarea unor foști militari ucraineni cu experiență arată cum conflictul izbucnit în 2023 a atras profitori, mercenari și puteri străine, care încearcă să se folosească de haosul din țara africană pentru a obține câștiguri financiare sau pentru a-și crea avantaje geopolitice.

Dar spre deosebire de războiul din Ucraina, văzut ca fiind un conflict strategic cu tabere clar delimitate, participanții la conflictul sudanez nu se aliniază întotdeauna conform sferelor de influență din care provin.

sudan-susținători-armată
Războiul civil sângeros din Sudan a izbucnit cu 17 luni în urmă. Foto: Profimedia Images

Diverse țări se întrec în cursa pentru resurse, Sudanul fiind unul dintre cei mai mari furnizori de aur din Africa, și pentru a avea acces la o lungă porțiune din coasta Mării Roșii – o bucată de pământ unde state precum Rusia sau Iranul ar fi bucuroase să își extindă prezența.

„Totul este în joc în Sudan. Și va deveni și mai urât și mult mai complicat”, a spus un diplomat din Occident implicat în zona Cornului Africii.

Purtătorul de cuvânt al armatei sudaneze, Nabil Abdallah, a negat „prezența ucraineană” oficială în Sudan, dar un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării a confirmat că „civili” ucraineni care „au servit în trecut în forțele aeriene” acționează ca „instructori” pentru forțele aeriene sudaneze.

Un important diplomat străin ce cunoaște zona Sudanului a spus că lunetiștii ruși care susțin Forțele Armate Sudaneze sunt „adevărați” militari ruși.

Rusia și-a extins în ultimii ani prezența militară în Africa. Africa Corps, care a preluat operațiunile Wagner din Africa după moartea lui Evgheni Prigojin, fostul lider al grupării de mercenari, are o prezență puternică în Republica Centrafricană, vecinul din sud-vestul Sudanului.

Lavrov-Hemedti
Chiar în ziua în care Putin și-a trimis armata în Ucraina, Hemedti s-a văzut cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a consolida relația cu Rusia. Foto: Profimedia Images

Cu toate că l-a susținut în trecut pe Hemeti, care a vizitat Moscova imediat după izbucnirea războiului din Ucraina și a făcut afaceri cu mercenarii Wagner, Rusia s-a apropiat tot mai mult de Burhan și armata sudaneză – un semn că rușii încearcă să își limiteze pierderile în cazul în care partea pe care au susținut-o până acum nu va câștiga războiul.

Oficiali importanți de la Moscova și Port Sudan, baza principală a generalilor de top din armata sudaneză după evacuarea capitalei Khartoum, s-au vizitat reciproc începând de anul trecut.

Lideri militari sudanezi au început să readucă în discuție planuri pentru construcția unei baze navale rusești la Marea Roșie.

Generalul Burhan s-a întâlnit anul trecut și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a discutat „activitățile grupărilor armate ilegale finanțate de Rusia”, referindu-se la mercenarii Wagner. Generalii sudanezi spun că Wagner continuă să îl sprijine pe Hemeti – acuzație pe care liderul RSF a respins-o.

SUDAN GEBEIT DRONE ATTACK INTERCEPTION
Cu toate că l-a susținut în trecut pe Hemeti, Rusia s-a apropiat tot mai mult de rivalul său, generalul Burhan (dreapta), și armata sudaneză pe care o conduce. Foto: Profimedia Images

„Rușii au mai jucat la două capete înainte, inclusiv prin susținerea Forțelor de Sprijin Rapid de către Wagner... dar ei cred acum că cel mai bun pariu ca să obțină portul este să susțină Forțele Armate Sudaneze”, a spus Andreas Heinemann-Gruder, cercetător al Centrului pentru Studii Avansate de Securitate, Strategice și de Integrare de la Universitatea din Bonn.

Și armata sudaneză joacă la două capete: „Le pot spune rușilor 'uite, avem nevoie de arme și îi avem și pe ucraineni aici'”, a precizat Heinemann-Gruder.

Armele cele mai des folosite în războiul din Sudan provin din țări precum Iran, Rusia și Emiratele Arabe Unite.

Un avion de transport Iliușin Il-76TD purtând steagul Rusiei a fost văzut de curând pe aeroportul din Port Sudan. Aeronava veche de 34 de ani a efectuat trei zboruri în august înspre capitala statului Mali, Bamako, acolo unde Africa Corps are o bază militară.

armată-port-sudan
Lideri militari sudanezi au început să readucă în discuție planuri pentru construcția unei baze navale rusești la Marea Roșie. Foto: Profimedia Images

General-locotenent Ibrahim Jaber, un membru al Consiliului de Tranziție pentru Suveranitatea Sudanului și al doilea om din conducerea armatei, a spus că „avem relații bune” cu mai multe țări, inclusiv Iran și Rusia, confirmând că Moscova antrenează forțele sale.

„Problema”, potrivit lui Jaber, o reprezintă Emiratele Arabe Unite – ofițerii din armata sudaneză acuză statul arab că susține trupele lui Hemeti. Abu Dhabi respinge acuzațiile.

„Am cerut tuturor actorilor externi să înceteze să alimenteze acest război, să oprească înarmarea participanților”, a spus luna trecută Tom Perriello, trimis special al SUA în Sudan. „Vedem o creștere a numărului de actori externi, atât țări cât și forțe negative, care pun paie pe foc în Sudan.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei