Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Publicația Kyiv Independent a realizat un interviu cu Gen. Ben Hodges, fostul comandant al Forțelor Aliate din Europa. Tema interviului – evident războiul din Ucraina, în lumina ultimelor schimbări politice de la Washington, dar și a evenimentelor din teatrele de operațiuni.
Pe 19 noiembrie au apărut primele rapoarte privind atacuri ale Ucrainei în interiorul Rusiei cu rachetele ATACMS furnizate de SUA, marcând o schimbare mult așteptată în politica Casei Albe.
Decizia președintelui Joe Biden de a acorda în sfârșit Kievului permisiunea de a utiliza ATACMS este probabil una dintre ultimele contribuții semnificative la războiul din Ucraina înainte ca Donald Trump să se instaleze la Casa Albă pe 20 ianuarie.
„Cu promisiuni electorale de a pune capăt războiului în „24 de ore” și numiri în cabinet marcate în egală măsură de lipsă de experiență și dispreț pentru soarta Ucrainei, SUA conduse de Trump vor avea o poziție profund diferită față de Kiev față de administrația anterioară”, este de părere Kyiv Independent.
Cu câteva ore înainte de rapoartele privind loviturile din regiunea Briansk, Kyiv Independent a stat de vorbă cu generalul american în retragere Ben Hodges pentru a afla părerea sa despre ATACMS, perspectiva negocierilor de pace și ce părere are personal despre viitorul Ucrainei.
Citește și
„Este mai bine decât nimic”
The Kyiv Independent: Săptămâna aceasta, am auzit vestea că administrația Biden va autoriza lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei. Care credeți că este semnificația acestui moment?
Ben Hodges: Nu sunt sigur de ce s-a întâmplat acest lucru în cele din urmă. Mă bucur că s-a întâmplat, dar nu sunt sigur ce a cauzat-o în cele din urmă.
Poate că a avut ceva de-a face cu implicarea Coreei de Nord. Nu sunt sigur. Sunt în continuare frustrat de faptul că nu este vorba de o ridicare completă a restricțiilor, că se aplică în continuare doar pentru utilizarea împotriva forțelor ruse și nord-coreene care atacă capul de pod Kursk. Deci, este mai bine decât nimic, dar este încă departe de ceea ce este de fapt necesar.
The Kyiv Independent: O mulțime de oameni au subliniat că acest lucru probabil nu va schimba regulile jocului, dar ce va putea face Ucraina acum și nu a putut face înainte?
Ben Hodges: Nu mi-a plăcut niciodată expresia „schimbarea jocului”, deoarece singurul lucru care ar schimba cu adevărat jocul ar fi dacă administrația Biden și alte guverne europene ar spune: „Vrem ca Ucraina să câștige de fapt acest război” și apoi s-ar angaja în acest sens. Noile arme sau permisiuni în sine nu schimbă jocul.
Cu toate acestea, acesta este încă un pas pozitiv. Aș anticipa că Statul Major ucrainean va folosi aceste arme pentru a ținti cartierul general, logistica și artileria rusească. Acesta este modul în care învingi masa, iar masa este singurul avantaj pe care îl au forțele ruse, numărul mare (de trupe).
Și dacă poți distruge cartierele generale necesare pentru a coordona mișcările și sprijinul lor, dacă poți distruge artileria care le permite atacurile și dacă poți distruge logistica care furnizează muniția de artilerie, atunci cred că poți reduce cu adevărat eficiența atacurilor în masă ale Rusiei.
„Nimeni nu crede că Putin ar putea vreodată respecta un acord”
The Kyiv Independent: Odată cu alegerea lui Donald Trump, există acum un fel de termen limită. Trump a spus că va încerca să oprească sau să înghețe rapid războiul. Credeți că momentul deciziei pentru ATACMS are asta în vedere?
Ben Hodges: Administrația Biden ar fi fost cu siguranță foarte conștientă de faptul că inaugurarea este la doar două luni distanță și că, eventual, a influențat cumva gândirea. Nu sunt sigur. Dar, după cum am reflectat la acest lucru toată ziua de ieri, acesta este de fapt un cadou din partea administrației Biden pentru administrația Trump, de a avea această politică în vigoare, astfel încât administrația Trump să o poată lăsa (în vigoare) sau să o folosească ca un punct de influență sporită împotriva rușilor - sau nu.
Desigur, nu știu ce va face administrația Trump pe baza a tot ceea ce au spus în timpul campaniei. Nu am speranța că vor sprijini Ucraina, dar am speranța că liderii Partidului Republican din Congres, atât din Senat, cât și din Camera Reprezentanților, care sunt în mare parte pro-Ucraina, pro-NATO, pro-transatlantic, vor fi capabili să transmită noii administrații cât de important este ca Statele Unite să nu întoarcă spatele Ucrainei. Vom vedea dacă au capacitatea și curajul de a contracara planurile lui Trump de a pune capăt războiului în 24 de ore.
Și, desigur, acest tip de afirmații ridicole că el poate pune capăt războiului în 24 de ore sau îl poate îngheța presupun cumva că Ucraina va fi de acord cu el sau că țările din Europa de Est - care nu sunt confuze în legătură cu amenințarea reprezentată de Rusia - vor fi de acord cu el. Mă îndoiesc că este cazul, deoarece majoritatea dintre ele știu că vor ajunge să plătească prețul dacă acest conflict este înghețat. Niciunul dintre ei nu crede nici măcar o secundă că (președintele rus Vladimir) Putin ar respecta vreodată orice acord.
Așadar, cred că odată ce administrația Trump va fi în funcție și se vor confrunta cu realitatea situației și cu implicațiile acesteia, atunci poate că acest lucru va modera o parte din limbajul care vine din partea viitoarei administrații.
„Trump nu poate impune o înghețare a acestui conflict”
The Kyiv Independent: Și cât de important este ca Ucraina să păstreze ceva teritoriu în regiunea Kursk în momentul în care Trump intră în funcție? Pentru că dacă Trump încearcă să impună o înghețare a liniilor frontului, evident trupele ucrainene pe teritoriul rusesc complică foarte mult lucrurile pentru Kremlin.
Ben Hodges: Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am fost un susținător al deciziei ucrainene de a lansa contraofensiva de la Kursk, deoarece aceasta creează o problemă reală pentru Kremlin. Atât în ceea ce privește angajarea sau nu a forțelor pentru a încerca să elimine acest cap de pod, cât și în ceea ce privește inițierea unor negocieri.
Deci, creează o problemă și cred că aceasta a fost o mișcare strălucită a Statului Major ucrainean. Acum, la sfârșitul zilei, Statul Major ucrainean va trebui să decidă dacă merită. Beneficiază de acest lucru în comparație cu pierderile și costurile de a se agăța de el? Vom vedea. Ei vor ști mult mai bine decât voi ști eu vreodată.
Dar, din nou, Trump nu poate impune o înghețare a acestui conflict. Nu există soldați americani acolo. Europa oferă mai mult ajutor combinat decât Statele Unite.
Așadar, cred că ideea că Trump poate impune cumva o înghețare sau o încetare a focului, nu se va întâmpla. El poate, desigur, să ceară acest lucru. El poate, desigur, să oprească toate ajutoarele.
Dar cred că oamenii cu mintea mai rece vor înțelege că este în interesul nostru ca Europa să rămână stabilă, sigură și prosperă din propriile noastre motive economice. Iar China ne urmărește pentru a vedea cum gestionăm acest lucru.
„Trump va avea o mulțime de pârghii împotriva lui Putin. Va dori el să le folosească?”
The Kyiv Independent: Ce fel de influență va avea Trump asupra lui Putin pentru a încerca să-l determine să se oprească? Evident, în Donbas, ofensiva rusă este încă relativ lentă, dar câștigă viteză. Deci Putin are un avantaj acolo. Deci, ce fel de lucruri poate face Trump pentru a încerca să-l forțeze pe Putin să ajungă la o înțelegere?
Ben Hodges: Sunt atât de multe lucruri pe care nu le-am făcut încă. Nu am impus toate sancțiunile care ar fi putut fi impuse. Nu am luat măsuri pentru a împiedica Rusia să exporte petrol și gaze către China și India, ceea ce generează banii necesari pentru ca Rusia să poată cumpăra muniție și arme din Iran și Coreea de Nord.
Nu am făcut nimic împotriva acestor lucruri. Așadar, există încă instrumente economice rămase pentru viitoarea administrație. Și, desigur, el ar putea spune: „Voi accelera livrarea ATACM-urilor”, de exemplu, sau a altor capabilități.
Deci, viitorul președinte are o mulțime de pârghii pentru a construi pe ceea ce administrația Biden a făcut deja, care a rămas mult sub ceea ce cred eu că ar fi putut fi făcut. Deci, Trump va avea o mulțime de pârghii împotriva lui Putin. Va dori el să le folosească? Asta este ceea ce rămâne de văzut.
The Kyiv Independent: Ați menționat China chiar înainte. Ce credeți că speră China să vadă când Trump va prelua funcția?
Ben Hodges: Cred că Beijingul așteaptă să vadă dacă SUA și aliații noștri au voința politică de a apăra de fapt aceste construcții postbelice de respect pentru suveranitate, libertate de navigație, respect pentru dreptul internațional, respect pentru acordurile internaționale. Dacă nu suntem dispuși să facem acest lucru în Europa, ei ar putea crede că nu suntem dispuși să facem acest lucru în regiunea Indo-Pacifică, unde, sincer, va fi mult mai dificil de făcut - de exemplu, este nevoie de nouă zile pentru ca o navă a Marinei SUA să parcurgă tot drumul din Hawaii până în Japonia.
Cred că Beijingul va fi cu ochii pe asta. Vor fi atenți să vadă dacă Trump își îndeplinește amenințarea de a impune aceste tarife masive care vor avea un impact semnificativ.
Cred că, la fel ca toată lumea, vor să știe cât de mult din ceea ce s-a spus în campanie se va întâmpla în realitate.
„Hei, nu întoarceți spatele Europei”
The Kyiv Independent: Mai devreme, ați făcut aluzie la diferențele dintre modul în care statele din Europa de Est, în special, percep amenințarea rusă și modul în care America percepe amenințarea rusă. Cum credeți că se va desfășura acest lucru în contextul unei SUA din ce în ce mai izolaționiste? Va fi Europa capabilă să umple acest gol dacă ajutorul încetinește sau dacă își reduce sprijinul în alte moduri?
Ben Hodges: Ei bine, cu siguranță pot. Economiile combinate ale Uniunii Europene - uitați de Canada și Regatul Unit - economiile combinate ale Uniunii Europene sunt de aproximativ opt ori mai mari decât Rusia. Deci este vorba despre voință politică.
Nu este vorba despre capacitatea economică sau capacitatea industrială. Este vorba despre voință politică. Așadar, aș spera ca Europa, condusă de un nou guvern german care va veni în februarie, probabil condus de Friedrich Merz și CDU, Polonia condusă de Donald Tusk, Finlanda condusă de Alexander Stubb și Italia condusă de prim-ministrul Meloni, ca împreună să-l convingă pe președintele american: „Hei, nu întoarceți spatele Europei”.
Avem în continuare nevoie de o forță americană de descurajare nucleară. Dar noi, Europa, putem prelua ștafeta în cazul în care SUA trebuie să renunțe la sprijinul pentru Ucraina. Există mult potențial în Europa. Întrebarea este: au voința politică?
The Kyiv Independent: Și pentru a încheia, ce părere aveți despre viitorul Ucrainei?
Ben Hodges: Întotdeauna am crezut în victoria finală a Ucrainei, nu pentru că vreau să fie așa, ci pentru că am văzut ce a reușit Ucraina să realizeze în ultimii 11 ani, că a oprit Rusia fără un ajutor consistent și decisiv din partea Statelor Unite sau a Europei. Adică, acest război a început în 2014.
Așadar, toți oamenii care vorbesc despre faptul că astăzi se împlinesc 1.000 de zile - sunt doar 1.000 de zile de la invazia pe scară largă. Au trecut aproape 7.000 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. Iar după 11 ani, aproape 7.000 de zile, Rusia controlează încă doar aproximativ 20% din Ucraina și a suferit pierderi devastatoare.
Industria rusă este în ruine. Așadar, cred că este clar pentru mine că Rusia nu poate învinge Ucraina în război decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm. Așadar, acest tip de rezistență și determinare din partea soldaților și oamenilor ucraineni, a serviciilor de urgență, este ceva ce vom studia și vom admira cu toții pentru foarte mult timp.
Cine este Gen. Ben Hodges
Gen. Frederick Benjamin „Ben” Hodges este un general în rezervă al Armatei Statelor Unite, care a fost comandantul Forțelor Aliate din Europa.
A făcut parte din Trupele Aeropurtate (Divizia 101) și a participat la misiuni în teatrele de operațiuni din Irak și Afghanistan.
Citește și
Militarii ruşi sunt împuşcaţi de comandanţii lor dacă se retrag, dezvăluie un combatant francez. „Moarte directă”
Forțele armate ucrainene au la dispoziție doar 50 de rachete ATACMS
Frontul ucrainean se poate prăbuși, avertizează mai mulți experți. Cum a devenit Kursk o „catastrofă strategică”
Editor : S.S.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News