Administrația Trump a deportat peste 37.000 de persoane în prima lună de mandat. Deportările se vor intensifica lunile viitoare

Data actualizării: Data publicării:
Military Deportation Flights to Guatemala, El Paso, Tx, United States - 23 Jan 2025
Migranți din Guatemala expulzați din SUA. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Donald Trump a deportat 37.660 de persoane în prima sa lună de mandat, arată datele nepublicate anterior ale Departamentului de Securitate Internă al SUA, cu mult mai puţin decât media lunară de 57.000 de deportări şi returnări în ultimul an complet al administraţiei lui Joe Biden, relatează vineri Reuters, preluată de Agerpres.

Un înalt oficial al administraţiei Trump, precum şi experţi au menţionat că deportările urmează să se intensifice în lunile următoare.

Purtătoarea de cuvânt a departamentului, Tricia McLaughlin, a notat că numărul deportărilor din perioada Biden pare „ridicat în mod artificial" din cauza nivelurilor mai ridicate ale imigraţiei ilegale.

Trump a promis în campania sa pentru Casa Albă că va deporta milioane de imigranţi ilegali, în cea mai mare operaţiune de acest gen din istoria SUA. Cu toate acestea, cifrele iniţiale sugerează că Trump are de luptat pentru a egala ratele superioare de deportări din ultimul an al administraţiei Biden, când un număr mare de migranţi au fost prinşi traversând ilegal graniţele, ceea ce i-a făcut mai uşor de deportat.

Armata americană a contribuit la mai mult de 12 zboruri de deportare către Guatemala, Honduras, Panama, Ecuador, Peru şi India. De asemenea, migranţi venezueleni au fost transportaţi la baza navală americană din Guantanamo Bay. Deportările asistate de armată s-ar putea accelera, ţinând cont de bugetul vast al Pentagonului, potrivit lui Adam Isacson, expert în securitate la think tank-ul Office on Latin America din Washington.

Între timp, administraţia face eforturi pentru a facilita arestarea migranţilor deportabili fără antecedente penale şi pentru a reţine mai multe persoane cu ordine definitive de deportare.

Miercuri, Departamentul de Stat al SUA a desemnat Tren de Aragua din Venezuela şi alte şapte bande criminale şi carteluri drept organizaţii teroriste. Conform legii americane privind imigraţia, presupuşii membri de bande desemnaţi ca terorişti şi persoanele cu legături cu aceste grupuri pot deveni „deportabile”.

Jessica Vaughan, directoare de politici la Centrul pentru studii privind imigraţia, care favorizează scăderea nivelurilor de imigraţie, a notat că funcţionari ai altor agenţii ale administraţiei, inclusiv din Departamentul Justiţiei şi Departamentul de Stat, ar putea contribui la sancţionarea angajatorilor care angajează lucrători fără statut legal şi persoane care au ordine definitive de deportare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Româncă stabilită în Canada: „Costul traiului zilnic s-a dublat comparativ cu acum cinci ani”
Newsweek
Pensie mai mare cu 200 lei pentru o categorie de pensionari. Casa de Pensii anunță norocoșii
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Cum a sărbătorit Andreea Sasu ziua de naștere alături de Philipp Plein. „Mulțumesc că mă faci să mă simt...