Avertisment dur al generalului Ben Hodges: „NATO nu e pregătită pentru un război cu Rusia”. Cum arată cel mai negru scenariu

Data actualizării: Data publicării:
hodges face declaratii
Generalul (r) Ben Hodges a fost comandant al trupelor americane în Europa între 2014 și 2018 Foto: Profimedia Images

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, a afirmat că NATO nu dispune de apărare aeriană adecvată, mobilitate militară și nici muniție pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia, a relatat miercuri Kyiv Independent.

În cadrul unei discuții la Forumul de securitate de la Varșovia, Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari din Europa nu realizează pe deplin ce presupune un posibil război cu Rusia.

După ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în 2022, din ce în ce mai multe voci au avertizat că Occidentul nu dispune de industria de apărare și pregătirea de luptă necesare pentru un posibil conflict cu Rusia. 

„Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică”, a declarat Hodges.

Flancul estic al NATO are doar 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a descuraja un atac, a raportat Financial Times în luna mai.

„Încă nu ne putem deplasa rapid în întreaga Europă, astfel încât problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată”, a adăugat el.

Cel mai negru scenariu

Dacă Rusia ar decide să atace NATO, forțele sale ar lovi imediat infrastructura europeană de transport de care aliații au nevoie pentru a răspunde, a comentat generalul în rezervă.

„Așa că imaginați-vă o săptămână din ceea ce se întâmplă în Ucraina să se întâmple în Gdansk, sau Klaipeda, sau Tallinn, sau Bremerhaven”, a notat Hodges. În cel mai rău scenariu, Lituania ar trebui să aștepte timp de două săptămâni sosirea de întăriri, a adăugat acesta.

Hodges a avertizat că armatele NATO trebuie să fie pregătite să se desfășoare mult mai rapid decât o pot face în prezent.

Potrivit generalului în rezervă, armatele occidentale erau pregătite pentru desfășurare în 24 de ore în timpul Războiului Rece, în timp ce armatele de astăzi nu au această mentalitate.

NATO ar trebui să aibă „curajul să recunoască ceea ce consideră a fi o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să înceapă să desfășoare trupe pentru a fi pregătiți, iar apoi să fie gata de plecare în două sau trei zile acolo unde există acest risc”.

Hodges a adăugat că liderii aliați ezită adesea să răspundă suficient de rapid și de decisiv, temându-se că astfel de măsuri ar fi percepute ca o provocare. El a cerut, de asemenea, să se investească în exerciții și în producția de muniție pentru a crește gradul de pregătire militară a alianței.

„La zece ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, încă nu putem furniza suficientă muniție pentru o săptămână. Și ne-am golit buncărele pentru a ajuta”, spune generalul în rezervă. 

Hodges a adăugat totuși că țările europene „se îndreaptă într-o direcție mult mai bună”, lăudând în special transformarea militară planificată de Polonia.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Wizz Air, anunț important: Introduce cel mai lungi zbor de 7 ore. Detaliul neplăcut de care trebuie să țină...
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Are 53 de ani, dar se mândrește cu o siluetă de invidiat. Monica Anghel, imaginea care i-a cucerit pe fani...
Film Now
Pamela Anderson, declarații emoționante despre schimbările din viața ei: „Sunt pe drumul meu, unul nou...
Adevarul
Sportul românesc, oglinda societății: culisele scandalului care a zguduit ANS după dezvăluirile Adevărul
Newsweek
13.000 lei cea mai mare creștere de pensie la recalculare. În ce domeniu a lucrat?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...