Frontul ucrainean se poate prăbuși, avertizează mai mulți experți. Cum a devenit Kursk o „catastrofă strategică”

Data actualizării: Data publicării:
Război Ucraina
Forțele Moscovei au cucerit aproximativ 2 700 km² de teritoriu ucrainean până acum în acest an, comparativ cu doar 465 km² în 2023 Foto: Profimedia

Decizia președintelui Biden de a furniza Ucrainei mine antipersonal și de a permite utilizarea de rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei vine în contextul în care armata rusă își accelerează câștigurile de-a lungul liniei frontului, scrie BBC, care analizează avansul trupelor ruse din ultima vreme. 

Datele Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că Rusia a câștigat de aproape șase ori mai mult teritoriu în 2024 decât în 2023 și avansează spre principalele centre logistice ucrainene din estul regiunii Donbas.

Între timp, incursiunea surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia se clatină. Trupele ruse au împins ofensiva Kievului înapoi. Experții au pus sub semnul întrebării succesul ofensivei, unul dintre aceștia numind-o „catastrofă strategică”, având în vedere deficitul de forță militară cu care se confruntă Ucraina.

Aceste evoluții au loc într-un moment de incertitudine crescută, în perspectiva unei a doua administrații Donald Trump. Președintele ales al SUA a promis că va pune capăt războiului atunci când va prelua funcția în ianuarie, iar unii se tem că ar putea reduce viitorul ajutor militar acordat Ucrainei.

Citește și: Membrii europeni ai NATO trebuie să se pregătească de investiții militare masive. „Dimensiunea amenințării nu mai poate fi ignorată”

Rusia avansează în estul Ucrainei

În primele luni ale războiului, linia frontului s-a mișcat rapid, Rusia câștigând teren rapid înainte de a fi respinsă de o contraofensivă ucraineană. Însă, în 2023, niciuna dintre părți nu a înregistrat câștiguri majore, conflictul intrând în mare parte într-un impas.

Dar noile cifre ale ISW sugerează că situația din 2024 este mai favorabilă Rusiei. ISW își bazează analiza pe înregistrări confirmate din social media și pe rapoarte privind mișcările de trupe.

Datele ISW arată că forțele Moscovei au cucerit aproximativ 2 700 km² de teritoriu ucrainean până acum în acest an, comparativ cu doar 465 km² în 2023, o creștere de aproape șase ori.

Dr. Marina Miron, cercetător în domeniul apărării la Kings College din Londra, a sugerat pentru BBC că există posibilitatea ca frontul estic ucrainean „să se prăbușească de fapt”, dacă Rusia continuă să avanseze în același ritm.

Mai mult de 1 000 km² au fost luați între 1 septembrie și 3 noiembrie, sugerând că împingerea s-a accelerat în ultimele luni. Kupiansk, în regiunea Harkov, și Kurakhove, un punct de plecare către centrul logistic cheie Pokrovsk, în regiunea Donețk, sunt două zone care au fost cele mai afectate de aceste progrese.

Kupiansk și zonele de la est de râul Oskil au fost eliberate în ofensiva de la Harkov din 2022, însă Rusia a recucerit progresiv această din urmă zonă. Într-o actualizare recentă a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării a afirmat că forțele ruse încearcă să pătrundă în periferia de nord-est a orașului.

Imaginile video postate la 13 noiembrie și verificate de BBC sunt în concordanță cu această analiză. Înregistrarea video arată cum un convoi de blindate rusești este respins după ce a ajuns la mai puțin de 4 km de podul-cheie de la Kupiansk, ultima trecere rutieră importantă din zonă.

Deși aceste rapoarte nu se traduc neapărat prin controlul unei zone, ele indică cât de întinsă a devenit linia defensivă a Ucrainei.

În altă parte, de la recucerirea orașului Vuhledar în octombrie - o poziție ridicată care se află deasupra liniilor de aprovizionare cheie și pentru care Moscova a luptat doi ani - Rusia a alocat resurse orașului Kurakhove.

Forțele ucrainene care apără orașul au respins până acum atacurile dinspre sud și est. Dar linia frontului se apropie tot mai mult, Rusia amenințând, de asemenea, să încercuiască apărătorii din nord și vest.

Colonelul Ievgeni Sasiko, fost șef al comunicațiilor strategice în cadrul Statului Major al Ucrainei, a declarat că Rusia plasează „fălci puternice” în jurul flancurilor unui oraș care „macină” încet apărarea până când aceasta se prăbușește.

Imaginile din oraș verificate de BBC au arătat distrugeri masive, clădirile rezidențiale fiind grav avariate.

ISW concluzionează că Moscova deține acum un total de 110 649 km² în Ucraina. Pentru comparație, forțele ucrainene au cucerit puțin peste 1 171 km² în prima lună a incursiunii lor în Kursk - deși forțele ruse au recucerit acum aproape jumătate din acest teritoriu.

Costul războiului pentru Rusia

În ciuda câștigurilor sale teritoriale, avansul Rusiei a avut un cost uriaș.

O analiză efectuată de BBC Russian a confirmat că cel puțin 78.329 de soldați au fost uciși de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, pierderile Moscovei din septembrie până în noiembrie anul acesta fiind de peste o dată și jumătate mai mari decât în aceeași perioadă din 2023.

În ciuda progreselor rusești, unii experți au remarcat că viteza reală a ofensivei este încă redusă. David Handelman, analist militar, a sugerat că trupele ucrainene din est se retrag încet pentru a păstra forța de muncă și resursele, mai degrabă decât pentru a suferi de pe urma unei prăbușiri mai ample.

Citește și

Forțele armate ucrainene au la dispoziție doar 50 de rachete ATACMS

Pariul Kursk

Ucraina a lansat incursiunea sa șocantă în regiunea Kursk din Rusia în luna august. Nu este clar de ce Rusiei i-a luat atât de mult timp să reacționeze la această operațiune, în cadrul căreia trupele Kievului au preluat rapid controlul asupra mai multor comunități de frontieră.

Dr. Miron a sugerat că, în timp ce Kremlinul va suferi un cost politic intern atât timp cât incursiunea va continua, statul major al Rusiei a dorit să mențină forțele ucrainene blocate în Kursk, în timp ce forțele sale câștigau în altă parte de-a lungul liniei frontului.

Acum, însă, Moscova intenționează în mod clar să recupereze teritoriul pierdut pe propriul său teritoriu. Aproximativ 50.000 de soldați au fost desfășurați în regiune.

Videoclipurile verificate din regiunea Kursk arată că au loc lupte feroce și că Rusia suferă pierderi considerabile în ceea ce privește efectivele și echipamentele. Dar datele arată în mod clar că controlul Ucrainei asupra regiunii este în scădere.

De la începutul lunii octombrie, contraatacurile rusești au recuperat aproximativ 593 km² de teritoriu în regiunea de frontieră, conform datelor ISW.

Incursiunea de la Kursk a fost inițial un avantaj major pentru Ucraina în ceea ce privește moralul într-un moment în care se confrunta cu eșecuri grave, iar îndrăzneala operațiunii a fost o reamintire a capacității sale de a-și surprinde și de a-și afecta inamicul.

Dar Dr. Miron a spus că, deși incursiunea Kursk a fost un moment de „strălucire tactică”, aceasta a fost, de asemenea, o „catastrofă strategică” pentru Ucraina.

„Întreaga idee a fost de a obține o influență politică în potențiale negocieri, dar și de a atrage militar forțele ruse din Donbas pentru a elibera Kursk. Și ceea ce vedem în schimb este că unitățile ucrainene sunt legate acolo.”

Unele dintre cele mai experimentate și eficiente unități ale Kievului sunt cunoscute ca luptând în Kursk. Unități mecanizate echipate cu blindate occidentale de ultimă generație sunt, de asemenea, implicate în ofensivă.

Argumente pentru negociere

Liderii ucraineni au lăsat să se înțeleagă că speră ca incursiunea să forțeze Moscova să își redirecționeze o parte din forțele din estul Ucrainei, încetinind avansul rusesc în această regiune. În schimb, experții spun că majoritatea întăririlor au fost mutate la Kursk din părți ale Ucrainei unde luptele nu sunt atât de intense.

„Potrivit soldaților ucraineni din diferite părți ale frontului, trupele ruse care au întărit Kursk au fost trase în principal din Kherson și Zaporojie”, a declarat pentru BBC Yurri Clavilier, analist de teren la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„Luptele de acolo nu sunt la fel de intense ca în est. Unele unități rusești care atacau Harkovul au fost redirecționate spre Kursk, deoarece Ucraina a reușit să oprească atacul rusesc acolo”, a adăugat el.

Importanța teritoriului pentru ambele părți constă în forța pe care o conferă poziției lor în orice potențiale negocieri. Deși nu au fost discutate negocieri de pace, președintele ales al SUA, Trump, a afirmat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, fără a spune exact cum.

Pericolul Trump

În Ucraina persistă temerile că Trump ar putea reduce ajutorul militar ca mijloc de a forța Kievul să se așeze la masă. Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți pentru Fox News: „Cred că vom pierde [războiul]” dacă reducerile vor fi aplicate.

„Avem producția noastră, dar nu este suficientă pentru a face diferența și cred că nu este suficientă pentru a supraviețui”, a spus el.

Marți, Ucraina a tras pentru prima dată în Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA - la o zi după ce Washingtonul i-a dat permisiunea să facă acest lucru. Se crede că decizia a fost luată în parte pentru a ajuta Ucraina să păstreze o parte din regiunea Kursk, pentru a o folosi ca monedă de schimb în viitoarele negocieri.

Dr. Miron a declarat pentru BBC că avansul Rusiei le-a oferit o poziție de negociere mai puternică în timp ce noua echipă de politică externă a lui Trump se pregătește să preia funcția.

„Ceea ce controlează acum, le oferă un anumit avantaj”, a spus ea. „Dacă s-ar ajunge la negocieri, sunt sigură că, așa cum a subliniat partea rusă, 'o vom face în funcție de configurația câmpului de luptă'.

Citește și:

Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum

Șeful spionajului rus amenință direct Statele Unite după ce Ucraina a atacat Rusia cu rachete ATACMS: „Nu vor rămâne nepedepsite”

Reacția Kremlinului după ce SUA au anunţat că trimit Ucrainei mine antipersonal


Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri