Video Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului
Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa sudică Astrahan în timpul unui atac asupra Ucrainei efectuat în cursul dimineţii, au anunţat forţele aeriene ale Kievului, fiind prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război.
ACTUALIZARE 20.06: Vladimir Putin a anunțat oficial că Rusia a atacat Ucraina cu o nouă rachetă, cu rază intermediară de acțiune. El a afirmat că decizia a fost luată pentru a răspunde atacurilor ucrainene cu armamentul occidental cu rază lungă de acțiune.
Citește detalii: Putin a anunțat oficial că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de cod Oreșnik
Știrea inițială: Kievul nu a precizat ce tip de rachetă balistică intercontinentală a fost lansată, relatează Reuters, potrivit News.ro.
Rachetele balistice intercontinentale (ICBM) au o rază de acţiune de mii de kilometri şi pot fi utilizate pentru lansarea de focoase nucleare, deşi pot avea şi focoase convenţionale.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Atacul vine după ce Ucraina a folosit rachete americane şi britanice pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei în această săptămână, un lucru pe care Moscova avertizează de luni de zile că l-ar considera o escaladare majoră.
Din comunicatul Kievului nu este clar ce a vizat racheta balistică intercontinentală şi dacă a provocat pagube.
Anterior, autorităţile ucrainene anunţaseră că un atac rusesc a vizat întreprinderi şi infrastructură critică în oraşul Dnipro din centrul ţării.
Reacția Kremlinului
„Nu am nimic de spus pe această temă”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Tipul rachetei ICBM nu a fost precizat şi nici ce fel de focos avea. Este „evident” că arma folosită joi nu transporta un focos nuclear, a declarat pentru AFP o sursă militară ucraineană.
Cu toate acestea, Ukrainskaia Pravda a scris, citând surse anonime, că a fost vorba de o rachetă Rs-26 Rubej. Acest model a fost testat pentru prima dată în Rusia în 2011.
Niciodată până acum o rachetă intercontinentală, o armă dezvoltată în timpul Războiului Rece pentru descurajarea nucleară, nu a fost folosită pe câmpul de luptă, nici de Rusia, nici de oricare dintre puţinele alte ţări care dispun de acest tip de sistem de lansare.
Ce ar însemna un atac cu ICBM
Dacă Rusia a folosit rachete hipersonice Kinjal de la începutul invaziei sale în Ucraina, în martie 2022 - 134 mai exact, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării -, acum ar face un pas mai departe, dacă acest atac se dovedeşte a fi adevărat.
„Este mai mult un avertisment decât orice altceva”, a declarat o sursă militară franceză pentru Le Figaro, pe baza unor informaţii open-source.
„Dacă este adevărat, este grav. Le-ar permite ruşilor să îşi sublinieze atât determinarea, cât şi credibilitatea (operaţională, tehnică şi politică - cele trei ingrediente ale descurajării nucleare)”, a adaugat un alt ofiţer superior.
„Dacă acest lucru se confirmă, va fi un simbol foarte puternic. Este fără precedent”, a comentat şi un expert în domeniu.
Ce este o rachetă ICBM
Aceste rachete, care au o rază de acţiune de peste 5.500 km, conform clasificării internaţionale, şi ating viteze ameţitoare - peste 20 Mach - pot transporta atât focoase convenţionale, cât şi nucleare.
Rachetele intercontinentale, lansate de pe uscat din silozuri sau de pe platforme mobile, sunt una dintre principalele componente ale descurajării nucleare a Rusiei, alături de rachetele balistice lansate de submarine şi de armele desfăşurate de bombardierele strategice.
Armata rusă a tras şi alte câteva rachete, a informat joi aviaţia ucraineană, enumerând o rachetă supersonică Kinjal trasă de un avion de vânătoare MiG-31K şi şapte rachete de croazieră Kh-101 trase de bombardiere Tupolev 95MS, dintre care şase au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană. „Celelalte rachete nu au avut consecinţe semnificative”, se arată în comunicatul care menţiona că nu dispunea în acel moment de informaţii privind posibilele victime ale raidului.
Pe reţelele sociale a apărut joi dimineaţă o înregistrare video a unui atac în oraşul Dnipro, aflat pe malul Niprului, care pare să fie în concordanţă cu lansarea unei rachete intercontinentale. Ceea ce se vede clar este ceea ce ar putea fi intrarea în atmosferă a focoaselor multiple deţinute de aceste aşa-numite rachete MIRV (Multiple Independently Targeted Reentry Vehicle).
Forţele aeriene ucrainene nu au precizat care a fost ţinta rachetei ICBM sau dacă aceasta a provocat pagube, însă guvernatorul regional Serhii Lîsak a declarat că atacul cu rachete de joi a provocat pagube unei întreprinderi industriale şi a declanşat incendii în Dnipro. Două persoane au fost rănite.
Alte cincisprezece persoane au fost rănite într-un alt atac în Krivoi Rog, un oraş situat la aproximativ o sută de kilometri sud-vest de Dnipro, potrivit lui Lîsak.
Tensiune în creștere
Rusia şi-a intensificat avertismentele la adresa Ucrainei şi Occidentului în ultimele zile, ca răspuns la unda verde dată de Statele Unite Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete balistice ATACMS livrate de Washington. Ucrainenii cereau de mult timp autorizaţia de a utiliza aceste arme, dar Occidentul se temea de reacţia Moscovei, care a prezentat acest lucru ca pe o linie roşie.
De asemenea, Rusia a lansat din nou avertismente nucleare în ultimele zile, acuzând în acelaşi timp Occidentul că „doreşte escaladarea”. Conform noii sale doctrine privind utilizarea armelor nucleare, formalizată marţi, Rusia poate recurge la acestea în cazul unui atac „masiv” din partea unei ţări nenucleare sprijinite de o putere nucleară, o referire clară la Ucraina şi Statele Unite.
Această modificare „exclude de facto posibilitatea înfrângerii forţelor armate ruse pe câmpul de luptă”, a subliniat miercuri şeful serviciilor ruse de informaţii externe, Serghei Narîşkin, sugerând că Rusia ar recurge la bomba atomică mai degrabă decât să rişte înfrângerea într-un război convenţional.
Washingtonul, Parisul, Londra şi Uniunea Europeană au denunţat atitudinea „iresponsabilă” a Rusiei, în timp ce Kievul şi-a îndemnat aliaţii „să nu cedeze în faţa fricii”.
„O condiţie prealabilă”
Defense Express, o companie ucraineană de consultanţă în domeniul apărării, se întreabă dacă Statele Unite, principalul aliat internaţional al Kievului, au fost informate din timp cu privire la lansarea rachetei balistice intercontinentale, relatează Reuters. „Se pune întrebarea dacă Statele Unite au fost avertizate cu privire la lansare şi la direcţia acesteia, deoarece anunţarea unor astfel de lansări este o condiţie prealabilă pentru a preveni declanşarea unui sistem de avertizare a rachetelor şi lansarea de rachete ca răspuns”, a scris Defense Express, după declaraţia forţelor aeriene ucrainene.
Tensiunile cu Moscova au crescut în această săptămână, odată cu depăşirea celei de-a 1.000-a zile de război.
Editor : C.S.
- Etichete:
- rusia
- razboi ucraina
- racheta intercontinentala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News