Ucraina a folosit pentru prima dată rachetele britanice Storm Shadow pentru a lovi ținte din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Storm Shadow
Foto: Profimedia

Rachete Storm Shadow fabricate în Marea Britanie au fost lansate pentru prima dată asupra unor ținte din Rusia, informează The Guardian. Bloomberg a scris, de asemenea, despre utilizarea acestor rachete, citând un oficial occidental neidentificat.

Imagini neconfirmate distribuite prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram păreau să arate fragmente ale rachetei într-o locație din regiunea Kursk. Conform The Telegraph, fragmentele rachetei Storm Shadow au fost găsite de locuitorii satului Marino (Kursk).

Marea Britanie a declarat anterior că Ucraina poate utiliza rachete de croazieră Storm Shadow pe teritoriul ucrainean, dar guvernul lui Volodimir Zelenski a făcut presiuni luni de zile pentru a obține permisiunea de a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Rachetele de tip Storm Shadow au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri. Forţele aeriene ucrainene le-au lansat până în prezent asupra unor ţinte din Crimeea şi din celelalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia, folosind avioane de atac de concepţie sovietică Suhoi SU-24. 

În Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora rachete Storm Shadow au fost trase asupra unor ținte din interiorul Federației Ruse. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer a declarat că biroul său nu va comenta chestiunile operaționale.

Folosirea rachetelor Storm Shadow vine la o zi după ce Kievul a folosit pentru prima dată rachete americane ATACMS în Rusia. Mutările de pe front au venit după ce Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, un lucru pe care SUA au evitat să-l permită timp de aproape 33 de luni de război.

Citește și: Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia


Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri