Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Data publicării:
Keir Starmer a transmis cel mai clar semnal de până acum că Ucraina ar putea obține autorizația de a lovi Rusia cu rachetele Storm Shadow ale Marii Britanii
Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează din utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia. Foto: Buda Mendes/ Getty Images

Keir Starmer a transmis cel mai clar semnal de până acum că Ucraina ar putea obține autorizația de a lovi Rusia cu rachetele Storm Shadow ale Marii Britanii, argumentând că Kievul ar trebui să aibă la dispoziție „ce este necesar” pentru a învinge, transmite Politico.

La o mie de zile de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, prim-ministrul britanic a declarat că aliații trebuie să pună Ucraina în „cea mai puternică poziție posibilă” pentru a învinge. Aceste declarații vin după ce Ucraina a folosit, potrivit unor surse, rachete americane de lungă distanță pentru a lovi pentru prima dată Rusia.

Vladimir Putin, a răspuns marți la aprobarea predecesorului său american Joe Biden de a permite Ucrainei să lanseze rachete balistice ATACMS către Rusia, intensificându-și retorica nucleară.

Keir Starmer a declarat la summitul G20 de la Rio, că este responsabilitatea lui Putin să pună capăt „suferinței” pe care a provocat-o în Ucraina.

„Cea mai rapidă cale de a încheia acest conflict este ca Rusia să înceteze, și aceasta este cea mai simplă și justă modalitate de a-l încheia”, a transmis prim-ministrul britanic pentru BBC.

Până acum, Starmer a refuzat să precizeze dacă va aproba utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune din arsenalul Marii Britanii pentru a lovi Rusia. Acestea au fost folosite până acum doar în cadrul teritoriului recunoscut internațional al Ucrainei, inclusiv în Crimeea.

Cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a extinde utilizarea acestor arme franco-britanice, care se bazează, de regulă, pe tehnologie americană pentru ghidare, este una de lungă durată.

Acum, după ce Biden a dat undă verde pentru utilizarea sistemelor americane pentru a lovi teritoriul rus, guvernul britanic este presat să decidă dacă va acorda aceeași autorizație.

Marți, 19 noiembrie, prim-ministrul britanic a declarat că Ucraina „trebuie să aibă ceea ce are nevoie pentru cât timp va fi nevoie”, într-un semnal că cererile președintelui ucrainean ar putea fi acceptate. Starmer, însă, a refuzat să precizeze o poziție definitivă, explicând că intrarea în „probleme operaționale” ar avea un singur câștigător, iar acela ar fi Putin.

În cursul nopții, Ucraina a lovit un obiectiv din Rusia cu rachete balistice ATACMS pentru prima dată de la aprobarea lor limitată de către Biden, a raportat RBC-Ucraina. Agenția de știri Tass, deținută de statul rus, a afirmat că un atac cu ATACMS asupra unei facilități militare a provocat un mic incendiu.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri