Cabluri submarine și misiuni de sabotaj: Cum pune în pericol „flota fantomă” a Rusiei întreaga aprovizionare cu energie a Europei

Data publicării:
platforma petrolieră a Norvegiei
Operațiunile de sabotaj din Marea Baltică și Marea Nordului pun în pericol activitatea platformelor petroliere și de gaze naturale cu care Norvegia alimentează cu energie Europa. Foto: Profimedia Images

La doar patru zile după ce nava chineză Yi Peng 3, suspectată de tăierea cablurilor de telecomunicații din Marea Baltică, a părăsit regiunea, un alt vas a tăiat cabluri submarine în aceeași zonă. Operațiunile de sabotaj au devenit tot mai numeroase și ar putea afecta nu doar comunicațiile, ci și proviziile cruciale de energie ale Europei, potrivit unei analize Foreign Policy.

Ca parte din tranziția spre energia verde, Norvegia a decis ca platformele sale marine pentru extracția petrolului și gazelor naturale să fie alimentate cu energie de la țărm și nu cu turbine de gaz. Asta înseamnă că cea mai mare parte a producției de energie a Norvegiei depinde de funcționarea impecabilă a cablurilor electrice și, la fel și restul Europei, întrucât Norvegia este acum principalul furnizor al continentului cu gaze naturale.

Cu doar câteva cabluri tăiate, Rusia – probabil cu ajutorul Chinei – ar putea perturba întreb continentul.

Reducerea emisiilor de carbon reprezintă o necesitate critică, iar puține țări tratează mai serios această problemă decât Norvegia. Anul trecut, 24% din toate autoturismele din țară erau electrice – cu 5% mai mult decât în 2017. Mai mult, 95% din electricitatea consumată în Norvegia este regenerabilă.

navă-eagle-s-sabotaj
Petrolierul „fantomă” Eagle S, care transporta țiței rusesc din Sankt Petersburg în Egipt, este suspectat că a distrus mai multe cabluri în Marea Baltică. Foto: Profimedia Images

În 2022, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene – în primul trimestru al anului 2023, 46% din importurile UE de gaze naturale prin conducte au venit din Norvegia.

Norvegia este cea mai sigură, dar și curată, sursă de combustibili fosili. Dacă planurile guvernului de la Oslo vor avea succes, emisiile de carbon ale industriei petrolului și gazelor naturale vor fi reduse cu 50% până în 2030.

Într-un final, guvernul dorește ca toate platformele offshore să fie alimentate cu electricitate de la țărm, iar acest lucru se poate face doar cu cabluri subacvatice.

Inițial, a părut o idee foarte bună care va ajuta în lupta contra schimbărilor climatice, dar acum când incidentele de sabotaj de pe fundul mării s-au înmulțit dramatic, cablurile și conductele subacvatice sunt expuse unui risc uriaș.

Two undersea cables in Baltic Sea disrupted
Rusia a demonstrat clar că este dispusă să atace infrastructura subacvatică din Marea Baltică. Foto: Profimedia Images

Rusia a demonstrat clar că este dispusă să atace infrastructura subacvatică din Marea Baltică și că nu o deranjează să lase în urmă indicii despre implicarea sa.

Vasul Newnew Polar Bear înregistrat în Hong Kong, care rămâne principalul suspect în aparenta sabotare a unei conducte și două cabluri subacvatice în Golful Finlandei în octombrie 2023, avea legături apropiate cu Rusia și și-a târât ancora pe fundul mării lovind instalațiile, după ce a plecat din portul din Kaliningrad.

După ce a părăsit rapid Marea Baltică, Newnew Polar Bear a navigat înspre coasta arctică a Rusiei prin Marea Norvegiei.

Apoi a urmat incidentul din noiembrie 2024 în care au fost implicate alte două cabluri din Marea Baltică și o altă navă comercială deținută de China care abia ce a părăsit un port rusesc.

platformă-petrolieră-navă-de-patrulă-norvegia
Vase de pescuit, comerciale și de cercetare rusești echipate cu capacități neobișnuite de supraveghere au fost descoperite recent în apropiere de instalații militare din apropierea coastei norvegiene. Foto: Profimedia Images

În ziua de Crăciun, a fost încă un incident cu petrolierul „fantomă” Eagle S înregistrat în Insulele Cook, care transporta țiței rusesc din Sankt Petersburg în Egipt, și o serie de alte cabluri distruse din Marea Baltică.

Vase de pescuit, comerciale și de cercetare rusești echipate cu capacități neobișnuite de supraveghere au fost descoperite recent în apropiere de instalații militare din apropierea coastei norvegiene.

În ultimii ani, Norvegia a detectat o creștere a numărului de vase „fantomă” care navighează în apropiere de coasta țării. Navele precum Eagle S pot funcționa și ca tăietoare de cabluri.

La comanda Rusiei, orice vas își poate trage ancora peste cablurile de electricitate de pe fundul mării, ceea ce ar însemna că Moscova poate oricând să închidă o mare parte din producția de energie a Europei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...