Netanyahu a susținut cauza războiului din Gaza în faţa unui Congres american divizat: „Duşmanii noştri sunt duşmanii voştri”

Data actualizării: Data publicării:
netanyahu congres sua
Premierul Benjamin Netanyahu vorbește în Congresul SUA . Foto: Profimedia Images

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu l-a citat pe Winston Churchill, în discursul său susținul în Congresul SUA, și a făcut apel la America: „dați-ne instrumentele mai repede și ne vom face treaba mai repede”. El a mai spus că războiul din Gaza s-ar putea încheia mâine, dacă Hamas se predă, însă, în caz contrar Israelul va lupta până când „va distruge capabalitățile militare ale Hamas” și va aduce ostatecii înapoi acasă. Netanyahu a mai prezentat viziunea sa asupra Fâșiei Gaza, după ce va fi învinsă Hamas și a adăugat că Gaza ar trebuie să aibă „o administrație civilă condusă de palestieni care nu caută să distrugă Israel”, iar viitoarele generații nu mai trebuie să fie învățate să urască evreii, ci să conviețuiască în pace cu ei.

ACTUALIZARE 07.20. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut miercuri Statelor Unite şi Israelului să „rămână unite” în faţa ameninţării Hamas şi Iranului, apărând războiul purtat în Fâşia Gaza şi condamnându-i pe cei care se opun acestuia. În timp ce Netanyahu vorbea, protestatarii față de acest război erau adunați în fața Capitoliului.

Victoria Israelului va fi şi victoria Statelor Unite, a declarat premierul israelian în faţa unui Congres american divizat, după mai mult de nouă luni de război în Fâşia Gaza.

„Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite”, a spus el din Camera Reprezentanţilor, în aplauzele furtunoase ale congresmenilor republicani.

„În Orientul Mijlociu, axa teroristă a Iranului pune la încercare Statele Unite, Israelul şi prietenii noştri arabi. Aceasta nu este o ciocnire a civilizaţiilor, ci o ciocnire între barbarie şi civilizaţie”, a adăugat Netanyahu.

Liderul israelian de dreapta a primit zeci de ovaţii din partea taberei republicane, în timp ce peste 60 de deputaţi democraţi, inclusiv fosta preşedintă Nancy Pelosi, au boicotat discursul său.

Aceştia au condamnat modul în care acesta a condus războiul, care s-a soldat cu zeci de mii de morţi palestinieni - 39.145 conform ultimelor cifre ale Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas - şi cu o catastrofă umanitară.

„Duşmanii noştri sunt duşmanii voştri şi victoria noastră va fi victoria voastră”, a declarat Benjamin Netanyahu într-un moment în care unii îl suspectează că întârzie să încheie o încetare a focului sub presiunea membrilor de extremă dreapta ai guvernului său. El a afirmat că ţara sa va face „tot ce este necesar” pentru a „restabili securitatea” la frontiera sa de nord cu Libanul.


 „În al doilea război mondial, când Marea Britanie lupta în avanpostul civilizației, Winston Churchill a spus: «daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba». Astăzi este rândul Israelului să lupte în avanpostul a civilizației și eu fac apel la America: «dați-ne instrumentele mai repede și ne vom face treaba mai repede»”, a declarat Netanyahu, în Congresul american.

„Dragii mei prieteni, războiul din Gaza ar putea să se încheie mâine, dacă Hamas se predă, este dezarmată și eliberează toți ostaticii. Dacă nu o face, atunci Israelul va lupta până când va distruge capabalitățile militare ale Hamas, conducerea sa în Gaza, și va aduce ostatecii acasă”, a continuat premierul israelian.

El a adăugat că „asta înseamnă victoria absolută și nu ne vom mulțumi cu nimic mai puțin”.

Netanyahu a mai vorbit despre viziunea sa asupra unei noi Gaza, după învingerea Hamas și a subliniat că Gaza ar trebui să aibă o administrație civilă condusă de palestinienii care nu caută să distrugă Israelul.

„A doua zi după ce învingem Hamas, o nouă Gaza poate renaște. Viziunea mea pentru acea zi este una a unei Gaza demilitarizate și deradicalizate. (...) După victorie vom reconstrui Gaza. Nu vrem să reocupăm, dar trebuie să ne asigurăm că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel. Gaza ar trebuie să aibă o administrație civilă condusă de palestieni care nu caută să distrugă Israelul. Asta nu e prea mult de cerut. Este un lucru fundamental pe care avem dreptul să îl cerem și să îl primim. O nouă generație de palestinieni nu trebuie să mai fie învațată să urască evreii, ci mai degrabă să trăiască în pace cu noi”, a mai precizat Netanyahu.

Tot în discursul său, liderul israelian s-a adresat protestatarilor din campusuri și de la Washington care au ieșit în stradă împotriva sa și i-a numit „idioții utili ai Iranului”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele...
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Un sus-pus a vrut să-i vadă pe Tom Cruise și Demi Moore în scene fierbinți în filmul A Few Good Men: "De ce...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale