Analiză Incursiunea în Kursk, o victorie a la Pirus: Ce ar înseamna căderea orașului Pokrovsk în mâinile rușilor

Data actualizării: Data publicării:
trupe ucrainene
Trupele ruse au început o nouă ofensivă lângă Pokrovsk pentru a-și consolida flancul sudic și a construi baza pentru noi atacuri asupra orașului. Foto: Facebook/VolodimirZelenski

Pe măsură ce trupele ruse se apropie de orașul Pokrovsk din Donețk, cresc îngrijorările că ceea ce a fost pentru multă vreme un centru logistic cheie pentru ucraineni poate cădea în mâna inamicilor, relatează Kyiv Independent. În acest timp, analiștii susțin că incursiunea în Kursk „consumă o mulțime de resurse pe care Ucraina le-ar putea trimite în această regiune” și avertizează că pierderea orașului Pokrovsk va pune în pericol alte orașe din Donbas.

Războiul a ajuns în Pokrovsk, iar mii de oameni sunt nevoiți să-și părăsească casele în fiecare săptămână. Potrivit celor mai recente estimări, rușii s-ar afla la aproximativ opt kilometri distanță, iar artileria și dronele FPV care pot ajunge acum la Pokrovsk afectează deja capacitatea orașului ca centru logistic pentru armata ucraineană, spun experții.

Potrivit analiștilor militari occidentali și ucraineni intervievați, trupele ruse au început o nouă ofensivă lângă Pokrovsk pentru a-și consolida flancul sudic și a construi baza pentru noi atacuri asupra orașului.

Lipsa de resurse a Ucrainei și erorile tactice au dus la un avans rapid al rușilor spre Pokrovsk, au declarat analiștii pentru Kyiv Independent. Cu toate acestea, experții sunt sceptici cu privire la un avans al rușilor spre est chiar dacă orașul cade, deoarece capturarea acestuia ar necesita resurse semnificative care ar epuiza probabil capacitatea ofensivă a Rusiei.

Citește și: ANALIZĂ Zelenski trimite o „brigadă-pompier” pentru a opri avansul rusesc în Donețk. Ucrainenii folosesc termit incendiar împotriva rușilor

„Posibila capturare a orașului va complica logistica și va fi o lovitură de PR pentru ucraineni, dar nu cred că va influența câmpul de luptă pe scară largă în mod semnificativ”, a declarat Konrad Muzyka, director al companiei poloneze de consultanță militară Rochan.

„Capturarea Pokrovskului ar putea duce la pierderi mai mari doar dacă acestea sunt agravate în continuare de lipsa resurselor umane, lipsa munițiilor de artilerie, greșeli în comandă și control și așa mai departe”, a adăugat el.

Sursă foto: The Kyiv Independent

Problemele tradiționale ale armatei ucrainene au fost constante pe tot parcursul războiului: lipsa de personal militar, a muniției de artilerie și a fortificațiilor. În cazul în care trupele ruse capturează Pokrovsk, capacitatea Kievului de a riposta ar fi un factor definitoriu în prevenirea unei pătrunderi mai profunde a Rusiei în partea rămasă sub control ucrainean din regiunea Donețk.

Rusia s-a străduit întotdeauna să captureze terenuri mai înalte precum Pokrovsk, de unde poate opera drone și efectua lovituri de artilerie, dar „trebuie să ne amintim că Rusia a fost destul de slabă la desfășurarea de operațiuni la scară largă”, a declarat Muzyka.

„Așadar, deși progresează din punct de vedere tactic, nu reușesc să transforme aceste victorii în progrese la nivel operațional”, a adăugat el.

Ce înseamnă pierderea orașului

Situat la mai puțin de 20 de kilometri est de regiunea învecinată Dnipropetrovsk, Pokrovsk găzduiește o gară și servește ca punct de intrare în Donbas dinspre orașele din vest, inclusiv Dnipro. Prin oraș trece autostrada T0504, o arteră logistică cheie pentru soldații ucraineni care circulă între Pokrovsk și părțile superioare ale regiunii Donețk - cum ar fi Kramatorsk și Sloviansk.

„Pierderea (Pokrovskului) ca bază de aprovizionare și ca importantă răscruce de mișcare este foarte nefericită și va afecta foarte mult”, a declarat Pasi Paroinen de la grupul OSINT Black Bird Group, cu sediul în Finlanda.

„Dar dacă situația poate fi stabilizată altfel, ca rușii să nu înainteze liber, în ritmul în care au avansat acum sau chiar mai repede... în acest caz, nu contează cu adevărat că ai pierdut câteva sate ici și colo sau poate ai pierdut Pokrovsk”.

Analistul a declarat că se teme că „situația nu este sub controlul (ucrainenilor)” în sectorul Pokrovsk și că „readucerea sub control va necesita din ce în ce mai multe resurse în fiecare zi”.

„Cu cât rușii avansează mai mult și cu cât deblochează mai mult întreaga linie a frontului pentru a se deplasa, cu atât mai multe resurse vor fi necesare pentru ca ucrainenii să le stăpânească”, a declarat Paroinen pentru Kyiv Independent.

Incursiunea în Kursk, o victorie a la Pirus

Kievul a recunoscut impulsul puternic al ofensivei ruse spre Pokrovsk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în iulie că Moscova „aruncă tot ce are” în direcția Pokrovsk. El a susținut însă că avansul rusesc spre Pokrovsk a încetinit de când Ucraina a lansat o incursiune surpriză în regiunea rusă Kursk, în încercarea de a deturna trupele ruse.

Citește și: Câți soldați a pierdut Rusia în regiunea Kursk. Zelenski: „Putin și-a arătat adevăratul scop”

Contrar afirmațiilor președintelui, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut că, în ciuda transferului a peste 30.000 de soldați ruși din alte fronturi în regiunea Kursk, Rusia „își sporește forțele” în sectorul Pokrovsk.

Pentru Kremlin, capturarea Pokrovskului ar fi o victorie politică similară cu Bahmut și Avdiivka, în 2023 și la începutul lui 2024, potrivit analistului politic ucrainean Volodimir Fesenko. 

Majoritatea experților  spun că ofensiva rusă va continua în același ritm în viitorul apropiat. Trupele Moscovei au avansat rapid în continuare spre Pokrovsk în cursul săptămânii trecute, chiar dacă „este probabil ca ritmul să încetinească pe măsură ce forțele terestre rusești intră în oraș”, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit într-o ședință de informare din 1 septembrie.

Capacitatea Ucrainei de a face față deficitului de personal și de muniție va determina soarta Pokrovskului, care, la rândul său, va depinde de prioritățile Kievului. Pierderea orașului ar fi o lovitură logistică pentru Ucraina, amenințând apărarea altor orașe din Donbas.

„Fiecare abordare a războiului sau o decizie strategică va avea un impact asupra situației de pe linia frontului”, a declarat analistul militar polonez Muzyka. „Acum Ucraina trebuie să se adapteze la situația actuală, să încerce să tragă de timp în Donețk”.

„Dar este absolut clar că situația din Kursk consumă o mulțime de resurse pe care Ucraina ar putea altfel să le trimită în această regiune”.

Deși admite că incursiunea ucraineană de la Kursk „s-ar putea să nu fie o risipă totală de oameni și materiale”, Paroinen de la grupul finlandez Black Bird a declarat că sincronizarea operațiunii îndrăznețe este „foarte discutabilă”, mai ales când o parte cheie a frontului de est se deteriora.

Lansarea celei mai îndrăznețe incursiuni transfrontaliere în Rusia pare să fi avut un cost pentru alte puncte fierbinți ale războiului, de unde Ucraina a luat batalioane pentru a desfășura operațiunea cu miză mare. Experții militari americani Michael Kofman și Rob Lee susțin că „ofensiva slăbește frontul deja șubred al Ucrainei”, estimând că „poate 10.000 până la 15.000 de soldați în total”, inclusiv unele dintre cele mai bune trupe ucrainene, au luat parte la aceasta.

Pericol la sud de Pokrovsk

În timp ce Rusia avansează cu pași repezi pentru a construi flancul sudic al Pokrovskului, asemănător unei tactici folosite anterior pentru a cuceri alte orașe din Donbas, precum Avdiivka și Bahmut, unii analiști subliniază că un scenariu îngrijorător se desfășoară deasupra Krasnohorivka, care se află la aproape 40 de kilometri sud de Pokrovsk.

Potrivit experților, soldații ucraineni care apără un spațiu la est de râul Vovcha ar putea fi în pericol de încercuire completă.

Ucraina ar fi probabil forțată să se retragă curând din acel spațiu pentru a evita încercuirea, ceea ce ar permite Moscovei să îl captureze „fără prea multe lupte”, a declarat expertul austriac în război Tom Cooper.

Cooper a detaliat că Rusia caută probabil să își lărgească flancul sudic la „cel puțin 30-40 de kilometri pentru a menține logistica în afara razei de acțiune a majorității artileriei ucrainene”, deoarece un flanc mai îngust ar fi mai vulnerabil la contraatacurile ucrainene.

fgsfgs222
Sursă foto: The Kyiv Independent

Paroinen de la Black Bird Group a declarat că amenințarea de încercuire a zonei de la est de râul Vovcha nu ar trebui să fie gravă atâta timp cât retragerea se face la timp. O întârziere ar face „foarte dificilă” scoaterea de acolo a soldaților blocați, a adăugat el.

„Dar ritmul în care rușii avansează este încă de așa natură încât, dacă nu se întâmplă ceva de genul acesta (un avans rusesc accelerat neașteptat), ar trebui să fie posibilă retragerea la timp”, a declarat Paroinen.

O încercuire completă este puțin probabilă deoarece „există întotdeauna o cale de ieșire”, inclusiv prin drumuri locale și de câmp, potrivit lui Oleksandr Kovalenko, un analist militar și politic ucrainean al think tank-ului Information Resistance, cu sediul la Kiev. El a spus că există o ieșire prin zonele satului Zoriane și râului Lozova din partea inferioară a buzunarului ucrainean, iar amenințarea nu este la fel de gravă atunci când „studiezi drumurile”.

O lovitură pentru „frontul fragil”

În ultimele săptămâni, trupele ruse au călcat în picioare sate și orașe pentru a se apropia de Pokrovsk într-un ritm alarmant în comparație cu cea mai mare parte a anilor 2023-2024. Kievul nu a recunoscut câte așezări au fost capturate de trupele ruse de când a lansat incursiunea Kursk la începutul lunii august.

Trupele ruse au început o ofensivă pe Selydove pentru a avansa spre Pokrovsk, spun experții.

„Pentru a continua atacul asupra Pokrovsk în această direcție, trebuie să formeze flancuri. Iar flancul sudic este considerat cel mai dureros pentru (trupele ruse)”, a declarat Kovalenko, precizând că Moscova probabil nu anticipează un contraatac ucrainean pe flancul nordic din cauza propriei ofensive pe frontul Torețk, chiar deasupra, iar flancul sudic este cea mai mare preocupare a sa.

Kovalenko spune că trupele ruse încearcă în prezent să avanseze spre râul Lozova „pentru a acoperi întregul sud, în scopul de a-și izola complet zona periculoasă, de-a lungul căreia forțele ucrainene s-ar putea apăra de atacul asupra Pokrovskului”.

Trupele ruse acolo par epuizate de resurse. Au avansat dinspre ruinele orașului Avdiivka, capturat în februarie, spre orașul Novohrodivka, la 30 de kilometri distanță, de peste șase luni și au nevoie de o pauză operațională, crede expertul ucrainean.

„(În viitorul apropiat), își vor arunca pur și simplu toate resursele la sud (de Pokrovsk) fără regrupare, fără o pauză operațională, fără restabilirea eficacității de luptă”, a declarat Kovalenko, explicând că Rusia și-a stabilit probabil obiectivul de a captura Pokrovsk până la sfârșitul anului.

Scopul este de a face cât mai dificilă avansarea forțelor ruse, însă unele retrageri ucrainene au fost surprinzătoare, potrivit lui Kovalenko. În unele zone în care trupele Kievului ar fi putut ține apărarea timp de mai multe luni, rușii au pătruns „destul de repede”, din cauza lipsei de organizare la nivelul comandamentului de brigadă care a dus la o rotație prost condusă a unităților, a adăugat el.

Dmitro Zhmaylo, co-fondator și director executiv al Centrului ucrainean de securitate și cooperare, un think tank cu sediul la Kiev, a declarat că în cazul în care forțele ruse lucrează la extinderea flancului sudic al Pokrovskului, ele mențin ritmul de înaintare spre oraș. Acest lucru este „pentru a ne împiedica să ne ascundem și să ne fortificăm în timp ce (trupele ruse) își consolidează flancurile”, a explicat el.

Se așteaptă ca Moscova să încerce să captureze mai întâi Selîdove înainte de a avansa spre Pokrovsk dinspre sud, folosind drumul Karlivka-Pokrovsk, susține Zhmaylo.

Experții militari au fost în mare parte de acord că, dacă rușii ajung la Pokrovsk, Ucraina ar putea probabil să poarte bătălia pentru oraș timp de luni de zile, transformând-o într-un „război de uzură al rezurselor”. Cu toate acestea, unii experți sunt sceptici că rușii pot ajunge în oraș până la sfârșitul anului, având în vedere că toamna va fi una ploioasă.

Kovalenko a declarat că incapacitatea Rusiei de a avansa simultan în mai multe direcții - nu doar în flancul sudic, ci și direct spre Pokrovsk și apropiindu-se de nord spre autostrada T0504 - sugerează că Rusia are „o resursă limitată, mult mai limitată decât, de exemplu, la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie a acestui an”.

Paroinen de la grupul finlandez Black Bird îl contrazice, spunând că pare a fi „o idee bună să încerce să se concentreze pe un singur avans la un moment dat sau cel mult două”. El a adăugat că un alt motiv pentru care Rusia ar fi ales să se concentreze pe avansarea la sud de Pokrovsk, mai degrabă decât să atace direct orașul, ar putea fi pentru că există „o apărare ucraineană substanțială” în fața sa.

Analistul a avertizat că avansul rusesc în zona Pokrovsk este „foarte critic”, deoarece ritmul este „foarte constant”, chiar dacă, atunci când mărim harta, „vorbim încă de zone destul de limitate”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Cuvinte din discursul lui Jeremy Allen White, starul din „The Bear”, cenzurate de ABC. Ce a spus actorul...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sofia Vergara, lady in red, într-o rochie care i-a pus în valoare senzualitatea: roșie, cu corset, decoltată...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu