"Ordinea mondială este sub cea mai mare amenințare de la Războiul Rece încoace". Avertismentul șefilor CIA și MI6

Data actualizării: Data publicării:
Sefii CIA și MI6
William Burns, directorul CIA, și Sir Richard Moore, directorul MI6, sunt îngrijorați. Foto: Profimedia

Șefii serviciilor de informații externe din Statele Unite și Regatul Unit (CIA și MI6)  au vorbit pe larg despre principalele probleme de securitate care afectează lumea într-o apariție publică comună fără precedent la Londra, sâmbătă, într-o discuție amplă care a acoperit agresiunea rusă, amenințarea Chinei și războiul din Gaza, scrie BBC.

Evenimentul - o discuție în cadrul Financial Times  Weekend Festival prezidată de editorul ziarului, Roula Khalaf - a marcat prima apariție în public a celor doi bărbați - Richard Moore de la MI6 și Bill Burns, șeful CIA. Cei doi au subliniat importanța parteneriatului dintre cele două țări în domeniul informațiilor.

Ordinea mondială internațională este „amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”, au avertizat șefii serviciilor de informații externe din Regatul Unit și SUA.

Șefii MI6 și CIA au declarat, de asemenea, că ambele țări sunt unite în „rezistența față de o Rusie asertivă și față de războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”.

Într-un prim articol comun scris în Financial Times, Sir Richard Moore și William Burns au spus că au putut să anticipeze războiul din Ucraina  „și au putut avertiza comunitatea internațională”, în parte prin declasificarea secretelor pentru a ajuta Kievul.

Aceștia au afirmat că se fac eforturi pentru a „întrerupe campania nesăbuită de sabotaj” a Rusiei în Europa, pentru a obține o dezescaladare a războiului dintre Israel și Gaza și pentru a contracara recrudescența Statului Islamic (SI).

 

Una dintre „ amenințările  fără precedent” cu care se confruntă ambele țări este războiul din Ucraina

În editorialul FT, aceștia au scris: „Nu există nicio îndoială că ordinea mondială internațională - sistemul echilibrat care a condus la pace și stabilitate relativă și a asigurat creșterea nivelului de trai, oportunități și prosperitate - este amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”.

„Combaterea cu succes a acestui risc” se află la baza relației speciale dintre Regatul Unit și SUA, au adăugat aceștia.

Una dintre „ amenințările  fără precedent” cu care se confruntă ambele țări este războiul din Ucraina, care se află în al treilea an după invazia Rusiei în februarie 2022.

Sir Richard și Burns au declarat că „menținerea cursului este mai vitală ca oricând” atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei, adăugând că președintele rus Vladimir Putin „nu va reuși”.

Conflictul a arătat modul în care tehnologia poate modifica cursul războiului și a evidențiat necesitatea de a ne „adapta, experimenta și inova”, au spus ei.

Ei au continuat: „Dincolo de Ucraina, continuăm să lucrăm împreună pentru a întrerupe campania nesăbuită de sabotaj desfășurată în întreaga Europă de serviciile secrete rusești și utilizarea cinică a tehnologiei pentru a răspândi minciuni și dezinformări menite să ne îndepărteze”.

De asemenea, cei doi au avut prima apariție publică împreună la Festivalul FT Weekend de la Kenwood House din Londra, sâmbătă.

Dl Burns a declarat participanților că nu vede nicio dovadă a slăbirii puterii domnului Putin, în timp ce Sir Richard a nuanțat: faptul că serviciile de informații ruse folosesc elemente criminale pentru operațiuni de sabotaj în Europa este un semn că sunt „puțin disperate”, a declarat șeful MI6.

Ambele servicii de informații străine consideră creșterea Chinei drept principala provocare geopolitică și de informații a secolului. Acestea și-au reorganizat serviciile „pentru a reflecta această prioritate”, au afirmat cei doi în editorialul lor.

 

Citește ce spun șefii celor două servicii de informații despre conflictul din Orientul Mijlociu:

Apel comun din partea șefilor CIA și MI6 pentru încetarea focului în Gaza. Cele două agenții vorbesc despre „amenințări fără precedent”

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu