Apel comun din partea șefilor CIA și MI6 pentru încetarea focului în Gaza. Cele două agenții vorbesc despre „amenințări fără precedent”

Data publicării:
Șeful CIA și MI6 Spun că au făcut presiuni puternice pentru o încetare a focului în Gaza FOTO Profimedia
Șeful CIA și MI6 Spun că au făcut presiuni puternice pentru o încetare a focului în Gaza FOTO Profimedia

Șefii agențiilor americane și britanice de informații externe spun că „lucrează neîncetat” pentru o încetare a focului în Gaza, într-o rară declarație publică comună. CIA și MI6 vorbesc inclusiv despre amenințări „fără precedent” venite din partea Rusiei, a Chinei, precum și a terorismului internațional, arată ABC News.

Directorul CIA, William Burns, și șeful MI6, Richard Moore, au declarat că agențiile lor au „exploatat canalele noastre de informații pentru a face presiuni puternice pentru reținere și descaladare”.

Într-un articol de opinie publicat în Financial Times, cei doi șefi ai spionajului au afirmat că o încetare a focului în războiul Israelului împotriva Hamas „ar putea pune capăt suferinței și pierderilor îngrozitoare de vieți omenești ale civililor palestinieni și ar aduce acasă ostaticii după 11 luni de detenție infernală”.

Burns a fost puternic implicat în eforturile de a pune capăt luptelor, deplasându-se în Egipt în luna august pentru discuții la nivel înalt menite să ducă la un acord privind ostaticii și la o încetare cel puțin temporară a conflictului.

Până în prezent, nu s-a ajuns la niciun acord, deși oficialii Statelor Unite insistă că o înțelegere este aproape. Președintele american Joe Biden a declarat recent că „mai sunt doar câteva probleme” nerezolvate. Cu toate acestea, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că rapoartele privind un progres sunt „exact inexacte”.

Atât SUA, cât și Regatul Unit sunt aliați fermi ai Israelului, deși Londra s-a distanțat luni de Washington prin suspendarea unor exporturi de arme către Israel din cauza riscului ca acestea să poată fi utilizate pentru a încălca dreptul internațional.

Burns și Moore au subliniat forța relației transatlantice în fața „unei serii de amenințări fără precedent”, inclusiv o Rusie care se afirmă, o Chină tot mai puternică și amenințarea constantă a terorismului internațional - toate acestea fiind complicate de schimbările tehnologice rapide.

Aceștia au subliniat „campania nesăbuită de sabotaj” a Rusiei în Europa și „utilizarea cinică a tehnologiei pentru a răspândi minciuni și dezinformări menite să ne despartă”.

Oficialii americani acuză de mult timp Moscova că se amestecă în alegerile americane, iar săptămâna aceasta administrația Biden a confiscat site-uri web gestionate de Kremlin și a acuzat angajații postului de televiziune rus RT că au finanțat în secret campanii pe rețelele de socializare pentru a transmite mesaje pro-Kremlin și pentru a semăna discordie în jurul competiției prezidențiale din noiembrie.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Cuvinte din discursul lui Jeremy Allen White, starul din „The Bear”, cenzurate de ABC. Ce a spus actorul...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sofia Vergara, lady in red, într-o rochie care i-a pus în valoare senzualitatea: roșie, cu corset, decoltată...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu