Istoricul Allan Lichtman, considerat un „Nostradamus” al scrutinelor prezidenţiale din SUA, a prezis cine va câștiga alegerile

Data actualizării: Data publicării:
Istoricul Allan Lichtman
Predicţiile lui Lichtman se bazează pe un set de propoziţii adevărat/fals şi nu iau în considerare tendinţele sondajelor. Foto: Profimedia

Istoricul Allan Lichtman, supranumit „Nostradamus” al alegerilor prezidenţiale din SUA, a prezis că vicepreşedinta Kamala Harris va câştiga Casa Albă la scrutinul din noiembrie. Lichtman, care se bazează pe o serie de criterii standard, a prognozat corect rezultatul tuturor alegerilor americane din 1984 încoace, cu excepţia celor din 2000, când Al Gore a pierdut în faţa lui George W. Bush într-un scrutin extrem de strâns, relatează The Guardian, potrivit News.ro. 

După ce i-a avertizat anterior pe democraţi cu privire la pericolele eliminării lui Joe Biden din cursă, Lichtman prognozează totuşi că vicepreşedinta SUA, care a devenit candidatul partidului după retragerea preşedintelui în iulie, va fi alesă. El a făcut predicţia într-un videoclip pentru The New York Times.

El spune că Harris este pe cale să îl învingă pe Donald Trump, chiar dacă democraţii au renunţat efectiv la cheia valoroasă a mandatului prezidenţial, unul dintre cele 13 criterii pe care istoricul le foloseşte pentru a determina rezultatul probabil.

„Kamala Harris va fi următorul preşedinte al Statelor Unite - cel puţin aceasta este predicţia mea cu privire la rezultatul acestei curse”, spune Lichtman, în vârstă de 77 de ani, la finalul unui videoclip mai puţin obişnuit, de şapte minute, care îl prezintă alergând într-un costum de atlet împotriva altor concurenţi în vârstă într-o cursă de calificare pentru Olimpiada naţională a seniorilor din 2025 „Dar rezultatul depinde de voi. Aşa că ieşiţi şi votaţi”, adaugă „Nostradamus”.

Predicţiile lui Lichtman se bazează pe un set de propoziţii adevărat/fals şi nu iau în considerare tendinţele sondajelor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Anterior, Lichtman s-a opus cu vehemenţă înlocuirii lui Biden în tabăra democrată după prestaţia dezastruoasă a acestuia la dezbaterea din iunie împotriva fostului preşedinte Donald Trump şi a respins validitatea sondajelor de opinie care indicau că aceasta a afectat capacitatea lui Biden de a câştiga cursa prezidenţială.

Cu toate acestea, dintre cele 13 chei folosite, el a constatat că opt o favorizează pe Harris - despre care a spus că a beneficiat de dispariţia campaniei independente a lui Robert F Kennedy Jr, de indicatori economici pozitivi pe termen scurt şi lung, de realizări legislative majore adoptate de administraţia Biden şi de absenţa tulburărilor sociale sau a scandalurilor legate de Casa Albă. Ea a fost, de asemenea, favorizată de faptul că nu a trebuit să treacă printr-o luptă pentru nominalizarea partidului pentru a-i succeda lui Biden, deoarece alţi candidaţi propuşi s-au aliniat rapid pentru a o susţine înainte de Convenţia Naţională Democrată de luna trecută.

Chiar dacă două criterii încă fără răspuns privind succesele sau eşecurile politicii externe ar cădea în favoarea lui Trump, acestea nu ar fi suficiente pentru ca fostul preşedinte să câştige alegerile, potrivit formulei folosite de Lichtman.

Istoricul a prognozat cu exactitate triumful nesperat al lui Trump în alegerile din 2016 împotriva lui Hillary Clinton, într-un moment în care majoritatea sondajelor de opinie indicau un rezultat contrar. De asemenea, el a prevăzut corect că Trump va fi pus sub acuzare în timpul preşedinţiei sale - ceea ce s-a şi întâmplat, de două ori.

Profesor de istorie la American University, Lichtman prognozează rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA din 1984 şi susţine că le-a prezis cu exactitate pe toate, cu o excepţie - triumful contestat al lui George W. Bush asupra lui Al Gore în 2000, care a fost decis după ce Curtea Supremă a SUA s-a pronunţat în favoarea lui Bush, după săptămâni de dispute juridice pe tema buletinelor de vot contestate. Lichtman susţine că acest argument nu era justificat, pentru că mii de buletine de vot anulate au fost exprimate de alegători care au încercat cu bună-credinţă să îl susţină pe Gore, pe atunci vicepreşedinte şi candidat democrat, dar şi-au anulat din greşeală buletinele de vot.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Pensie cu 400 lei mai mare în aprilie. În ce zile se face viramentul banilor în contul pensionarilor
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...