Incendiul de vegetație din Maramureș a fost localizat. Raed Arafat: „Situația este sub control”

Data actualizării: Data publicării:
incendiu maramures
Incendiu de vegetație în Maramureș. FOTO: CAPTURA VIDEO

Incendiul de vegetație izbucnit sâmbătă în județul Maramureș a fost localizat, a anunțat duminică dimineața șeful DSU, într-o intervenție la Digi24. Flăcările au afectat peste 500 de hectare afectate, o hală și șase anexe, a mai spus Arafat. 

Incendiul a fost localizat

ACTUALIZARE 08:10 „Situatia este sub control, doar fumegă în unele zone, se lucrează direct pentru eliminarea lor. Incendiul este localizat, urmând a fi lichidat. Peste 500 de hectare sunt afectate și șapte imobile, o hală și șase anexe”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

El spune că va fi greu de stabilit cauza incendiului.

ACTUALIZARE, duminică, 8 septembrie, 00:12 - La acest moment, forţele de intervenţie conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte două fiind deja în curs de lichidare. La această acţiune de stingere intervin 250 subofiţeri şi 12 ofiţeri de la ISU MM, 40 subofiţeri din judeţele limitrofe, împreună cu forţe ale MAI - IJJ 25 subofiţeri şi doi ofiţeri, IPJ 20 subofiţeri şi trei ofiţeri, forțe ale Ministerului Apărării Naţionale cu două aeronave Spartan, reprezentanţi ai Ocolului Silvic etc.”, transmite IGSU.

Potrivit sursei citate, incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de circa 500 de hectare.

 

ACTUALIZARE 20:40: Peste 300 de pompieri intervin în aceste momente. Au fost trimise în ajutor și echipaje din județele învecinate. Pompierii spun că ar putea fi cel mai violent incendiu de vegetație din ultimii ani. La intervenție au fost trimise și două avioane Spartan ale MApN.

Citiți și:
VIDEO. Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Intervin pompieri din 5 județe. Localnic: N-am mai putut fugi, am rămas aici

ACTUALIZARE 18:10: Raed Arafat a explicat la Digi24 că toți pompierii din județul Maramureș au fost chemați pentru a lichida incendiul de vegetație. Însă, există șanse mari ca flăcările să nu fie stinse în cursul zilei de astăzi.

Este unul din incendiile grave pe care le-am avut anul acesta. Este posibil să fie nevoie de intervenție nu doar astăzi. Să fie nevoie și mâine și poate și poimâine, până considerăm că este lichidat. Ne interesează localizarea incendiului, să nu se mai răspândească. Din acest motiv am luat utilaje de la primării, să facem delimitarea incendiului, să se oprească. Mai ales că este o zonă împădurită care începe să fie afectată.

De asemenea, șeful DSU susține că în apropiere de incendiu se află o benzinărie, însă pompierii încearcă să stingă flăcările, astfel încât să nu ajungă la aceasta.

„Este în zonă o benzinărie, dar erau flăcările departe de benzinărie. Iar avionul MaPN a plecat și va arunca apă să limiteze răspândira în zonă. Ăsta este motivul care stă la baza evacuării persoanelor. Sperăm să nu mai trebuiască să evacuăm, dar o să o facem pentru siguranța oamenilor”, a explicat acesta la Digi24.

Raed Arafat a punctat că o cauza exactă va fi stabilită abia după stingerea incendiului: „O cauză poate să fie că s-a încălzit vremea, vegetația uscată. Poate să fie de la o țigară sau intenționat. Sunt multe motive pentru incendiu. De multe ori cauzele sunt umane. E foarte greu de stabilit cauza, poliția va investiga”.

Incendiul, extins și la șapte case

ACTUALIZARE 17:50: Peste 150 de pompieri încearcă să lichideze incendiul de vegetație izbucnit în județul Maremureș, însemnând aproximativ 50 de echipaje. Mai mulți pompieri au fost chemați inclusiv de acasă pentru a stinge flăcările. În ajutor a fost trimis și elicopterul Black Hawk.

Autoritățile au evacuat, preventiv, aproximativ 90 de persoane, atât din locuințele aflate pe o rază de aproximativ 500 de metir, cât și de la o pensiune din apropiere. Până la acest moment nu au fost înregistrate victime. De asemenea, se acționează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor. Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 2 cisterne de la ISU Bihor

ACTUALIZARE 17:30: Incendiul de vegetație uscată s-a extins la șapte case aflate în apropiere și un rezervor de motorină. Jandarmii au evacuat 12 persoane. De asemenea, a fost trimis și un mesaj RO-ALERT pentru avertizarea localnicilor.

„Având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetația uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă și intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la 7 case și un rezervor de motorină. La locul evenimentului acționează 16 mașini de stingere din cadrul ISU MM, ISU SM, ISU SJ, ISU CJ, ISU BN, precum și 3 cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situații de urgență. Pentru protecția populației, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Maramureș.

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Peste 75 de pompieri cu 10 autospeciale de stingere si 2 cisterne intervin, alaturi de voluntari si SVSU Recea,Lapusel, Coltau si Ariesu de Padure, pentru lichidarea unor incendii de vegetatie uscata izbucnite in Lapusel, Coltau si Ariesu de Padure”, se arată într-un comunicat al ISU Maramureș.

Incendiul de vegetație pune în pericol locuințele din preajmă, având în vedere că vântul bate foarte tare în zonă. Astfel, mai multe echipaje din cadrul ISU Sălaj au venit în ajutor pentru a evacua mai multe casele.

„În aceste momente acordăm sprijin colegilor pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș pentru evacuarea unor locuințe care sunt puse în pericol de incendiul de vegetație izbucnit la Arieșul de Pădure. Un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil aflat la o acțiune în colaborare cu Ocolul Silvic Șomcuta Mare s-a deplasat de urgență în zona indicată. Totodată au fost solicitate în sprijin forțe suplimentare din cadrul Jandarmeriei Maramures care se deplasează în zonă”, precizează ISU Sălaj

Potrivit ISU Maramureș, în ultimele 24 de ore pompierii au intervenit pentru stingerea a peste 16 incendii de vegetație uscată.

Editor : Andreea Rubica

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu