Video Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”

Data actualizării: Data publicării:
pompieri la un incendiu de vegetatie
Foto: Captură Digi24

ACTUALIZARE Nordul țării e afectat de unul dintre cele mai violente incendii de vegetație din ultimii ani. 90 de oameni au fost evacuați într-o localitate din Maramureș după ce incendiul a ajuns la case. Mai multe echipaje de pompieri din județele Sălaj, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Cluj au ajutat la stingerea flăcărilor. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat duminică dimineața, la Digi24, că incendiul a fost localizat.

„Așa ceva nu a mai fost în ultimii ani în acea zonă. Situatia este sub control, doar fumegă în unele zone, se lucrează direct pentru eliminarea lor. Incendiul este localizat, urmând a fi lichidat. Peste 500 de hectare sunt afectate și șapte imobile, o hală și șase anexe”, a declarat Raed Arafat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Incendiul de vegetație scăpat de sub control s-a extins rapid și amenință trei localități - Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure. Mai multe locuințe au fost afectate și zeci de oameni evacuați.

Bărbat: De acolo a venit focul încoace, s-a tot extins până aici. Eu n-am mai putut fugi încolo, știți? Eu am rămas aici în foc, și apoi a ars aici la omul ăsta și am stins aici eu. 8.30
Bărbat: Am venit din Grosi și am văzut că acolo, deasupra, era ceva fum. Peste o oră a tot venit încoace. Și cu vântul... cu tot l-a tras încoace. Dintr-o dată s-au alarmat oamenii, tot, pompierii. Numai că am văzut că vine aici, și gata. Hai, să mergem repede, că e aici mai jos un pic!

Au fost trimise în ajutor și echipaje din județele învecinate.

Oana Gonczi, purtător de cuvânt ISU Maramureș: S-a solicitat sprijinul colegilor din Sălaj, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Cluj.

Două avioane Spartan ale Ministerului Apărării au ajuns în zona afectată. Șeful DSU spune că e posibil ca stingerea incendiului să fie de durată.

Raed Arafat: Este chiar o benzinărie în zonă, dar încă erau flăcările departe de benzinărie. Pompierii aveau și această sarcină să protejeze, să nu se ajungă acolo, iar avionul care a plecat de la Ministerul Apărării este direcționat exact în zona în care să arunce apa în cantitate mare, să limiteze răspândirea incendiului în zona respectivă.

Pompierii spun că ar putea fi cel mai violent incendiu de vegetație din ultimii ani.

Incendiu de vegetație în Maramureș. Flăcările au cuprins 7 case

Peste 300 de pompieri din mai multe judeţe intervin, sâmbătă, pentru stingerea incendiului de vegetaţie izbucnit în judeţul Maramureş, care a cuprins o suprafaţă foarte mare şi care ameninţă să se extindă în trei localităţi.

Pompierii şi jandarmii au evacuat persoanele din mai multe locuinţe aflate în zona de pericol. Flăcările au ajuns la şapte locuinţe, fără a fi înregistrate persoane rănite, însă 90 de persoane au fost evacuate preventiv, inclusiv de la o pensiune.

A fost solicitat sprijinul MApN pentru a trimite aeronave care să ajute la stingerea focului, întrucât elicopterele Black Hawk intervin la incendii în judeţul Mehedinţi. Astfel, intervin şi două avioane Spartan.

Traficul pe DN 1C este oprit, în zona localităţii Lăpuşel, pentru a permite intervenţia pompierilor.

A fost emis mesaj Ro-Alert, din cauza degajărilor mari de fum.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu