Cum se va încheia războiul din Ucraina, ce prag va atinge Bitcoin și cât va rezista Musk alături de Trump. Previziunile FT pentru 2025

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump / soldat trage cu mitraliera în Ucraina / monede Bitcoin / Elon Musk
Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea juca un rol crucial în multe dintre subiectele fierbinți ale anului 2025, inclusiv războiul din Ucraina și conflictele din Orientul Mijlociu, ascensiunea criptomonedelor și evoluția giganților tehnologiei. Colaj foto: Profimedia Images

Un acord de pace între Rusia și Ucraina, un război comercial declanșat de Donald Trump și un atac lansat de SUA și Israel asupra Iranului pentru distrugerea complexelor sale nucleare – acestea sunt câteva dintre scenariile care ar putea deveni realitate în 2025. Care sunt predicțiile pentru noul an în privința valorii Bitcoin, evoluției inteligenței artificiale, relației dintre Trump și Elon Musk și în cazul altor subiecte fierbinți care vor avea un impact major anul acesta, potrivit experților Financial Times?

Va declanșa Donald Trump un război al tarifelor în toată regula?

Da, dar nimic nu este sigur. Prin „război tarifar” se înțelege că Trump va impune taxe vamale de cel puțin 10% pentru măcar jumătate din importurile Statelor Unite până la finalul anului.

Nimeni, însă, nu știe sigur ce se va întâmpla când este vorba de Trump. Dar importurile din China, care reprezintă cam 15% din totalul importurilor Americii, vor fi cu siguranță afectate.

Mexic și Canada reprezintă încă 30% din totalul importurilor SUA, iar liderii lor, Claudia Sheinbaum și Justin Trudeau – sau succesorul său – vor insista asupra restricțiilor anti-imigrație ca să evite tarifele de 25% cu care i-a amenințat Trump.

Va fi un acord de pace între Ucraina și Rusia?

Da. Dar președintele american va trebui să amenințe cu impunerea unor sancțiuni încă și mai dure și cu un sprijin și mai mare pentru Ucraina ca să convingă Moscova să trateze serios subiectul negocierilor.

Aliații Americii îl vor convinge pe Trump să nu elimine complet posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO, cel puțin, la început.

World War I - Armistice 1918
Trump va trebui să îl amenințe cu sancțiuni și consecințe și mai grave pe Putin ca să îl convingă să vină la masa negocierilor. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski al Ucrainei va accepta controlul de facto, dar nu și de drept, al Rusiei asupra teritoriilor pe care le-a ocupat – cu câteva schimburi de teritorii între cele două părți – în schimbul unor garanții de securitate din partea Europei cu sprijinul Statelor Unite.

Negocierile de aderare a Ucrainei la NATO vor fi amânate, iar Vladimir Putin va miza în continuare pe ideea că angajamentul Europei pentru susținerea Ucrainei se va prăbuși într-un final.

Va rezista Emmanuel Macron în rolul de președinte al Franței?

Da. Dar simplul fapt că ne punem această întrebare arată poziția precară în care se află Macron, ale cărui decizii privind alegerile anticipate și propunerile sale pentru postul de prim-ministru le-au dat aripi adversarilor săi din extrema dreaptă și din extrema stângă, care i-au cerut să își dea demisia.

Vor cădea cei Șapte Magnifici din domeniul tehnologiei?

Nu. Dar nici nu se vor mai ridica prea mult. Marșul companiilor Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia și Tesla reflectă dinamismul sectorului privat din America, rolul fruntaș al Silicon Valley în domeniul tehnologiei digitale și așteptările mari pe care investitorii le au din partea inteligenței artificiale.

Dar cu toate că viitoarea administrație prezidențială din SUA reprezintă practic o semi-preluare a conducerii unei lumi politice stagnante de către un sector privat spectaculos, există trei mari obstacole care vor limita expansiunea celor Șapte Magnifici.

Elon-Musk-steag-sua
Susținerea lui Trump a fost un pariu foarte profitabil pentru Elon Musk, a cărui avere a crescut cu două treimi după alegeri, dar companiile sale precum și ale competitorilor săi din domeniul tehnologiei s-ar putea să întâmpine dificultăți în 2025. Foto: Profimedia Images

Unu: cheltuielile de capital au explodat până în punctul în care ar putea submina profitabilitatea. Doi: așteptările investitorilor în privința AI-ului sunt atât de nebunești încât dezamăgirea pare inevitabilă. Trei: evaluarea afacerilor marilor firme a atins cote atât de mari încât unii investitori caută deja alternative, precum companii de tehnologie mai mici.

Nici măcar inteligența artificială nu poate scăpa de gravitația financiară pe termen lung.

Se va certa Donald Trump cu Elon Musk?

Nu. Cu toate că sunt șanse mari ca Musk să îl calce pe nervi până la urmă pe Trump, beneficiile pentru șeful Tesla și SpaceX de a rămâne în grațiile președintelui sunt prea mari ca să nu facă tot posibilul să profite de această oportunitate.

Înainte ca Trump să ajungă efectiv la Casa Albă, averea lui Musk a crescut deja cu aproximativ două treimi, doar pe seama așteptărilor că Trump va elimina reglementările care limitează activitatea economică a unor companii precum Tesla, SpaceX sau Neuralink.

Este de așteptat ca Musk să rămână alături de Trump cel puțin până pe 4 iulie 2026 - data când America va sărbători 250 de ani de la fondare - atunci când se încheie perioada de funcționare a „Departamentului de Eficiență Guvernamentală”, pe care Musk îl va conduce împreună cu Vivek Ramaswamy.

Vor ataca SUA și Israelul complexele nucleare ale Iranului?

Nu. Dar Israelul va fi foarte tentat să o facă. Cu toate că Trump îl va susține pe Netanyahu, așa cum a făcut-o și în primul mandat, el va dori să evite declanșarea unui nou război în regiune și, probabil, nu va avea loc un atac coordonat asupra Iranului.

Toate calculele, însă, se pot schimba dacă Teheran se apropie de producerea unei bombe nucleare. Una dintre moștenirile unui an 2024 sumbru în Orientul Mijlociu este faptul că nimic nu poate fi exclus.

Donald Trump și Benjamin Netanyahu
Cu toate că Netanyahu are o relație foarte bună cu Trump, președintele american probabil că nu va susține ideea lansării unui atac asupra Iranului, pentru a evita izbucnirea unui nou război în regiune. Foto: Mark Wilson / Getty Images

Va atinge Bitcoin pragul de 200.000 de dolari?

Da. Bitcoin a depășit 100.000 de dolari în decembrie, așa că o nouă dublare a valorii sale poate părea o predicție exagerată, dar de ce nu?

Trump și membrii echipei sale sunt mari fani ai criptomonedelor, iar ascensiunea monedelor digitale ar putea continua sub noua administrație, care cel mai probabil va opri investigațiile lansate împotriva companiilor cripto și va crea o legislație care va face comerțul și deținerea de monede digitale compatibile cu sistemul în care operează băncile de pe Wall Street.

Va continua războiul din Sudan?

Da. Sudan a devenit un teren fertil pentru țări precum Emiratele Arabe Unite și Rusia, care alimentează conflictul. Ambii combatanți principali, generalul Abdel Fattah al-Burhan, președintele de facto, și Mohamed Hamdan Dagalo, zis și Hemeti, șeful Forțelor de Sprijin Rapid, cred în continuare că pot câștiga războiul.

Prea mulți actori – externi și interni – profită de pe urma conflictului pentru ca pacea să fie o opțiune viabilă. Ar fi nevoie de un efort uriaș din partea comunității internaționale pentru a se ajunge la o soluție pașnică, iar Sudanul este, din păcate, mult prea jos pe lista priorităților ca încheierea războiului să devină realitate.

inteligenta artificiala AI
„Agenții AI” ar putea fi un pas important în evoluția inteligenței artificiale în 2025. Foto: Shutterstock

Vom putea folosi „agenți AI” autonomi?

Da. „Agentic AI” este un concept care ar putea defini cea mai importantă evoluție a inteligenței artificiale anul acesta. Un „agent” AI este un program care „trăiește” în telefonul tău sau în browserul de internet și poate realiza diverse sarcini în locul tău – de la completarea unor documente online și până la umplerea coșului digital de cumpărături cu produsele de care ai nevoie, trimiterea e-mailurilor și transcrierea apelurilor primite.

Vom vedea anul acesta variante de agenți AI din partea Google, OpenAI, Anthropic, Microsoft și alții. Până la urmă, agentul care va fi cel mai utilizat ar putea deveni principala noastră interfață cu universul digital.

Vor fi CD-urile din nou la modă?

Nu. Cu toate că par de domeniul trecutului deja, CD-urile au început din nou să se vândă, în mare parte datorită popularității de care se bucură acest format în rândul fanilor K-Pop din Coreea de Sud.

Dar oprirea declinului nu este sinonimă cu o renaștere surprinzătoare, așa cum s-a întâmplat cu discurile de vinil folosite acum ca un instrument de marketing pentru vânzarea edițiilor speciale sau de colecție ale albumelor muzicale.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Misterele „orașului subteran” din nordul Moldovei: tuneluri și catacombe medievale, viitoare...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Mersul pe jos scade riscul de boli de inimă, AVC și cancer. Cinci sfaturi simple pentru a face plimbarea...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025