Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Bugaev și Luis Figo într-un meci de la Euro 2004
Alexei Bugaev era considerat mai talentat decât unele dintre cele mai mari vedete din fotbalul rus, dar dependența de alcool și stilul de viață distructiv i-au pus capăt carierei sale înainte să își poată realiza potențialul. Colaj foto: X (Twitter)

Alexei Bugaev era cândva considerat unul dintre cei mai promițători fundași din Rusia, participând la Euro 2004 în meciuri contra Portugaliei lui Luis Figo și Cristiano Ronaldo și împotriva Greciei, care avea să câștige turneul. Acum, însă, s-a aflat că Bugaev a murit în războiul din Ucraina, acolo unde a ales să meargă ca să evite pedeapsa cu închisoarea, după ce a fost prins încercând să vândă droguri, potrivit The Guardian.

Din cauza lipsei de soldați pentru războiul din Ucraina, Rusia apelează tot mai mult la infractori și criminali trimiși la închisoare. O persoană poate fi grațiată imediat de Vladimir Putin doar pentru că acceptă să lupte – și nu contează cât de periculoasă este acea persoană.

Cei mai răi criminali și violatori pot să scape de închisoare și apoi ajung să fie tratați ca niște eroi naționali de autorități. Există și mulți infractori care au comis fapte mai puțin grave și care sunt dispuși să își riște viețile pentru a-și câștiga libertatea.

Nu toți, însă, sunt destul de norocoși ca să se întoarcă acasă de la război, iar zeci de mii au fost deja uciși. Este un aspect al războiului care nu a primit prea multă atenție pentru că de foarte multe ori numele celor morți nu sunt dezvăluite public.

Alexei Bugaev este o excepție. Deși era considerat mai talentat chiar decât unele dintre cele mai mari vedete din fotbalul din Rusia, Bugaev nu a jucat pentru echipa națională decât de șapte ori și s-a retras din fotbal la 29 de ani.

Ar fi putut deveni un mare star, dacă stilul de viață haotic și dependența de alcool nu i-ar fi distrus cariera și, în cele din urmă, viața. Anul trecut, Bugaev a primit o pedeapsă de nouă ani și jumătate de închisoare pentru trafic de droguri.

„El a fost dintotdeauna problematic”, a povestit Vitali Șevcenko, antrenorul care l-a promovat la prima echipă la Torpedo Moscova în 2001. „Am făcut tot ce am putut ca să ne luptăm pentru el. L-am amendat, am avut o grămadă de conversații cu el și părinții lui, l-am trimis la rezerve și până la urmă l-am împrumutat la Tomsk, unde îl controlau la fiecare pas.”

alexei-bugaev-luis-figo-rui-costa
Bugaev a jucat în meciul de la Euro 2004 contra Portugalia, pierdut cu 2-0, dar și contra Greciei, când Rusia a câștigat cu 2-1, aceea fiind singura înfrângere a echipei ce avea să devină campioana Europei. Colaj foto: Profimedia Images

Din Siberia în Portugalia, cu Figo, Ronaldo și viitorii campioni ai Europei

La Tomsk, în îndepărtata Siberie, Bugaev a început să joace cu regularitate și să se comporte adecvat. Când s-a întors la Torpedo în 2003, el a devenit titular și a jucat foarte bine în primăvara anului 2004, echipa ajungând în fruntea clasamentului.

A fost o ocazie perfectă pentru Bugaev, întrucât echipa națională avea probleme în apărare cu accidentările chiar înainte de Euro 2004. Antrenorul echipei, Georgi Iarțev l-a inclus în lot.

Bugaev a stat pe margine la înfrângerea 1-0 cu Spania din primul meci, dar a jucat în meciul următor cu Portugalia, pe care rușii l-au pierdut cu 2-0, și cu Grecia, când au câștigat cu 2-1 – singurul meci pierdut de greci la Euro 2004.

Evoluțiile sale ar fi putut fi o sursă de mândrie și un semn bun pentru cariera lui Bugaev, dar nu a fost așa. Când s-a întors la Moscova, Bugaev a început din nou să rateze antrenamentele și, până la finalul anului, clubul s-a decis să îl vândă.

După o perioadă la Lokomotiv Moscova, Bugaev a ajuns înapoi în Tomsk, acolo unde antrenorul Valeri Petrakov îl știa foarte bine.

„Era un jucător atât de strălucit. Avea viteză, forță și poziționare. Dar asta nu a ajutat cu nimic. Odată, Bugaev mi-a cerut liber două zile după un meci bun ca să își vadă familia la Moscova. Am acceptat și i-am spus că merită. Apoi a dispărut. S-a dovedit că a băut în tot acest timp.”

„El era un fundaș de top, dar alcoolul l-a distrus”, a spus și Dmitri Tarasov, un mijlocaș rus de națională care a jucat cu Bugaev la Tomsk. „A fost nevoie să îl căutăm în locuri foarte rele. Era o boală.”

alexei-bugaev-poartă-meci-euro-portugalia
Dependența sa de alcool l-a lăsat cu datorii uriașe, iar Bugaev a început să se ocupe cu activități ilegale. Foto: Profimedia Images

„Avem milioane de astfel de povești în Rusia”

În 2014, la patru ani după ce s-a retras, Bugaev a oferit un interviu bizar pentru Sovețki Sport, oferindu-i jurnalistului „să bea ceva”. Avea o dubă cu care lucra în domeniul reciclărilor. „Nu regret nimic”, a spus el atunci.

Dependența sa de alcool l-a lăsat cu datorii uriașe, iar Bugaev a început să se ocupe cu activități ilegale. În 2023, a fost prins cu un pachet de mefedronă și a fost arestat. Bugaev a fost condamnat în septembrie, anul trecut.

„Situația este oribilă”, a spus Alexander Mostovoi, fotbalist rus care a făcut parte din echipa de la Euro 2004 și a jucat alături de Bugaev. „Nu este despre fotbal, pentru că Alexei a uitat de fotbal cu mult timp în urmă. Este o poveste de viață, iar problema este că avem milioane de astfel de povești în Rusia. Este foarte deprimant să privești știrile.”

Pentru Bugaev, un lucru era clar: nu avea să stea după gratii, pentru că acum exista un mod de a evita închisoarea. Chiar dinainte să audă verdictul, Bugaev le-a spus rudelor sale că s-a decis să meargă în războiul din Ucraina.

La finalul anului trecut, a venit vestea că Bugaev a murit în război și că nici măcar nu a fost posibilă recuperarea cadavrului său. Soarta lui este asemănătoare cu cea a multor alți ruși și, totuși, povestea lui iese în evidență.

Bugaev a jucat contra unor fotbaliști ca Luis Figo și Cristiano Ronaldo și, la un moment dat în viața lui, părea că avea tot ce își putea dori. Acum, el este mort din cauza unui război fără sens și a nevoii neîncetate a Rusiei de a trimite soldați pe front.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Fotbalistul Alex Chipciu, dezamăgit de vacanța pe care a petrecut-o în Tenerife: „N-aș pune-o în topul...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Cercetătorii britanici se așteaptă la „declanșarea pandemiei” unei boli care a ucis în trecut 200 de milioane...
Newsweek
Care pensionari vor lua 2.000 lei în plus la pensie și când? Anunțul șefului Casei de Pensii
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Demi Moore, discurs emoționant la Globurile de Aur: „Sunt pur şi simplu în stare de şoc, este prima dată când...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025