Dezbaterea televizată Kamala Harris - Donald Trump: "O luptă de cuțite într-o cabină telefonică". Ce spun ultimele sondaje

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri SUA
De la dezbaterea televizată de peste câteva zile toată lumea are mari așteptări. Foto: Profimedia

În perspectiva dezbaterii prezidențiale cruciale de săptămâna viitoare, Kamala Harris și-a menținut avansul strâns față de Donald Trump în sondajele directe, dar este blocată într-o cursă mai strânsă în statele-cheie de unde ar trebui să vină voturile necesare pentru a câștiga alegerile din SUA. Cursa rămâne atât de strânsă în aceste state încât un comentator de la Politico a numit-o săptămâna aceasta „echivalentul unei lupte de cuțite într-o cabină telefonică”, scrie The Guardian.

De când Kamala Harris a intrat în competiție - după ce Joe Biden a renunțat în urma unei prestații dezastruoase la dezbateri - vicepreședintele s-a bucurat de un val de sprijin și de entuziasm, întorcând clasamentul pe dos. Un avantaj solid, dar ușor, al lui Trump s-a transformat într-un avantaj al lui Harris. Dar, în timp ce Kamala Harris se confruntă cu prima sa dezbatere în calitate de candidat la președinție, există semne că evoluția sa ascendentă a atins un plafon. Între timp, Trump speră ca dezbaterea să ofere campaniei sale o șansă de a recâștiga o anumită dinamică.


Sunt trimise prin poștă buletinele electorale. Sau nu

În același timp, accentul geografic restrâns al alegerilor devine clar vizibil, primele buletine de vot pentru determinarea viitorului ocupant al Casei Albe urmând să fie trimise prin poștă alegătorilor.

Carolina de Nord intenționa să înceapă să trimită vineri buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale. Însă, în ceea ce ar putea fi văzut ca o metaforă a caracterului periculos al competiției dintre Harris și Trump, ceea ce ar fi trebuit să fie protocolul standard a fost întârziat de o dispută cu privire la faptul dacă Robert F Kennedy Jr, care a candidat până acum ca independent, ar trebui să aibă un loc pe buletinul de vot.

Kennedy, care și-a suspendat campania la 23 august și l-a susținut pe Trump, a dat în judecată consiliul electoral din Carolina de Nord din cauza refuzului acestuia de a-i retrage numele de pe buletinul de vot într-un stat în care sondajele arată că rezultatul este pe muchie de cuțit.

Joi, un judecător de la instanța supremă a statului i-a dat dreptate, dar i-a acordat 24 de ore pentru a face apel, ceea ce a dus la o amânare temporară a expedierii buletinelor de vot. Iar vineri, curtea de apel a statului a suspendat temporar distribuirea buletinelor de vot prin corespondență pentru a permite audierea apelului lui Kennedy.

Amânarea a adăugat un alt nivel de suspans la o competiție care nu ar putea fi mai strânsă, potrivit unei noi analize a sondajelor recente efectuate de Guardian.


Ce spun utimele cifre ale sondajelor

Într-un stat cu 16 voturi pentru colegiul electoral puse în joc, dar unde un candidat democrat la președinție a câștigat o singură dată din 1980, Trump și Harris sunt la egalitate, cu 48,07%.
Cifrele ilustrează de ce Kennedy - care încearcă să îl ajute pe Trump după ce a ajuns la concluzia că prezența sa în cursă îi secătuiește sprijinul - este atât de dornic să își elimine numele de pe buletinul de vot.

Un număr infim de alegători care să pună o cruce în dreptul numelui lui Kennedy pe buletinele de vot ar putea fi suficient pentru a-l priva pe Trump de singurul dintre cele șapte “swing states” pe care le-a câștigat în înfrângerea sa din 2020 în fața lui Joe Biden.

Rezumatul a ceea ce se întâmplă în Carolina de Nord arată într-un microcosmos ceea ce a devenit o realitate a acestor alegeri prezidențiale americane - și, din ce în ce mai mult, a tuturor -: în timp ce alegătorii se vor deplasa la urne în toate cele 50 de state, unele state contează mai mult decât altele în cadrul colegiului electoral unic al Americii.

Sistemul desemnează un număr fix de electori pentru fiecare stat în funcție de populație - cu 539 pentru întreaga țară, ceea ce înseamnă că sunt necesare 270 de voturi din colegiul electoral pentru a câștiga.

În timp ce rezultatul în numeroase state este o concluzie previzibilă - multe state din sud și din vestul mijlociu fiind republicane, iar altele precum New York și California fiind solid democrate - împărțirea partizană aproximativ egală a acestor state în termeni de voturi electorale înseamnă că multe se bazează pe numărul mic de state în care loialitățile de partid sunt împărțite în mod egal.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că cifrele sondajelor naționale - deși indică tendințele generale - nu sunt cele care decid neapărat alegerile. Cel mai recent sondaj național al The Guardian, realizat pe o medie de 10 zile, a arătat că Harris are 47,5 % față de 43,9 % pentru Trump, ceea ce este încurajator pentru ea, dar probabil nu este suficient de mare pentru a garanta o victorie în colegiul electoral, dacă se repetă în ziua scrutinului.

Pennsylvania

În acest context, se poate spune că mai important decât Carolina de Nord este Pennsylvania, unul dintre statele desemnate de democrați drept foarte importante,  alături de Michigan și Wisconsin.

Biden l-a câștigat cu puțin peste 80.000 de voturi în 2020, obținând 19 voturi electorale.

De data aceasta, diverse permutări sugerează că statul ar putea fi esențial pentru căile trasate atât de Harris, cât și de Trump pentru a atinge totalul magic de 270.

Acest lucru explică de ce statul a devenit un punct central al activității ambelor campanii în ultimele zile; luni, Harris a apărut alături de Biden la o paradă de Ziua Muncii în Pittsburgh, în prima lor apariție comună de campanie de când l-a înlocuit în fruntea listei democrate, în timp ce Trump a participat miercuri la un eveniment televizat găzduit de Fox News și prezentat de Sean Hannity.

Marțea aceasta, candidații se vor întâlni în singura dezbatere prezidențială programată în Philadelphia, cel mai mare oraș din Pennsylvania.

Datele arată că Harris are un avans minim de 1,7% în acest stat - 48,9% la 47,2% - în marja de eroare. Alte sondaje arată o cursă și mai strânsă; un sondaj CNN realizat săptămâna aceasta a indicat candidați la egalitate, cu 47% fiecare.

Scenariul strâns stă la baza motivului pentru care state precum Pennsylvania și Carolina de Nord - și altele precum Georgia și două state din „Centura Soarelui”, Nevada și Arizona - sunt acum țintele celei mai mari părți a resurselor de campanie. Maga Inc, un Super Pac care îl susține pe Trump, a cheltuit recent 16 milioane de dolari în reclame pentru Carolina de Nord, în timp ce campania lui Trump și-a deturnat eforturile de la alte locații mai puțin câștigătoare pentru a se concentra pe cele șapte state de luptă.

În războiul resurselor și al cheltuielilor publicitare, Harris ar putea avea avantajul. Cifrele publicate vineri au arătat că, în august, campania sa a depășit-o pe cea a lui Trump cu 361 de milioane de dolari față de 130 de milioane de dolari și a strâns în total 615 milioane de dolari de când a devenit candidatul partidului său, în iulie.

Pare o sumă uriașă și cu siguranță suficientă pentru a susține un mesaj în această țară vastă. Cu toate acestea, semnalul de alarmă se va auzi cel mai puternic în acele state în care rezultatul va rămâne probabil prea strâns chiar și după închiderea urnelor.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri