ACTUALIZARE. Prim-ministrul guvernului Israelului, Benjamin Netanyahu, își susține în aceste momente discursul în fața Congresului Statelor Unite. Liderul israelian s-a adresat protestatarilor din campusuri și de la Washington care au ieșit în stradă împotriva sa, numindu-i „idioții utili ai Iranului”
„Ar trebui să le fie rușine de ei înșiși”, a declarat Netanyahu de la pupitrul Congresului, adăugând și că mulți dintre protestatari „au ales să treacă de partea răului”.
Mai multe mii de oameni s-au adunat în Washington D. C. pentru a protesta față de prezența lui Netanyahu. În același timp, mai mulți protestatari au fost arestați în camera Congresului după ce au încercat să perturbe discursul.
În cadrul discursului său, Netanyahu a vorbit și de viziunea lui pentru Gaza după încheierea ostilităților – „demilitarizată și deradicalizată” și condusă de o administrație civilă – dar și că nu dorește colonizarea teritoriului.
„Pentru viitorul apropiat vom păstra, însă, controlul, pentru a ne asigura că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel”.
În final, Netanyahu l-a lăudat pe fostul președinte Donald Trump, declarându-se „ușurat” când a văzut că acesta a scăpat cu viață după tentativa de asasinat.
--
Știrea inițială:
Premierul Israelului Benjamin Netanyahu se va adresa, miercuri, Congresului SUA, unde va fi întâmpinat de proteste şi de diviziunile profunde din rândul legislatorilor americani cărora le vorbeşte pentru a patra oară. Este un record, în condițiile în care în va depăși pe liderul britanic din timpul războiului Winston Churchill care a ținut de trei ori discursuri în Congresul american. Un grup de personalităţi israeliene a trimis conducerii Congresului o scrisoare în care îl acuză pe Netanyahu că ameninţă securitatea naţională a Israelului şi a Statelor Unite, relatează Reuters şi CNN.
Discursul lui Netanyahu are loc în timp ce bilanţul victimelor din războiului Israelului în Gaza se apropie de 40 000, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă, mai transmite News.ro, care citează Reuters și CNN. Negocierile de încetare a focului menite să transforme un acord-cadru într-un acord final intră în cea de-a treia săptămână.
Vicepreşedintele american Kamala Harris nu va fi prezentă la discursul lui Netanyahu - la fel ca aproximativ 80 de democraţi din Camera Reprezentanţilor şi cel puţin şase senatori democraţi - potrivit surselor şi declaraţiilor publice analizate de CNN. În schimb, Harris se va întâlni joi cu liderul israelian.
Netanyahu urmează, de asemenea, să vorbească cu liderii Congresului din ambele partide.
Separat, Netanyahu şi Biden se vor întâlni joi la Casa Albă, unde cei doi lideri vor vorbi cu familiile din SUA ale ostaticilor încă reţinuţi în Gaza.
Netanyahu a ținut mai multe discursuri în Congresul SUA ca Churchill
Liderul israelian va vorbi în cadrul unei sesiuni comune a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor la ora locală 14.00 (21.00, ora României). El îl va depăşi astfel pe liderul britanic din timpul războiului, Winston Churchill, care a ţinut astfel de discursuri în Congresul SUA de trei ori.
Este de aşteptat ca discursul lui Netanyahu să se concentreze asupra coordonării răspunsului israelian şi american la situaţia volatilă din Orientul Mijlociu, unde există un pericol tot mai mare ca războiul din Gaza să se extindă într-un conflict regional mai larg. De asemenea, este de aşteptat ca, în discursul său, să facă apel la măsuri mai ferme împotriva Iranului, care sprijină Hamas şi luptătorii Hezbollah din Liban şi care a atras o condamnare sporită din partea SUA pentru progresele sale nucleare recente.
Deşi vizita lui Netanyahu a fost orchestrată de liderii republicani ai Congresului, este probabil să fie mai puţin conflictuală decât în 2015, când republicanii au sărit peste preşedintele de atunci, Barack Obama, şi l-au invitat pe Netanyahu în Congres în numele lor, pentru a critica politica democrată faţă de Iran. De data aceasta, Netanyahu va încerca să îşi consolideze legăturile tradiţionale cu republicanii, dar şi să reducă tensiunile cu Biden, pe care se va baza pentru cele şase luni rămase din mandatul preşedintelui. El trebuie, de asemenea, să ajungă la vicepreşedintele Kamala Harris, care a fost uneori mai dură decât şeful său în a critica Israelul pentru numărul mare de victime civile palestiniene din Gaza.
Activiştii au promis proteste în masă, iar clădirea Capitoliului a fost înconjurată de garduri înalte şi de forţe de poliţie suplimentare. De asemenea, zeci de străzi din Washington erau închise miercuri.
Discursul lui Netanyahu are loc în timp ce Washingtonul este în mare parte preocupat de consecinţele anunţului făcut duminică de Biden că renunţă la candidatura sa pentru realegere şi o susţine pe Harris pentru nominalizarea democrată la preşedinţie.
Zeci de aleși democrați au anunțat că îl boicotează pe Netanyahu. Chris Van Hollen: „El nu este marele gardian al relaţiei SUA-Israel”
Zeci de congremeni democraţi intenţionează să nu participe la discurs, mulţi exprimându-şi consternarea faţă de războiul Israelului în enclava palestiniană şi spunând că nu doresc să îl ajute pe Netanyahu să compenseze scăderea în sondajele interne.
„Pentru el, este vorba doar despre consolidarea sprijinului său acasă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu vreau să particip. Nu vreau să fac parte din recuzita politică în acest act de înşelăciune. El nu este marele gardian al relaţiei SUA-Israel”, a declarat reporterilor senatorul Chris Van Hollen.
Printre democraţii care intenţionează să stea deoparte se numără, de asemenea, senatorii Dick Durbin, democratul numărul doi al Camerei, Tim Kaine, Jeff Merkley şi Brian Schatz, toţi membri ai Comisiei pentru relaţii externe a Senatului, precum şi Patty Murray, care prezidează Comisia pentru finanţe a Senatului.
În Camera Reprezentanţilor, printre cei care nu participă se numără progresişti precum reprezentantele Rashida Tlaib şi Alexandra Ocasio-Cortez, precum şi Ami Bera, membru de rang înalt al Comisiei pentru afaceri externe, şi Adam Smith, principalul democrat din cadrul Comisiei pentru forţele armate.
Smith a declarat că nu participă niciodată la reuniunile comune, dar, de asemenea, s-a descris marţi ca fiind „foarte, foarte împotriva a ceea ce face prim-ministrul Netanyahu în Israel”.
Pe de altă parte, unii republicani au criticat-o pe Kamala Harris pentru că a călătorit în afara Washingtonului în loc să asiste la discurs. Ea se va întâlni separat cu Netanyahu. Dar ea nu este singurul candidat care s-a dat la o parte.
Senatorul republican J.D. Vance, care candidează pentru funcţia de vicepreşedinte alături de fostul preşedinte Donald Trump, va fi şi el absent „deoarece are îndatoriri de îndeplinit în calitate de candidat republican pentru funcţia de vicepreşedinte”, a declarat Jason Miller, consilier principal al campaniei Trump.
Netanyahu urmează să se deplaseze în Florida pentru a se întâlni cu Donald Trump la finalul acestei săptămâni. Va fi prima lor întâlnire de la sfârşitul preşedinţiei lui Trump, în timpul căreia cei doi au menţinut legături strânse.
Editor : Ana Petrescu