Venezuela stă pe cele mai mari rezerve de petrol din lume. Americanii își vor partea. Maduro refuza jocurile puterii

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
venezuela sua petrol
sursa: shutterstock.com/

Interesul Statelor Unite față de Venezuela a crescut după ce în urmă cu mai bine de zece ani, se demonstra că țara sud-americană deține cele mai mari rezerve de petrol din lume. În speranța unei reconcilieri după moartea lui Hugo Chavez, relațiile dintre cele două țări au devenit tot mai dificile.

Alegerile controversate din Venezuela s-au încheiat cu victoria lui Nicolas Maduro, care a obținut al treilea mandat de președinte. Departe de a fi un erou, liderul autoritar și-a condus țara spre izolare. Politicile economice disfuncționale au acutizat criza în țara care stă pe cele mai mari rezerve de petrol din lume. Problemele deja existente au fost exacerbate totodată de sancțiunile impuse de americani.

După instalarea la putere în 1998 a defunctului Chavez, pentru Venezuela a urmat o perioadă de reforme. Promisiunea că va eradica sărăcia cu ajutorul petrolului s-a împlinit doar într-o mică măsură. În primul său mandat, a limitat accesul companiilor internaționale și a dat afară specialiști din domeniul petrolier.

„Chavez nu a fost primul președinte din istoria Venezuelei care a fost hipnotizat de mirajul petrolului, dar el a fost cel care a permis sectorului să decadă cel mai mult”, explică analiștii.

După ce în 2011 geologii au constatat faptul că Venezuela are vaste resurse de țiței în bazinul Orinoco, interesul pentru această zona a reapărut. Din 2013 la putere se află Maduro, care a continuat măsurile inițiate de predecesorul său, fapt ce a perpetuat degradarea socio-economică a țării.

Statele Unite vor să participe la exploatarea bogatelor resurse de hidrocarburi din Venezuela

Statele Unite au încercat în ultimul deceniu prin diverse metode să schimbe forma de guvernare de la Caracas, însă fără succes. Deși statul venezuelean are contracte încheiate cu firme din industria extractivă americană, din cauza sancțiunilor impuse de Washington, activitățile sunt sistate și niciuna dintre părți nu poate beneficia de pe urma lor.

În termeni de producție, realizările venezuelenilor sunt modeste, din cauza infrastructurii învechite. În epoca sa de aur, țara producea 3,3 milioane de barili pe zi, relatează El Economista.

Dar cu ajutorul partenerilor internaționali, aceste dificultăți tehnice pot fi depășite. Anunțul că președintele Maduro ar vrea să acorde contractele americanilor unor companii din China, Rusia sau India, a trezit orgoliul SUA. Oficialii de la Washington sunt dispuși să îl amnistieze pe Nicolas Maduro și anturajul său, dacă renunță la putere. Această ofertă a fost refuzată de liderul sud-american.

Motivul e simplu: în viziunea sa, a fost ales de popor pe care trebuie să îl reprezinte, iar falsificarea alegerilor este o altă mascaradă condusă de SUA pentru a-l discredita.

„În baza rezultatului din alegeri, orice încercare de înlăturare a conducătorului legitim va fi aspru pedepsită”, avertizează Maduro.

Șansele ca Nicolas Maduro să nu mai fie președinte sunt minime. Având în vedere multitudinea de funcții importante acordate ofițerilor din armata venezueleană în conducerea statului, armata îl va menține pe Maduro la vârf și va suprima orice încercare de schimbare.