Extrema-dreaptă câștigă capital de imagine în Germania pe spatele Tesla

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fabrica tesla germania
sursa: profimediaimages.ro/

Prima fabrică Tesla din Europa a revitalizat regiunea de lângă Berlin, cu mii de locuri de muncă și a generat milioane de euro în venituri anuale. Acum compania se confruntă cu opoziția localnicilor, după ce a început să polueze mediul înconjurător.

Fabrica Tesla din Gruenheide epuizează și contaminează apele subterane ale zonei, iar o propunere de extindere a uzinei a fost respinsă de marea majoritate a localnicilor într-un referendum susținut în februarie. Recent însă partidele locale aflate la putere în zonă au decis să accepte planul de expansiune al producătorului american.

Vestea a venit ca o palmă pentru locuitorii care s-au împotrivit măsurii, relatează Bloomberg.

„Guvernul de stat din Potsdam a întins covorul pentru Elon Musk, în timp ce apa noastră de băut este poluată”, susțin activiștii pentru mediu.

Pe acest fundal, partidul aflat în minoritate, Alterantivă pentru Germania (AfD) câștigă simpatia publicului. Politicienii de extrema-dreaptă se împotrivesc extinderii și militează activ pentru restrângerea operațiunilor companiei.

În acest context, AfD va avea un avantaj la alegerile regionale. Totuși, chiar dacă va câștiga, nu va ajunge să guverneze, pentru că niciun alt partid nu este dispus să formeze o alianță cu extremiștii de dreapta.

„Nu am nimic împotriva lui Elon Musk personal. Chiar îl admir. Dar uzina lui Tesla este o catastrofă pentru oamenii din această regiune. Risipește cantități uriașe de apă și a devenit o amenințare pentru mediu”, a declarat Lars Guenther, candidatul regional AfD pentru Brandenburg.

Tesla consumă mai mult decât produce, dar economia regională prosperă

La trei ani distanță de la deschidere, fabrica de la Gruenheide se confruntă cu o serie de provocări. Vânzările au scăzut dramatic, iar majoritatea mașinilor produse stau parcate pe un aeroport dezafectat, pentru că nimeni nu le mai vrea. În ultimele luni, compania a concediat masiv angajați din această cauză.

Economia Brandenburgului a crescut cu 2,1% anul trecut, potrivit biroului național de statistică și are a doua cea mai mare rată de creștere din toate cele 16 state germane. Acest lucru este deosebit de impresionant, având în vedere că economia germană este în pragul recesiunii.