România primește 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru pagubele create de inundații

Redacția Digi Economic Data publicării:
inundatii
Inquam Photos / George Călin

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a transmis vineri seara pe Facebook că “România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii și a gospodăriilor distruse de inundații“.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi că Uniunea Europeană va pune la dispoziție 10 miliarde de euro pentru a ajuta țările din Europa Centrală, inclusiv România, să se refacă după inundațiile severe.

Cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală în ultimele două decenii au provocat pagube pe scară largă, din România până în Polonia, distrugând poduri, mașini și lăsând orașe acoperite cu noroi și resturi. De săptămâna trecută, vânturile puternice, precipitaţiile abundente şi inundaţiile provocate de furtuna Boris au ucis 24 de persoane în regiune, scrie Reuters

Von der Leyen a declarat că 10 miliarde de euro vor fi alocate din Fondul de coeziune al UE și că unele dintre condițiile atașate de obicei acestor fonduri, precum cofinanțarea de către statele membre, vor fi eliminate pentru a accelera ajutorul.  Ea a mai spus că banii din Fondul de Solidaritate al UE, care sprijină statele membre afectate de dezastre naturale, vor fi folosite pentru a reconstrui infrastructura. 

În România, peste 15.000 de persoane din cinci mii de gospodării din Galați și Vaslui au fost afectate de inundațiile de weekend-ul trecut.