OpenAI a primit o amendă GDPR în Italia. Cât trebuie să plătească compania-mamă ChatGPT
Autoritatea italiană pentru protecția datelor a anunțat vineri că a amendat OpenAI, creatorul ChatGPT, cu 15 milioane de euro, după finalizarea unei anchete privind utilizarea datelor personale de către aplicația de inteligență artificială.
Autoritatea a descoperit că OpenAI a procesat datele personale ale utilizatorilor pentru „a antrena ChatGPT, fără o bază legală adecvată, și a încălcat principiul transparenței și obligațiile de informare către utilizatori”.
OpenAI a spus că va contesta amenda în instanță, potrivit Reuters.
Ancheta, care a început în 2023, a concluzionat, de asemenea, că firma americană nu avea un sistem adecvat de verificare a vârstei pentru a împiedica expunerea copiilor sub 13 ani la conținut inadecvat generat de inteligența artificială, a precizat autoritatea.
Autoritatea italiană a mai ordonat OpenAI să lanseze o campanie de șase luni pe mass-media pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la modul în care funcționează ChatGPT, în special în ceea ce privește colectarea datelor utilizatorilor pentru antrenarea algoritmilor.
Autoritatea italiană, cunoscută sub numele de Garante, este unul dintre cei mai proactivi reglementatori ai Uniunii Europene. Anul trecut, aceasta a interzis temporar utilizarea ChatGPT în Italia pentru presupuse încălcări ale regulilor de confidențialitate ale Uniunii Europene (UE).
Serviciul a fost reactivat după ce OpenAI, susținută de Microsoft, a rezolvat problemele legate, printre altele, de dreptul utilizatorilor de a refuza utilizarea datelor personale în scopul antrenării algoritmilor.
„Au recunoscut, între timp, abordarea noastră de lider în industrie în protejarea confidențialității, totuși această amendă este de aproape 20 de ori mai mare decât veniturile noastre obținute în Italia în perioada respectivă”, a spus OpenAI, adăugând că abordarea Garante „subminează ambițiile Italiei în domeniul inteligenței artificiale”.
Reglementatorul a spus că valoarea amenzii de 15 milioane de euro a fost calculată luând în considerare „atitudinea cooperantă” a OpenAI, sugerând că amenda ar fi putut fi chiar mai mare.
Conform Regulamentului general privind protecția datelor al UE (GDPR), introdus în 2018, orice companie care încalcă reglementările se poate confrunta cu amenzi de până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală.