China fentează tarifele europene: Comercianții își deschid magazine pe piețele online din Rusia. Cât costă operațiunea
Un număr tot mai mare de comercianți chinezi își vând produsele pe cele mai mari piețe online din Rusia, întrucât exportatorii caută noi piețe și încearcă să evite tarifele occidentale.
Ozon Global, versiunea internațională a uneia dintre cele mai mari platforme de e-commerce din Rusia, obține 80% din comenzile sale din China și a declarat pentru Financial Times că a atras cel puțin 100.000 de vânzători din această țară. În 2022, numărul vânzătorilor chinezi era de aproximativ 10.000. Wildberries, cea mai mare platformă după vânzări, a anunțat că a lansat oficial un canal pentru comercianții chinezi anul trecut, iar surse din industrie confirmă interesul crescut pentru vânzarea prin acest canal.
Mai mulți furnizori chinezi au spus că, pe lângă crearea de conturi pe platformele internaționale dedicate, și-au înregistrat și magazine online locale în Rusia, proces care necesită deschiderea unui cont bancar rusesc și acceptarea plăților în ruble.
Furnizorii chinezi s-au arătat dornici să umple golul lăsat de retragerea afacerilor internaționale din Rusia după invazia Moscovei în Ucraina, acum mai bine de doi ani.
„Este corect să spunem că piețele din SUA și Europa au fost afectate negativ, iar, având în vedere că relațiile dintre China și Rusia sunt destul de bune, toată lumea investește mai mult în piața rusească”, a declarat Yarong Wuliu, secretar general adjunct al diviziei de e-commerce transfrontalier din cadrul Asociației Chineze pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care ajută IMM-urile să-și deschidă conturi pe Ozon.
Comerțul electronic al Chinei a crescut cu 13% în primele șase luni ale acestui an, față de anul precedent, la un record de 175 miliarde de dolari sau 5,9% din totalul importurilor și exporturilor, conform datelor oficiale. Comerțul electronic a crescut cu 15,6% în 2023, reprezentând 5,7% din comerțul total cu bunuri al Chinei, comparativ cu 4,9% anul precedent și 1% în 2015.
„De partea chineză, este vorba despre declinul piețelor tradiționale, precum SUA și UE, mai ales pe fondul reducerii dependenței acestora de China sau chiar al interzicerii unor platforme chinezești de cumpărături”, a explicat Henry Gao, profesor de drept la Universitatea de Management din Singapore. „Iar din partea Rusiei, China este practic singura salvare, având în vedere toate aceste sancțiuni.”
Cu toate acestea, vânzătorii s-au plâns de dificultăți în primirea plăților în yuani chinezești din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei. Uneori, Ozon a interzis vânzarea anumitor articole pe canalul său transfrontalier pentru a respecta cerințele legale globale. Însă mai mulți comercianți au reușit să evite aceste probleme prin deschiderea de magazine înregistrate local.
Postări populare pe platformele de social media din China, inclusiv Xiaohongshu, asemănătoare cu Instagram, detaliază beneficiile deschiderii de conturi pe Ozon. Alte postări oferă servicii pentru deschiderea de conturi bancare rusești și înregistrarea de afaceri locale. Un astfel de cont, contactat de Financial Times, a spus că poate înregistra o companie rusească pentru a administra magazine locale online pentru aproximativ 30.000 yuani.
Pentru o taxă mai mare, compania ar putea încerca, de asemenea, să găsească un reprezentant legal rus pentru a conduce firma din Rusia, au spus aceștia.