Autoritățile din Veneția vor dubla taxa de intrare pentru turiști în 2025, deși măsura nu a reușit să reducă numărul de vizitatori

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
italia venetia inundatie
sursa: profimediaimages.ro/

Autoritățile din Veneția, Italia, vor dubla taxa de intrare pentru turiști la 10 euro în 2025, deși datele oficiale sugerează că măsura nu a reușit să reducă numărul de vizitatori în timpul perioadei sale de probă de anul acesta.

De fapt, datele colectate de sistemul de monitorizare Smart Control Room al orașului arată că, pe parcursul celor 29 de zile în care taxa inițială de 5 euro a fost aplicată în 2024, Veneția a înregistrat, în medie, cu 7.000 de vizitatori mai mult comparativ cu aceleași zile din anul precedent. Cu o populație de mai puțin de 50.000 de rezidenți, aproximativ 40.000 de turiști vizitează orașul în fiecare zi, scrie The Art Newspaper.

Consiliul local a anunțat în octombrie că va dubla taxa în 2025 la 10 euro și va crește numărul de zile în care va fi aplicată, de la 29 la 54, în noul an. Măsura va intra în vigoare pentru o perioadă inițială, între 18 aprilie și 4 mai, continuând până la sfârșitul lunii iulie, în principal în weekenduri (inclusiv vinerea) și în zilele de sărbători legale.  

Sistemul introdus în 2024 va rămâne altfel neschimbat, taxa de acces fiind aplicată vizitatorilor de o zi cu vârsta peste 14 ani, care ajung între orele 8:30 și 16:00 în centrul istoric al Veneției, excluzând cei care vizitează doar insulele precum Murano și Lido. Schema nu se aplică turiștilor cazați în hoteluri sau pensiuni, care plătesc deja o taxă de turism pe noapte. Sunt, de asemenea, exceptați rezidenții din regiunea Veneto, proprietarii de locuințe, studenții, muncitorii și cei care vizitează prieteni sau rude care locuiesc în Veneția.  

Consiliul local promite controale mai stricte privind plata taxei. Vizitatorii trebuie să plătească taxa online și să descarce un cod QR pe care să-l prezinte inspectorilor staționați în zone cheie, precum gara Santa Lucia. Cei care evită plata taxei de acces pot primi amenzi de până la 300 de euro.  

Cu toate acestea, potrivit lui Jan Van Der Borg, profesor de economie specializat în turism la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, taxa nu a reușit să își atingă obiectivul declarat în acest an, de a combate turismul excesiv.

Pe baza datelor din 2024, taxele „nu au avut niciun impact asupra numărului de turiști care sosesc în oraș”, spune Van der Borg. El susține că „suma mică solicitată, chiar și cu majorarea” preconizată pentru 2025, alături de numeroasele excepții de la taxă, în special pentru vizitatorii din regiunea Veneto, „sunt condiții care fac taxa absolut inutilă în reducerea fluxului de turiști”.  

Planul Consiliului de a dubla taxa în 2025 „nici măcar nu este legat de o limită fixă a prezenței în oraș”, adaugă Van der Borg. El a condus un studiu academic care a calculat capacitatea maximă a Veneției la 50.000 de turiști pe zi. „Chiar și în această nouă versiune, biletul va avea același efect ca cel anterior”, mai spune. „Singura schimbare este că va crește, cu siguranță, veniturile municipalității din Veneția.”  

Consilierul pentru turism, Massimo Venturini, spune că schema „nu este o baghetă magică pentru toate problemele”, dar „funcționează perfect” și a permis „să scoatem la lumină o zonă gri a unităților hoteliere și a închirierilor care nu erau înregistrate oficial”.