Fără precedent: Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume, atinge un nou record
Bitcoin a depăşit 106.000 dolari, marcând o creştere de mai bine de 50% de la victoria lui Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie. Recent, viitorul președinte al Statelor Unite a sugerat că intenționează ca cea mai mare economie la nivel global să creeze o rezervă strategică similară cu cea de petrol.
Cea mai populară criptomonedă din lume a depășit pentru scurt timp pragul de 106.000 de dolari, înainte de a scădea la aproximativ 105.000 de dolari în timpul tranzacțiilor din Asia, luni. Creşterea vine pe fondul optimismului investitorilor faţă de administraţia Trump, care este percepută mai favorabilă criptomonedelor decât administraţia Biden.
Joi, președintele ales al SUA a reiterat că ia în considerare crearea unei rezerve strategice similară cu cea de petrol.
„Mulți investitori cred că atingerea valorii de 120.000 de dolari este posibilă până la sfârșitul anului, iar apoi în 2025 se vorbește de mai mult de 150.000 de dolari până la jumătatea anului”, a declarat Peter McGuire de la platforma de tranzacționare XM.com pentru BBC.
La începutul acestei luni, Trump l-a numit pe antreprenorul din Silicon Valley, David Sacks, în funcția de coordonator al politicilor privind inteligența artificială (AI) și criptomonede.
David Sacks este fost director executiv la PayPal și un prieten apropiat al lui Elon Musk, consilier și susținător financiar al lui Trump.
Trump a anunțat, de asemenea, că intenționează să-l nominalizeze pe avocatul pro-criptomonede din Washington, Paul Atkins, ca nou șef al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC).
Luna trecută, actualul șef al SEC, Gary Gensler, a declarat că va demisiona din funcție în ziua inaugurării lui Trump, pe 20 ianuarie anul viitor.
„Îi mulțumesc președintelui Biden pentru încrederea acordată în această responsabilitate extraordinară. SEC și-a îndeplinit misiunea și a aplicat legea fără teamă sau favoruri”, a scris Gensler pe platforma de socializare X.
Trump dezvăluise anterior planurile de a-l demite pe Gensler „din prima zi” a noului său mandat, după ce președintele SEC a luat măsuri împotriva firmelor de criptomonede, stârnind controverse în anumite cercuri.
Trump și lumea cripto
Anterior, Trump se poziționase împotriva criptomonedelor: în timpul preşedinţiei sale, le-a calificat drept „escrocherie”, însă în campania de anul acesta s-a prezentat drept un campion al monedelor digitale. În luna mai, Trump a devenit primul candidat major la președinție care accepta donații în criptomonede, iar în iulie a fost cap de afiș la cel mai mare eveniment Bitcoin al anului, care a avut loc în Nashville, Tennessee. La eveniment el a promis că, dacă va fi reales, va fi „preşedintele pro-inovaţie şi pro-bitcoin de care America are nevoie”.
Documente publicate la mijlocul lunii august au arătat că Donald Trump deţinea mai mult de 1 milion de dolari în ether, a doua cea mai importantă criptomonedă din lume.
În septembrie, Trump a lansat platforma de criptomonede World Liberty Financial pe care o promova drept o alternativă la ofertele marilor bănci şi instituţii financiare. Trump, Donald Trump Jr și Eric Trump, împreună cu dezvoltatorul imobiliar din New York și mare donator în campania prezidențială, Steve Witkoff, și familia acestuia, au fondat World Liberty Financial, care intenţionează să „facă cripto și America grozave prin promovarea adoptării masive a stablecoin-urilor și finanțelor descentralizate”. Finanţarea descentralizată reprezintă un mecanism care nu mai foloseşte un intermediar, de exemplu o bancă, pentru a efectua tranzacţii cu terţi.