Japonezii investesc într-un centru tehnologic ultramodern din România. Va genera venituri de milioane de euro. Marcel Boloș: Nu e SF
Marcel Boloș, ministrul interimar al dezvoltării, și Katae Takashi, ambasadorul Japoniei la București, au semnat contractul de finanțare pentru construirea și dotarea Centrului pentru Optică de Mare Putere din Măgurele (jud. Ilfov), al cărui beneficiar este Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.
România va produce componente optice care valorează un milion de euro fiecare, într-un Centru pentru Optică de Mare Putere la Măgurele, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care asigură şi interimatul la Ministerul Dezvoltării.
„România va produce componente optice ce valorează un milion de euro fiecare. Nu e un scenariu SF. E realitatea pe care o construim împreună. La Măgurele, în cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics, aducem în prezent tehnologia viitorului. S-a semnat astăzi la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei contractul pentru un Centru pentru Optică de Mare Putere, o investiţie de 193 milioane lei", a transmis ministrul interimar al Dezvoltării.
Centrul va fi dotat cu tehnologia şi echipamentele necesare pentru fabricarea componentelor optice de mare putere care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de laseri de mare putere din România şi din lume.
„Centrul se va realiza în colaborare cu partenerii japonezi, care ne oferă acces la tehnologie de ultimă generaţie şi la expertiza unora dintre cei mai buni specialişti din lume. Aşadar, se creează noi oportunităţi pentru cercetători, ingineri şi specialişti români, deschizând drumul către transfer de cunoştinţe şi dezvoltarea unor industrii de înaltă tehnologie aici, în România", a subliniat Boloș.
În ce investesc japonezii
Proiectul reprezintă o extindere în cadrul Infrastructurii de cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) din Măgurele, care este un proiect strategic al Comisiei Europene, coordonat de România, inclus în foaia de parcurs (Roadmap) a Forumului European pentru Strategia asupra Infrastructurilor de Cercetare (ESFRI) și în cea națională pentru prioritățile în cercetare.
Investiția include atât realizarea construcției clădirii, cât și echiparea acesteia cu sistemele tehnologice necesare procesului de fabricare și finisare a opticii de mari dimensiuni. Astfel, centrul va fi dotat cu tehnologia și echipamentele necesare specifice pentru realizarea activităților de fabricare și/sau reparare a componentelor optice de mare putere care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de laseri de mare putere din România și din lume. Acestea vor fi găzduite de o clădire nouă dedicată, personalizată în conformitate cu activitățile de producție, de flux tehnologic și cercetare.
În cadrul Centrului pentru Optică de Mare Putere, se vor desfășura operațiuni de micromecanică și finisaj nanometric pentru componente optice de dimensiuni medii și mari, iar procesele tehnologice cuprind etape de șlefuire fină cu ajutorul emulsiei combinate apă-nisip (în circuit închis), inspecție cu ajutorul interferometriei și etapa finală de depunere a stratului de finisaj. După parcurgerea acestor etape, elementul optic va fi asamblat și inspectat în cadrul spațiilor dedicate.