Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume, depășește 107.000 de dolari. Entuziasmul investitorilor crește puternic
Bitcoin a depășit pragul de 107.000 de dolari luni, după ce președintele ales Donald Trump a reiterat planul său de a crea o rezervă strategică a SUA, similară cu cea de petrol, alimentând entuziasmul investitorilor.
Bitcoin, cea mai mare și cunoscută criptomonedă din lume, a continuat să crească până la un maxim de 107.148 de dolari. A doua cea mai mare criptomonedă, Ether a atins 3.975,70 dolari.
„Suntem într-un teritoriu fără precedent acum”, a declarat Tony Sycamore, analist la IG, potrivit Reuters. „Următorul prag pe care piața îl va urmări este de 110.000 de dolari. Corecția pe care mulți o așteptau pur și simplu nu a avut loc, pentru că acum avem aceste știri.”
Bitcoin și piața cripto au fost aduse în prim-plan pe măsură ce investitorii pariază că administrația Trump va aduce un mediu de reglementare mai prietenos, sporind încrederea. Bitcoin a crescut cu aproximativ 150% în 2024.
Joi, președintele ales al SUA a reiterat că ia în considerare crearea unei rezerve strategice similară cu cea de petrol.
Guvernele din întreaga lume dețineau 2,2% din oferta totală de Bitcoin începând cu luna iulie, conform furnizorului de date CoinGecko, cu Statele Unite deținând aproape 200.000 de bitcoini, evaluați la peste 20 de miliarde de dolari la nivelurile actuale.
China, Regatul Unit, Bhutan și El Salvador sunt alte țări care dețin cantități semnificative de Bitcoin, potrivit site-ului de date BitcoinTreasuries.
Și alte țări au luat în considerare rezerve strategice de criptomonede.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul acestei luni că administrația actuală a SUA folosește dolarul în scopuri politice, forțând astfel multe țări să se orienteze către active alternative, inclusiv criptomonede. „De exemplu, Bitcoin – cine îl poate interzice? Nimeni”, a spus Putin.
„Cred că trebuie să fim în continuare precauți în privința unei rezerve strategice de Bitcoin și să luăm în considerare că este puțin probabil să se întâmple prea curând”, a spus Chris Weston, șeful departamentului de cercetare la Pepperstone. „Desigur, orice comentariu din partea lui Trump care oferă un grad sporit de speranță că planurile pentru o rezervă strategică evoluează este un avantaj evident, dar acest lucru ar veni cu consecințe care trebuie analizate și comunicate atent actorilor din piață.”
Impuls pentru criptomonede
Bitcoin a crescut cu peste 50% de la alegerile din 5 noiembrie, care l-au adus pe Trump la putere, alături de mulți alți candidați pro-cripto. Valoarea totală a pieței de criptomonede aproape s-a dublat în acest an, atingând un record de peste 3,8 trilioane de dolari, conform CoinGecko.
La începutul acestei luni, Trump l-a numit pe antreprenorul din Silicon Valley, David Sacks, în funcția de coordonator al politicilor privind inteligența artificială (AI) și criptomonede.
David Sacks este fost director executiv la PayPal și un prieten apropiat al lui Elon Musk, consilier și susținător financiar al lui Trump.
Trump a anunțat, de asemenea, că intenționează să-l nominalizeze pe avocatul pro-criptomonede din Washington, Paul Atkins, ca nou șef al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC).
Luna trecută, actualul șef al SEC, Gary Gensler, a declarat că va demisiona din funcție în ziua inaugurării lui Trump, pe 20 ianuarie anul viitor.
„Îi mulțumesc președintelui Biden pentru încrederea acordată în această responsabilitate extraordinară. SEC și-a îndeplinit misiunea și a aplicat legea fără teamă sau favoruri”, a scris Gensler pe platforma de socializare X.
Trump dezvăluise anterior planurile de a-l demite pe Gensler „din prima zi” a noului său mandat, după ce președintele SEC a luat măsuri împotriva firmelor de criptomonede, stârnind controverse în anumite cercuri.
Trump și lumea cripto
Anterior, Trump se poziționase împotriva criptomonedelor: în timpul preşedinţiei sale, le-a calificat drept „escrocherie”, însă în campania de anul acesta s-a prezentat drept un campion al monedelor digitale. În luna mai, Trump a devenit primul candidat major la președinție care accepta donații în criptomonede, iar în iulie a fost cap de afiș la cel mai mare eveniment Bitcoin al anului, care a avut loc în Nashville, Tennessee. La eveniment el a promis că, dacă va fi reales, va fi „preşedintele pro-inovaţie şi pro-bitcoin de care America are nevoie”.
Documente publicate la mijlocul lunii august au arătat că Donald Trump deţinea mai mult de 1 milion de dolari în ether, a doua cea mai importantă criptomonedă din lume.
În septembrie, Trump a lansat platforma de criptomonede World Liberty Financial pe care o promova drept o alternativă la ofertele marilor bănci şi instituţii financiare. Trump, Donald Trump Jr și Eric Trump, împreună cu dezvoltatorul imobiliar din New York și mare donator în campania prezidențială, Steve Witkoff, și familia acestuia, au fondat World Liberty Financial, care intenţionează să „facă cripto și America grozave prin promovarea adoptării masive a stablecoin-urilor și finanțelor descentralizate”. Finanţarea descentralizată reprezintă un mecanism care nu mai foloseşte un intermediar, de exemplu o bancă, pentru a efectua tranzacţii cu terţi.