„Clienții E.ON Energie România pot sta liniștiți”, transmite compania, după anunțul privind o posibilă preluare de către MVM
Compania din Ungaria MVM, controlată de Guvernul lui Viktor Orban, a anunțat recent că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, cu 3,4 milioane de clienți pe piața locală. În acest context, E.ON Energie România transmite că își menține angajamentele asumate și „respectă toate condițiile prevăzute în contractele încheiate cu clienții, aceștia nefiind afectați în vreun fel de posibila schimbare a acționarului majoritar”.
Potrivit unui comunicat de presă, transmis vineri, tranzacția dintre E.ON Energie România și firma din Ungaria, MVM, dacă va fi finalizată, are efecte la nivel de acționariat, fără impact asupra operațiunilor, contractelor sau obligațiilor asumate. „Toate contractele existente sunt și vor rămâne valabile, iar clienții pot avea încredere că obligațiile contractuale și calitatea serviciilor oferite vor fi respectate în totalitate”.
„Așadar, clienții E.ON Energie România pot sta liniștiți: schimbarea posibilă a acționarului companiei nu schimbă cu nimic modul în care operăm. Vom continua să furnizăm energie și să oferim soluțiile care au convins deja peste 3,5 milioane de clienți. Contractele rămân valabile, serviciile funcționează ca până acum, iar toate promisiunile făcute vor fi respectate.
Încurajăm clienții să nu se lase influențați de zvonuri și să solicite informații și clarificări direct de la reprezentanții E.ON Energie România. Suntem disponibili să oferim sprijin, lămuriri și asistență prin canalele noastre oficiale de comunicare”, mai transmite compania.
Ungurii de la MVM cumpără E.ON România
Compania din Ungaria MVM, controlată de Viktor Orban, a anunțat recent că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, cu 3,4 milioane de clienți pe piața locală. Toate activitățile operaționale ale E.ON vor continua să se desfășoare ca de obicei, iar clienții nu vor fi afectați.
„Toate activitățile operaționale ale E.ON Energie România și E.ON Asist Complet vor continua să fie desfășurate ca de obicei, partenerii și clienții lor vor continua să primească servicii de înaltă calitate, fără întreruperi, și în viitor. Scopul Grupului MVM este de a menține și de a dezvolta în continuare stabilitatea și perspectivele de viitor ale afacerii”, arătau părțile luni, într-un comunicat de presă.
După finalizarea tranzacției, compania va trece, probabil, printr-un proces de schimbare a denumirii și identității vizuale. Precum în alte cazuri, ca preluarea operațiunilor locale ale Enel de către PPC, clienții au fost preluați automat de către noua companie, fără a fi afectați.
Detaliile tranzacției
Finalizarea tranzacției este condiționată de obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților competente. Cele două companii nu au dezvăluit valoarea tranzacției, care ar urma să fie finalizată în anul 2025.
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. Furnizorul E.ON Energie România SA a înregistrat anul trecut un profit net de 133,5 milioane lei, după o pierdere de aproape 360 milioane lei în 2022. Compania este controlată de E.ON, cu peste 68% din capital, iar restul de 31,82% din acțiuni de statul român, prin Ministerul Energiei. Compania a ridicat afaceri de 10,2 miliarde de lei.
MVM este o companie strategică a Ungariei, controlată de Guvernul lui Viktor Orban, care a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piața din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022. Grupul are o prezență în 23 de țări, cu mai mult de 19.000 de angajați și cu peste 11 milioane de clienți din gospodării și companii.
Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch, iar o investigație a publicației Balkan Insider dezvăluie că, prin această companie, Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est.
Aceeași publicație scria anul trecut că MVM a fost interesată de cele șapte afaceri ale CEZ din România, când compania de stat din Cehia a decis să le vândă, dar niciun acord nu a fost finalizat.
În prezent, MVM deține în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc.