Germania elimină taxă aplicată cumpărătorilor externi de gaze naturale. Măsura are impact regional

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
germania gaze
sursa: shutterstock.com/

Parlamentarii germani au convenit vineri să elimine o taxa controversată ce se aplica gazelor naturale care tranzitau teritoriul țării, o decizie salutată de statele vecine care susţin că tariful le afecta eforturile de a-şi diversifica sursele de aprovizionare.

Taxa, administrată de operatorul Trading Hub Europe (THE) începând din 2022, a fost concepută pentru a ajuta Germania să recupereze miliarde de euro pe care le-a cheltuit pentru a-şi umple depozitele de gaze, în ideea de a creşte aprovizionarea în Europa, după invazia rusească din Ucraina. Tariful era perceput atât consumatorilor interni de gaze, cât şi cumpărătorilor de la frontierele Germaniei.

Însă, această taxă a fost şi unul dintre motivele pentru care traderii privaţi au cumpărat gaze mai ieftine din est, a precizat ministrul ceh al Industriei, Lukas Vlcek.

„Acum, cred că lucrurile se vor schimba. Graţie livrărilor alternative şi capacităţilor pe care le-am rezervat la terminalele de gaze lichefiate, nu mai este niciun motiv pentru ca să fim dependenţi de Rusia", a declarat Vlcek.

Camera inferioară a Parlamentului german a adoptat o modificare legislativă ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025 şi va scuti cumpărătorii de gaze care tranzitează prin Germania să plătească această taxă, care în anul următor ar urma să fie majorată cu 20%, până la 2,99 euro pentru un Megawatt oră (MWh). Taxa se va aplica în continuare cumpărătorilor interni de gaze.

Scutirea acordată cumpărătorilor din alte ţări coincide cu oprirea tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina, începând din 31 decembrie 2024, relatează Reuters. Germania a stocat în depozitele subterane o cantitate de 23 miliarde metri cubi de gaze, cea mai mare rezervă din Uniunea Europeană.